Algemene situatie: Op de weerkaart vinden we de lagedrukgebieden Denis en Erik ver bij ons vandaag en ook het hogedrukgebied Jolanda heeft geen invloed op ons weer. We profiteren vandaag van een rug van hogedruk en vervolgens krijgen we te maken met het frontensysteem van depressie Fritz. Veel verandering levert het allemaal niet op, want vandaag overdag blijft het droog en vanaf vanavond gaat het weer regenen. Het is en blijft dan ook wisselvallig zomerweer met prima temperaturen.

Ook tot in het weekend verandert er weinig, want naast geregeld zon komt het ook zo nu en dan tot een bui. Na het weekend lijkt het wel te gaan veranderen. Hogedruk wordt weersbepalend, maar de modellen berekenen het hoog ten westen van ons en dat betekent een noordwestelijke stroming met aanvoer van relatief koele lucht met dus uiteindelijk wat lagere temperaturen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Geregeld zon, maar in de zuidoostelijke helft ook regen/buien

Gisteren was het in het grootste deel van de Lage Landen prima zomerweer met geregeld zonneschijn. In de zuidoostelijke helft, ofwel oostelijke België en het zuidoosten en deels oosten van ons land zat meer bewolking en kwam het tot enkele buien. De temperatuur steeg opnieuw overal tot boven de warme grens van 20° met maxima tussen de 21 en 24°. De hoogste temperaturen waren dit keer weggelegd voor Rotterdam, Herwijnen, Arcen en Hupsel met 23,5°. Westdorpe noteerde 23,6 en Nieuw-Beerta 23,7°. In België werd het tussen de 19 en 25° met in Chievres 25,1°.

gistermiddag klaarde het in het westen flink op. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius
het is augustus, ofwel oogstmaand. Deze prachtige foto van Jolanda Bakker laat dat mooi zien
Jan Snijders maakte gisteren deze prachtige foto

Rustig met af en toe zon

We profiteren vandaag van een rug van hogedruk en daardoor is het aanvankelijk droog met zo nu en dan zon. Vanmiddag zien we geleidelijk de bewolking toenemen en later vanmiddag is er in de zuidelijke helft van de Lage Landen kans op wat lichte regen. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 22° in het noorden en westen en naar 25, lokaal 26 in het zuidoosten. In België wordt het van west naar oost zo’n 21 tot 26°. Opnieuw prima temperaturen dus.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en er valt geruime tijd regen op de passage van een warmtefront behorende bij depressie Fritz. De matige wind krimpt naar zuid en neemt aan zee toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6 en de temperatuur daalt naar 14 tot 16°.

Enkele buien, later ook zonneschijn

Morgen passeert het koufront verbonden aan depressie Fritz en komt het tot enkele buien of buiige regen. De regen trekt naar het oosten weg en vanuit het westen klaart het flink op. De wind waait uit het zuidwesten en is duidelijk aanwezig. Over land is de zuidwester vrij krachtig, windkracht 5 en aan zee krachtig en in het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden zelfs hard, windkracht 7. Verder is er aan zee kans op zware windstoten van meer dan 75 km/uur. De temperatuur stijgt bij dit alles naar een graad of 21 aan zee en naar 23-24 in het binnenland. In het zuidoosten wordt het opnieuw warmer met maxima van een graad of 26.

de verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Aanhoudend (licht) wisselvallig

Vrijdag en ook het komende weekend verandert er in grote lijnen weinig. Het lagedrukgebied Fritz trekt geleidelijk noordwaarts richting Scandinavië en in het weekend breidt het Azorenhoog zich naar het oosten uit. De as van het hoog ligt ten zuiden van onze streken en wij krijgen/houden een overwegend westelijke stroming.

De zon schijnt op alle dagen geregeld, maar er is ook kans op enkele buien al lijkt het zondag over het algemeen droog te blijven met meer hogedrukinvloed. De wind is vrijdag nog duidelijk aanwezig, maar in het weekend houdt de overwegend westelijke wind zich rustig. De temperatuur is nagenoeg elke dag hetzelfde en stijgt naar een graad of 20 in het noorden en westen en naar 23 in het zuidoosten.

de verwachte weerkaart voor komende week. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Volgende week lagere temperaturen

Na het weekend verschijnt er een krachtig hogedrukgebied ten westen van onze streken. De ligging is verkeerd voor zomerwarmte, want we krijgen te maken met een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht en in deze stroming trekken ook enkele storingen mee. De maxima zijn dan ook wat lager en stijgen naar 18° in het noordwesten en naar 21 in het zuidoosten en het blijft (licht) wisselvallig met kans op enkele buien. Kortom: het weerbeeld verandert in grote lijnen niet, maar de temperatuur wel, want die wordt geleidelijk wat lager.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Aan de temperatuurpluim hierboven kunnen we weer het een en ander goed zien. Aanvankelijk is het vrij warm met temperaturen rond de 22-23° in het midden van het land, ofwel wat lager in het noordwesten en wat hoger in het zuidoosten. Vanaf vrijdag is het kwik wat lager, maar ligt nog wel rond de 20-21°. Na het weekend gaat de temperatuur langzaam wat verder onderuit naar waarden onder de 20° en dan spreken we van vrij koel zomerweer…

terwijl de buien langs trokken over Duits grondgebied, stonden wij dapper de tuin weer te sproeien, tijdens een schitterende zonsondergang. De tekst en de foto is van Anja Trooster

Dit was het weer voor vandaag en morgen kijken we weer verder. Fijne dag en graag weer tot morgen. De vakantiegangers wens ik een fijne vakantie!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 685 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer