Advertentie 

Algemene situatie:
Dankzij een hogedrukgebied boven Groot-Brittannië staat er een noordwestelijke stroming. Deze stroming voert nu al enkele dagen een relatief koele luchtsoort aan. De komende dagen komt er een verandering in dit patroon: het hogedrukgebied ten westen van ons werpt zich op richting het noordoosten. Hierdoor krijgen wij te maken een noordoostelijke stroming en wordt er warmere lucht aangevoerd. Meer uitleg hierover volgt verderop in dit bericht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren:
Gisteren kwamen er in met name het noorden en oosten van Nederland veel wolkenvelden voor, hier viel lokaal ook wat lichte (mot)regen. In het zuidwesten van in Nederland en in België was het echter meest zonnig. Later klaarde het ook elders op. Er stond een noordwestelijke wind, kracht 3 a 4. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 16 graden Celsius in het noordelijk kustgebied tot 23 graden in het zuiden.

Carlos Janssen legde deze prachtige NLC’s (noctilucent clouds, lichtgevende wolken in de nacht) vast.
Ook bij Peter van Lindenberg was het vrij bewolkt.

Gisteravond nam de noordwestelijke wind in kracht af en klaarde het aanvankelijk op de meeste plekken nog op, later in de avond en afgelopen nacht dreef er vanuit het noordwesten echter weer nieuwe bewolking binnen en viel er lokaal weer een bui of wat motregen. De temperatuur daalde naar 8 tot 11 graden Celsius met de laagste temperaturen in het binnenland.

Vandaag: oosten lokaal motregen, zuidwesten af en toe zon
Vandaag verandert er weinig ten opzichte van gisteren. Er is vrij veel bewolking verspreid over het land, en her en der kan er weer een spatje motregen vallen. Opnieuw is de kans op motregen het grootst in het (noord)oosten. De zon laat zich ook af en toe zien, de kans hierop is weer het grootst in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen.
De maximumtemperatuur loopt vanmiddag uiteen van 16 graden in het noordelijk kustgebied tot 20 graden in centraal België. De noordwestelijke wind is zwak (2 a 3 beaufort) in het binnenland tot lokaal 4 beaufort aan de noordwestkust.

Komende nacht klaart het vanuit het noorden verder op en trekken de meeste buitjes met (mot)regen naar het zuidoosten weg. De minimumtemperatuur ligt tussen de 11 en 14 graden.

Jan Snijders stuurde ons deze foto toe, gemaakt op Ameland.
Jolanda Bakker maakte dit zonnige plaatje.

Morgen: zon!
Morgenvroeg is het in de zuidoostelijke helft nog wat bewolkt, langs de oostgrens valt lokaal nog een spatje (mot)regen. Het klaart in de loop van de ochtend echter snel op: in het noordwesten schijnt de zon al flink en deze zonneschijn breidt zich steeds verder uit naar het zuidoosten. De temperaturen stijgen naar een aangename 18 tot 24 graden, met de laagste waardes aan de noordkust en de hoogste waardes in het zuiden van Nederland en centraal België. De wind komt aanvankelijk uit het noordwesten maar draait geleidelijk naar meer noordoostelijke richting. De windkracht bedraagt zo’n 3 beaufort.

De weerkaart voor woensdag. Onder aanvoer van een hogedrukgebied ten noorden hebben we te maken met een warme, noordoostelijke aanvoer. De hoogtelaagjes zijn gemarkeerd met blauwe cirkels. Bron: GFS/Wetterzentrale.

De rest van de week: hoe warm gaat het worden?
Dinsdag is qua temperatuur vergelijkbaar met morgen. Wel is er wat meer bewolking aanwezig. Na dinsdag wordt het dan weer volop zonnig, bovendien stijgen de temperaturen. Waar we gisteren nog wezen op de mogelijkheid op tropische temperaturen vanaf woensdag, daar is de pluim vandaag wat voorzichtiger met zomerse waarden van een graad of 25 in het midden van het land. In het oosten kan de temperatuur stijgen naar waarden tot 27 a 28 graden. Er is nog steeds een mogelijkheid dat dit geheel warmer (in het binnenland tropisch) of juist iets koeler gaat verlopen, dit alles hangt af van de precieze ligging en vorm van het hogedrukgebied en de exacte posities van de hoogtelaagjes. De meest reële kans is op dit moment dat we vanaf woensdag enkele dagen te maken krijgen met temperaturen die uiteenlopen van 22 graden in het noordwesten tot 28 graden in het binnenland met overwegend zonnig weer. Hierover uiteraard de komende dagen meer.

De 10-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim (cumulatief!) van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
Vandaag staat er een noordwestelijke wind van 10 tot 16 knopen, de hoogste windsnelheden zijn voor het waddengebied. De windstoten bedragen zo’n 12 tot in het oostelijk Waddengebied lokaal 20 knopen. De zeewatertemperatuur ligt tussen de 15 en 17 graden Celsius.

Morgen staat er iets minder wind met zo’n 10 tot 14 knopen. De windstoten zijn dan tot lokaal 18 knopen.

Jolanda Bakker maakte ook deze mooie foto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht en ik schrijf dan later weer. Voor nu een mooie dag, fijn weekend en graag weer tot morgen!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 397 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier