Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Momenteel zitten we even in een vrij rustige weerssituatie onder invloed van een trekrug. Later vandaag komt er echter lagedruk dichterbij en neemt de kans op neerslag toe. De komende week houden we te maken met de aanvoer van storingen welke te danken is aan lagedrukgebieden meest ten noorden van de Benelux en een hogedrukgebied ten zuid(west)en. Vanaf volgend weekend hinten de weerkaarten op een verandering in de weerssituatie.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: bewolking en mist
Gisteren verliep de dag op opvallend veel plekken wat mistig of heiig. Daarnaast was er veel lage bewolking aanwezig. Alleen in het zuiden en met name ook het (noord)westen van de Benelux liet de zon zich zien. Met temperaturen uiteenlopend van 5 graden in het noordoosten tot 9 graden in delen van het westen en zuiden was het op sommige plekken opnieuw vrij zacht. Ook in de Ardennen (met 4 graden in Mont-Rigi) was het niet echt koud. Er stond een meest zwakke wind uit het zuidwesten. Over het algemeen bleef het droog, alleen in de noordwestelijke helft van Nederland viel tegen het einde van de middag en in de avond wat lichte (mot)regen.

Deze mooie foto komt van de hand van Debbie van Ooststroom.
Hoog water en een waterig zonnetje in Gendt. Joyce Derksen maakte deze foto.

Afgelopen nacht viel er lokaal nog wat lichte (mot)regen, maar veel stelde het niet voor. Opklaringen, lage bewolking en mist bepaalden het weerbeeld, later in de nacht ontstond er op grotere schaal weer mist. Het koelde af naar temperaturen iets boven 0 in de noordelijke helft van de Benelux. In de Zuidelijke helft was het iets milder met temperaturen tussen de 2 en 5 graden. Lokaal kwam vorst aan de grond voor.

Ook dit plaatje werd geschoten door Joyce Derksen.

Vandaag: occlusiefront nadert
Vanochtend verdwijnt de mist langzaam en wil de zon zich lokaal, voornamelijk in het binnenland, nog wel even laten zien. Wel is er weer veel (lage) bewolking aanwezig. In de loop van de ochtend en vanmiddag neemt de bewolking op nadering van een occlusie- en warmtefront weer toe. De temperatuur loopt op tot 7 graden in het noordoosten en 9 graden in het zuidwesten. De wind is zuidelijk en begint vanochtend zwak, maar trekt in de loop van de dag aan naar matig tot vrij krachtig (kracht 4 a 5) in het binnenland en krachtig tot lokaal hard (kracht 6 a 7) aan de (noordwest) kust.Aan het eind van de middag trekt er een gebied met lichte neerslag vanuit het westen de Benelux in. Vanavond en vannacht trekt die regen van west naar oost over het land. Het koelt komende nacht nauwelijks af omdat we met het overtrekken van het warmtefront in een zachtere luchtmassa terechtkomen.

Morgen: zacht 
Morgenochtend kan er in het binnenland hier en daar nog wat motregen vallen, maar over het algemeen is het meest droog. Wel neemt in de loop van de ochtend en de middag de kans op wat nieuwe neerslag weer toe, maar opnieuw zullen het geen grote hoeveelheden zijn.

De wind neemt ten opzichte van vandaag wat af. In België en delen van Nederland is de wind zwak tot matig, kracht 3 tot 4, in het noordelijk kustgebied is de wind vrij krachtig, kracht 5.

De temperaturen stijgen naar een erg zachte 9 tot 12 graden Celsius. In de nacht naar maandag neemt de wind weer toe, met name in het noordelijk kustgebied.

De weerkaart voor vandaag. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Volgende week: woensdag spannend
Op maandag verandert er aanvankelijk weinig. Er staat nog steeds aardig wat wind, er kan lokaal wat lichte (mot)regen vallen en het is meest bewolkt. In de loop van de dag trekt er vanuit het noorden een actieve storing over en kan er behoorlijk wat regen vallen.

Op dinsdag is het duidelijk minder zacht dan de dagen ervoor. Ook staat er minder wind en is er ruimte voor de zon. Later op de dinsdag trekt er vanuit het zuiden een storing over de Benelux, welke in de nacht naar woensdag ook in Nederland voor neerslag gaat zorgen.

De weerkaart voor woensdag. Bron: GFS/Wetterzentrale
De windkaart voor woensdag. Bron: GFS/Wetterzentrale

Dan op de woensdag wordt het spannend. Een depressie nadert vanuit het noorden. Bij deze depressie wordt aardig wat wind berekend, maar de depressie “raakt” ons volgens de huidige berekeningen niet vol. Mocht deze depressie echter 150 a 200 kilometer zuidelijker uitkomen dan nu berekent (en dat kan op deze termijn nog prima), dan krijgt de Benelux de volle laag en kunnen we de 3e storm van het jaar noteren. Mocht de depressie nóg zuidelijker uitkomen dan is sneeuw in delen van de Benelux ook een reële mogelijkheid, maar de kans dat dit gebeurt is vooralsnog niet groot.

De weerkaart voor volgende week zaterdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Na woensdag gaan de temperaturen, zoals in de pluim te zien is, richting de normaal voor de tijd van het jaar. Vanaf volgend weekend neemt de onzekerheid flink toe en kan het alle kanten op. Het ECMWF-model (zie de kaart hierboven) gaat voor een zwakke noord tot noordoostelijke stroming, met licht winters weer tot gevolg. Er zijn ook modellen die een hoog boven Scandinavië laten ontstaan met transportkou tot gevolg, maar evengoed zijn er modellen die opnieuw voor een zachtere stroming gaan. Kortom; hier valt nog niet veel zinnigs over te zeggen en we gaan de ontwikkelingen voor eind volgende week de komende dagen zeker in de gaten houden.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwvalpluim van het KNMI.
De 15-daagse bewolkingsverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Fijn weekend en graag weer tot morgen!

Ook deze rust-uitstralende foto komt van de hand van Joyce Derksen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.214 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier