Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De hogedrukgebieden Gerd, Fritz en Enric gaan samenvoegen en zorgen ervoor dat Koning Winter vanaf het weekend gaat regeren. We staan aan de vooravond van een historische koudeperiode, want een ijzig slot van de meteo winter komt niet vaak voor. Het weerbeeld is prachtig met volop zonneschijn en het blijft droog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: opnieuw tweedeling
Gisteren waren de verschillen tussen west en oost wederom groot. In de westelijke helft had de bewolking weer de overhand met slechts 1-2 uur zon. In de oostelijke helft scheen de zon 4 tot 6, in de regio Twenthe zelfs 7-8 uur.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 6°. Den Helder noteerde 3,3 en Berkhout 3,7°. De hoogste temperaturen werden genoteerd in Deelen, Volkel en Arcen met 5,7 en in Westdorpe met 5,9°. In België lagen de maxima tussen 2 en 6° met in Gent maximaal 6,2°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Meteo-Nederland.
Ron Schröder maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst.
Aad Hogenboom maakte deze prachtige foto van een kleurrijke start.

Vandaag: flinke perioden met zon
Vandaag schijnt de zon aanvankelijk flink. Vanmiddag verschijnt er wat bewolking, maar het blijft overal droog.

De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en de temperatuur stijgt naar 4-5°. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik steken bij waarden rond het vriespunt.

De verwachte maxima voor vandaag. Bron Hirlam/wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar er trekken ook enkele wolkenvelden over het land. Het blijft droog en het gaat weer licht en oo een aantal plaatsen ook matig vriezen met uitersten tot lokaal -7°.

Morgen: opnieuw zon, maar ook wolkenvelden
Morgen verandert er niet zo gek veel. We starten de dag met volop zonneschijn, maar in de middag trekken er ook weer enkele wolkenvelden over het land. Het blijft wel weer droog en er waait een overwegend matige noordoostenwind.

De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 5°, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het licht vriezen.

De verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vrijdag: veel zon, maar koud
Na een nacht met lichte en op steeds meer plaatsen ook matige vorst profiteren we vrijdag van hogedruk ten noorden van onze streken. Het blijft droog en de zon zal volop schijnen.

De temperatuur stijgt naar 2-3, in het zuiden en in delen van België nog naar 4° en er waait een matige en aan zee vrij krachtige noordoostenwind. Voor het gevoel zal het dan ook veel kouder zijn dan de 2 tot 4° op de thermometerbuis. De gevoelstemperatuur is overdag zo’n 4° onder nul.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Komend weekend: ijskoude oostenwind
Ook in het komende weekend schijnt de winterzon volop en blijft het droog. Er waait aan de zuidflank van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige oost tot noordoostenwind en daarmee wordt koude lucht naar onze streken getransporteerd.

De temperatuur stijgt zaterdag nog naar 4-5° boven nul, maar zondag wordt het niet warmer dan rond of een fractie boven nul. In de nacht en ochtend vriest het op veel plaatsen matig.

De temperaturen op het 850 hPa-vlak (1,5 km) voor begin volgende week volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Volgende week: transportkou
Na het weekend wordt er aan de zuidflank van een versterkend hogedrukgebied nog koudere lucht naar onze streken getransporteerd. Koning Winter komt dan binnenvallen en lijkt voorlopig niet te verdwijnen. De zon schijnt geregeld, maar er trekken ook wolkenvelden over onze streken en in de ijskoude lucht boven onze streken kunnen ook enkele sneeuwbuien ontstaan die het winterse plaatje compleet maken.

Op uitgebreide schaal strenge vorst eind volgende week volgens EC. Bron: wetteronline.de

In de nacht en ochtend vriest het matig tot streng met minima onder de -10°, overdag komt het kwik ook niet meer boven nul uit. Gezien de tijd van het jaar is dat heel bijzonder, want ijsdagen aan het slot van de meteo winter komt niet vaak voor. Sterker nog: op 27 februari is het pas 2 en op 28 februari 3 keer eerder voorkomen dat het tot een ijsdag kwam op meetpunt De Bilt sinds 1901. Koning Winter gaat regeren!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat nog altijd de dalende trend zien naar negatieve temperaturen vanaf zondag. Het ziet ernaar uit dat het kwik volgende week de hele week onder nul blijft. Alleen het Amerikaanse GFS komt soms een fractie boven nul uit.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is nog altijd dalende. Vanaf zondag komt het kwik niet of nauwelijks meer boven nul uit en in de nacht vriest het matig tot lokaal streng.

De zonpluim van het KNMI.

Aan de zonneschijnpluim kunnen we zien dat de zon de komende dagen overuren maakt. Vooral de periode vrijdag tot en met maandag schijnt de zon volop.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim laat zien dat er tot en met vrijdag nagenoeg geen ijs wordt gevormd. Elke nacht wordt er 1 centimeter ijs aangemaakt, maar overdag smelt deze door de steeds krachtiger wordende zon weer weg. Vanaf zaterdag kan er wel aan de ijsdikte worden gewerkt, maar elke dag smelt er weer 1 centimeter af. Maandag bedraagt de ijsdikte zo’n 5 centimeter en volgende week groeit het ijs verder aan. Met maart op de kalender kan er zo’n 10 tot 12 centimeter ijs liggen op wateren van hooguit 1 meter diep. In dat geval kunnen de schaatsen uit het vet!! Voorlopig nog even afwachten.

Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Zowel vandaag als morgen schijnt de zon flink en stijgt de temperatuur naar zo’n 3-4° boven nul.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden binnen worden gehouden, zijn er ook flinke perioden met zon. De temperatuur stijgt naar 3 tot 6°. Ook in Jeongseon (Alpine centrum) schijnt de zon volop met temperaturen rond het vriespunt. Voor het gevoel is het echter weer graden kouder.

Meteo-Nederland maakte ook nog deze winterse foto.
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen, want dan kijken we opnieuw naar de winterse weerkaarten. Ciao!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

 • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.750 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Koning Winter gaat regeren, ijzig slot meteo winter!”

 • Alice
  21 februari 2018 at 10:21

  Wat een heerlijke vooruitzichten Rico! Laat Koning Winter maar komen. Ik ben er helemaal klaar voor! 🙂 Na zoveel troosteloos en nat weer nu een lange periode vol zon. Heerlijk.

  • Rico Schröder
   21 februari 2018 at 11:19

   De verwachtingen zijn inderdaad heerlijk Alice. Ook de overvloed aan zonneschijn is natuurlijk goed voor de mens na de sombere maanden december en januari. De weerkaarten zien er eindelijk goed uit voor Koning Winter en dat op de valreep van de winter…

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier