Lage Landen: Koning Winter brengt veel sneeuw en daarna ijskoud weer!

In het noordoosten liggen de temperaturen rond het vriespunt en in het zuiden is het nog 6-7 graden boven nul. De kou vanuit het noordoosten zakt vandaag langzaam naar het zuiden af en vanuit het zuidoosten komt een neerslaggebied naar het noorden. Aanvankelijk valt wat regen, maar naarmate het gebied noordelijker komt, hoe winterser de neerslag wordt. Vooral morgen wordt een echte sneeuwdag en de komende week is het ijzig koud met overdag lichte tot matige vorst en in de nacht, vooral later in de week strenge tot misschien wel zeer strenge vorst. Het is lang geleden allemaal!

Foto: Erica van Leeuwen – de Bruijn

Geduld wordt op de proef gesteld

Het geduld van winterliefhebbers zal vandaag op de proef worden gesteld, want tot ver in de middag en voor veel plaatsen geldt zelfs tot in de avond is er nog geen winterpret te aanschouwen. Het geduld wordt echter morgen helemaal goedgemaakt.

Laten we eerst naar vandaag kijken. De temperatuur zal niet of nauwelijks oplopen en dat betekent dat de maxima al bereikt zijn met 1 graad in het noordoosten en 7, lokaal 8 in het zuiden en zuidoosten. Het is bewolkt en er valt af en toe wat lichte regen en motregen. In het noordoosten is een vlokje sneeuw mogelijk. In de tweede helft van de middag trekt een regenzone het zuiden van het land binnen. Zodra de neerslag noordwaarts trekt gaat de regen snel over in sneeuw bij temperaturen die vanavond tot onder nul dalen. Waar de grens tussen regen en sneeuw precies komt te liggen is nog altijd lastig aan te geven, maar waarschijnlijk ergens boven Limburg.

De situatie vanavond om 22 uur. In het midden en zuiden valt sneeuw, in het zuidoosten regen. Bron: Kachelmannwetter

Op steeds meer plaatsen sneeuw

Vanavond en zeker vannacht gaat het op steeds meer plaatsen op uitgebreide schaal sneeuwen. Rond middernacht zal het pas ten noorden van de lijn Amsterdam-Zwolle gaan sneeuwen en in het uiterste noorden blijft het nog tot ver in de nacht meest droog. In delen van Limburg en mogelijk ook het zuidoosten van Brabant valt regen, maar bij een tot onder nul dalende temperatuur zal dit uiteindelijk overgaan in ijsregen of ijzel. Dit kan voor flink wat problemen zorgen op de wegen. IJzel is voor namelijk nauwelijks te behandelen, zeker in een nacht met de avondklok waarbij er vrijwel geen verkeer op de weg is om het strooizout goed uit te rijden. Later vannacht gaat de neerslag ook in het zuidoosten op steeds meer plaatsen in sneeuw over.

Aan het eind van de zondag ligt op veel plaatsen een flink pak sneeuw. Alleen in het uiterste noorden en in het zuidoosten is de hoeveelheid sneeuw gering. Let op, dit is de berekening van één model, lokaal is meer sneeuw mogelijk. Bron: Kachelmannwetter

Morgen sneeuwjacht en kans op sneeuwstorm!

Morgen valt op uitgebreide schaal sneeuw. Hoeveel er precies valt is moeilijk aan te geven, maar veruit de meeste plaatsen kunnen een sneeuwdek van 10 tot 20 centimeter verwachten en lokaal is een centimeter of 30 niet uitgesloten. Doe dus vooral mee aan onze winactie! In de loop van de dag neemt de intensiteit van de sneeuw geleidelijk af en vanuit het zuiden wordt het langzaam wat droger. Er staat een zeer koude oostenwind, waardoor de gevoelstemperatuur rond de -15 graden uitkomt. De thermometers wijzen morgenmiddag waarden aan tussen de -3 en -5 graden. Als je van de sneeuw wilt genieten is warme kleding natuurlijk wel een must.

Er waait een stevige oostenwind. Boven land wordt de oostenwind vrij krachtig tot hard en langs de noordkust is de wind stormachtig, windkracht 8. Er komen windstoten voor van 60 tot 90 km/uur. Vanwege de forse wind gaat de sneeuw stuiven en ontstaan er sneeuwduinen tot misschien wel een meter hoog. Bij windkracht 6 wordt gesproken van sneeuwjacht, bij tenminste windkracht 8 wordt gesproken van een sneeuwstorm.

In het uiterste zuidoosten van Limburg en in Midden en Hoog-België blijft het kwik boven nul en valt eerst nog regen, later nemen de neerslagkansen af. In Vlaanderen is het ook winters met volop sneeuw en temperaturen onder nul.

De kansen op schaatsweer nemen toe. Albert Thibaudier maakte deze foto een paar jaar terug.

Komende week ijs- en ijskoud

In de nieuwe werkweek houdt de kou mogelijk de hele week aan. We krijgen zelfs zeer koude dagen met overdag temperaturen die niet of nauwelijks boven de -5 graden uitkomen. Als de wind in de loop van de week afneemt en de kans op opklaringen toeneemt, kan boven het sneeuwdek de temperatuur flink onderuit gaan. Strenge tot zeer strenge vorst is in dat geval zeker mogelijk. Goed voor de vorming van natuurijs en vooral later in de week kan er worden geschaatst. Wel is het van belang dat het allemaal dichtvriest na de sneeuw van dit weekend!

Misschien zit er zelfs een koudegolf in en dat is een serie van vijf ijsdagen en daarvan moeten er drie een minimumtemperatuur hebben van tenminste -10 graden.

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het voorlopig winters blijft met de hele week temperaturen onder nul. Vooral later in de week neemt de kans op strenge en mogelijk ook zeer strenge vorst toe.

Vanaf volgend weekend wordt er mogelijk een aanval op de winter gedaan met mogelijk weer een flinke bak sneeuw, maar dat is voor latere zorg. Als de winter zich eenmaal heeft gesetteld, dan is hij niet zomaar weer weg. Eerst vooral morgen genieten van de sneeuw en daarna van de kou. Het is een winterinval die we lang niet meer hebben gehad en wie weet hoe lang het duurt voordat de volgende komt. Geniet ervan, maar doe wel voorzichtig!

Dit was het voor vandaag. Groeten vanuit een nog grijs en grauw Haarlemmermeer en tot een volgende keer!

Doneer, speel mee en win een AWM wintersport vakantie

In het kader van de spannende weersituatie en verwachte sneeuw houden we tot zondagavond een speciale donatie en prijsvraag actie. Kijk / Klik bovenaan op de Frontpage of – HIER – voor meer info en doe mee (je steunt dan tevens Alpenweerman)  Dank alvast en succes met “raad de maximale sneeuwhoogte in Nederland”

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

100 REACTIES

 1. Dankjewel Rico voor de duidelijke uiteenzetting, heel fijn zo’n winters vooruitzicht! Het begint wel spannend te worden, want je hoort de laatste dagen bijna niets anders. Laten we hopen dat het nu ook een keer echt uitkomt.

 2. Wat giga verschil tussen GFS en Ecmwf en dat binnen een verwachte tijd van nog geen 20 uur!
  Maar Europese model is op korte termijn betrouwbaarder!

 3. Ik heb het weerbericht hier even voorgelezen. Ik zeg jongens het is net een sprookjesboek wat ik voorlees!! Morgen staan zelfgemaakte speckknödel en zelfgemaakte kaiserschmarren op het menu! Genoeg chocomel ingeslagen, maar bedenk me net dat ik nog wel even glühwein moet halen! 😀😀

 4. Opmerkelijk de toch nog best grote verschillen in verwachte sneeuwval en sneeuwverdeling.

 5. Mooie vooruitzichten voor NL. Voor het noorden ligt dat helaas anders. Waar eerst juist het zwaartepunt van jou en sneeuw in het noorden zou vallen is het hier volgens de laatste ECMWF pluim niet meer dan kwakkel winterweer.

 6. Was het maar zo Diana, waar in het midden/zuiden de euforie met elke nieuwe pluim verder toeneemt wordt de pluim voor het noorden juist steeds zachter. Maar met wat geluk hebben we toch een ijsdag of een nacht matige vorst.

 7. Ik laat het op me afkomen. Ik was 2 weken geleden met 2 cm al enorm blij. dus kan nu niet teleurgesteld zijn als er maar 10cm en we van de week op een sloot kunnen staan!! 🙂 Gewoon weer eens ouderwets op het ijs stampen en een ster erin trappen.. en dat je niet weg hoeft te sprinten. Vanaf nu is het wachten. Temperatuur gaat al onderuit hier in noord holland.

 8. Even via Twitter

 9. De nieuwste berekening van het Zwitserse weermodel “Central Europe Super HD” (1x1km) tot zondag 13h00 (hoog resolutie model en rekent maar tot 32 uur in vooruit)

  • dit model heeft het altijd mis:-) (hoop ik persoonlijk… serieus 2 cm in kop van noord holland. aan de andere kant…. goed voor mooie ijslaag.

 10. bizar. Heel NL code ROOD. zelden meegemaakt
  Bij KNMI staat dit als uitleg:
  “Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn”.

  best uitzonderlijk om mee te maken. we gaan het zien:-)
  stay safe. 🙂

  • Tja, als je hem nu niet geeft, wanneer dan wel? Duitsland doet hetzelfde en die zijn toch wel wat gewend.

 11. Hoi Johann
  Je had het gisteren over de koude put in België.
  Mogelijk zou hij zich verplaatsen richting NO.
  Hierdoor zou de sneeuwval kunnen intensiveren op maandag.
  Is daar nog iets over bekend?

 12. Boven het O van het land begint de neerslag door opglijdingprocessen te intensiveren en zal zich verder over het gehele land gaan uitbreiden en als sneeuw vallen of snel in sneeuw overgaan (m.u.v het uiterste zuiden van Limburg #regen).

 13. GFS 12 uur laat het tot ver in de Carnavalsvakantie koud blijven. Dus geen 5 dagen koud zoals aanvankelijk gedacht maar mogelijk zelfs meer dan het dubbele!
  Sterker nog, na 15-2 kunnen er wel eens nieuwe impulsen komen voor verdere verlenging van de winter. En dat precies laat de hoofdrun van de gfs 18uur ook zien!
  Wat een ontwikkelingen!

 14. Ik bedoel uiteraard de gfs 12 uur. Ben er even vanaf omdat ik heel de middag bezig ben geweest met inpakken van mijn olijfbomen (warmteslangen, hoezen etc)

 15. Echt, we gaan dit beleven. We komen allemaal op de schaats! En let op, de tocht der tocht kan ook gereden worden. Helaas gooit dan COVID roet in het eten. De wereld op zijn op kop dan voor ons als schaats liefhebbers!

 16. GFS 12 uur geweldige oper run. Als het wat lijkt te verslappen medio februari en uiterste Noorden boven net boven 0 lijkt te komen, gaat het Hoog Retro en krijgen we een nieuwe koude impuls. Briljant!

 17. Erwin had het al aangesproken! GFS12 idd met weer een zeer koude oplossing! Het model komt opnieuw met een klassiek winterse setting op de proppen met zowel in de lagere als ook hogere atmosfeer een omega blokkade. Het zeer koude winterweer lijkt dus steviger verankerd te worden en een lange adem te gaan krijgen

 18. It Giet oan.. Wat een kaarten zeg voor de komende week. Genieten. Het zal toch niet in dit Corona jaar dat we al mooie tochten op ijs niet kunnen doen.

 19. De extreme kou waarmee we te maken gaan krijgen is een gevolg van de #SSW begin januari. Weliswaar is sinds 04-02 de SPV aan het herstellen dat geldt niet voor de TPV. Door de hogedruk boven de pool kan de polar cell verder naar het zuiden toe uitdeinen en daarmee komen we meer in het bereik van de “easterlies” . De “westerlies” in de mid latitude zone (Ferrel Cell) schuift hierdoor eveneens zuidelijker op. Mooi is dit ook te zien op 500 hPA met de “easterlies helemaal van west Rusland tot Canada

 20. Ik had een paar dagen terug hier gevraagd om mee te doen aan de volgende challenge: het aantal centimeter sneeuw in je woonplaats op maandagochtend * 2 euro. Dat zou de donatie dan kunnen zijn voor deze prachtige site die ik persoonlijk had bedacht.

  Johann heeft er nu een prijsvraag aan verbonden met voorspelling van het hoogste aantal cm sneeuw in Nederland op maandagochtend 8 uur. Tot zondag 12 uur kun je hieraan meedoen bij minimale donatie van 20 euro! Zou leuk zijn als zo veel mogelijk mensen meedoen! Alleen al voor de teamspirit en onderlinge rivaliteit hier 🙂

  Toch wil ik me persoonlijk ook houden aan mijn zelf bedachte challenge maar doe ook mee met de prijsvraag!
  Ik maak vanavond minimaal 20 euro over zodat ik mee kan doen aan de prijsvraag en doe maandag dan nog een extra bijdrage indien er meer dan 10 centimeter valt in mijn woonplaats.

  Dus stel er ligt maandagochtend 17 cm bij mij dan doneer ik 17* 2 = 34 euro in totaal. Dus 20 euro om mee te doen vandaag en 14 euro extra betaal ik dan aanstaande maandag.

  Zou leuk zijn als zoveel mogelijk mensen aan de prijsvraag en/of mijn challenge meedoen! Bij Noodweer.be hebben ze met een crowd funding ook een heel mooi bedrag opgehaald en dat moet hier toch ook zeker lukken met zoveel lezers! Een hele winter dagelijks voorpret door super berichten op deze site is dat volgens mij toch meer dan waard! We staan echt aan vooravond van een legendarische winterperiode die we met zijn allen gaan ”beleven” en dat is niet alleen fysiek maar ook via de geweldige berichten hier op deze site!

 21. COSMO-D2 berekent dat door WLA op hoogte de neerslagzone met IJzel vanavond en vannacht naar het noorden toe opschuift tot een lijn circa Roosendaal, Zaltbommel, Nijmegen Dit zou op uitgebreide schaal / brede sector langdurig zware ijzel gaan geven

  • De dikte van de smeltlaag lijkt mij onvoldoende Johann. Als het al tot andere vorm dan sneeuw komt dan eerder ijsregen dan ijzel gezien temperuren in die luchtlaag en dikte van die luchtlaag. Mogelijk in Limburg die mengvormen maar ik geloof er niet in wat Cosmo berekent en zeker niet zo Noordelijk Johann.

   • Hoezo resp hoe kom je daar bij? Heb je progtemps van COSMO?? 🙂 Model komt niet voor niets met regen en ijzel. In Bochum bij -1 graad plenst het, Eindhoven schijnbaar ook al ijzel!

 22. Ik woon in Uden, en die ijzel geloof ik niet meer in. Auto’s zijn al dicht gesneeuwd en grasveld ook. Straat begint ook al langzaam te komen.. temperatuur is al onder 0 gedoken.. ik denk echt alleen maar sneeuw.

 23. In rotterdam helaas nog alleen maar regen en als ik de buienradar moet geloven wordt de sneeuwval ook telkens een uur uitgesteld😞

  • Erwin, het beste bewijs naar alle ‘Elfstedentocht ontkenners’ dat het gewoon kan! laten we deze pluim inlijsten 😎

   Ook in Oss begint het lekker wit te kleuren nu 😃😃😃

 24. Wat geweldig dit weer,sneeuwt hier lekker door, in Zutphen en een harde wind ,en wat een vooruitzicht 2 weken vorst,ff wennen, maar prachtig toch,en thanks voor de weerberichten,volg met spanning.

 25. Oosthuizen nog geen sneeuwvlok gezien, volgens de radar zou het hier al 1.5 uur moeten sneeuwen.🤔

 26. Ik kan de sneeuw wel uit de lucht kijken……maar helaas nog geen vlok hier in Friesland! Wel heel veel wind!!

 27. UPDATE:

  Gfs 18u (Pubrun) komt met een zeer fraaie winterrun die de winterperiode laat voortduren met in de meeste nachten strenge vorst! In die run bijna 2 weken vorst! Dag en nacht!

 28. COSMO-D2. Hoezo dunne smeltlaag?! Het model zit er gezien de meldingen met de regen en ijzel toch prima op en itt de meeste modellen dus een stuk noordelijker. Het zal tot 04h00 nog wat noordelijker doorschuiven.

  Oirschot regen /ijzel
  Eindhoven regen / ijzel
  Venlo (Steyl) regen /Ijzel
  Roermond regen
  Maastricht regen

  • Het is niet zo Noordelijk gekomen als Cosmo berekende en daarnaast KNMI gisterenavond laat met vrijwel hetzelfde verhaal als ik hier aangaf. Te dunne smeltlaag en temperatuur in die luchtlaag niet hoog genoeg voor grootschalig ijzel. zeker niet zo Noordelijk. Wel idd in de plaatsen die je noemt (en idd in Bochum ook)maar die liggen allemaal Zuidelijker dan Cosmo berekende. Cosmo berekende het tot en met Nijmegen. Nu woon ik hier zoals je weet maar er is geen geen ijzel gevallen maar wel een dik pak sneeuw. Ik blijf er dus bij dat wat Cosmo berekende te Noordelijk was en dar klopte ook.

 29. De nieuwe GFS00 (oper) laat de klassieke winterse (geblokkeerde) setting en dus ook het zeer koude #winterweer nog tot medio februari en wrs ook nog langer aanhouden. Overdag meest lichte tot matige en in de nachten (zeer) strenge vorst #koudegolf

 30. Wat een sneeuw spektakel!
  Deur wil niet open, katten vinden het magic!!
  Hier in Zutphen is het volop genieten. Veel sneeuwduinenen

 31. Wat geweldig hier in Den Haag/Leidschenveen. Het sneeuwt goed door. Op de ramen zijn de waterdruppels van de regen van gisteravond bevroren.

 32. Ik lees dat het front weer vanuit het zuid oosten zal activeren…. klopt dit? Of is daar nog niks zinnigs over te zeggen? Wat een wind buiten. Lekker, eindelijk winter!

 33. Hier op de sallandse heuvelrug veel sneeuwduinen van soms wel 75cm, maar ook kaal gewaaide plekken. Ik heb het idee dat de activiteit nu minder wordt.

 34. Gaat het nog lang doorsneeuwen of intensiveren? Hier in omgeving Hoorn/Heerhugowaard veel gestuif, maar terras en oprit zijn nog nagenoeg sneeuwvrij. Gras blijft het wel op liggen. De radar vertoont al wat opentrekkende plekken, hoop niet dat dit het alweer was, de hele week likkebaardend getallen van 20/30 centimeter voorbij zien komen. Denk actueel centimeter of 4?

 35. Goedemorgen uit een wit Hellevoetsluis. Sneeuwt nu nog, wind 6-7 bft en -3. De straten en alles is wit en zie geen schuivers en strooiers meer.

  Straks dik aankleden en dan begint de pret

 36. Hier in Vlaardingen (Zuid-Holland) een mooi pak sneeuw. Op de stoelzitting in de achtertuin zeker 10 cm, ziet er sprookjesachtig uit!

 37. Euh Erwin wanneer gaat het nou echt sneeuwen?? Er ligt hier in Lemmer een witte waas, maar alles waait hier weg. Nu zitten we hier op het platteland, dus alles open en de wind heeft vrij spel. Hoop dat de wind wat gaat liggen en er nog wat sneeuw bij valt! Het is wel heel koud!! 🥶🥶

  • Mensen, het gaat de hele dag nog door sneeuwen hè. Geniet van wat er nu ligt en wat er nog gaat komen. Positiviteit :-))

Comments are closed.