Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart zien we nog steeds het krachtige Eurohoog Yörn. Wij zitten aan de noordflank van dit hoog met een west tot zuidwestelijke stroming en het wachten is op een koufront dat vandaag bij Schotland ligt. Dit front trekt morgen later op de dag over onze streken en daarachter zit polaire lucht waarin buien kunnen ontstaan. Een nieuw hogedrukgebied vanuit de regio Groenland, die de moelijke naam Zhygimont heeft gekregen, zal komende week geleidelijk naar onze streken trekken en zorgen voor een wisselvallige noordwestelijke stroming.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: in de noordwestelijke helft wederom grijs, elders zonneschijn
Opnieuw was het in het westen en noorden grijs en bewolkt. De combinatie temperaturen onder nul en mist gaven prachtige plaatjes. Elders in den lande scheen de zon en dat leverde in de zuidoostelijke helft weer 7 uur zonneschijn op. De temperatuur bleef in de grijze gebieden vrijwel de gehele dag onder nul, maar uiteindelijk wist het kwik toch overal te stijgen tot (net) boven het vriespunt. In het noordwesten werd het (ruim) 7°, elders was het veelal 3 tot 5°. In België lagen de maxima tussen de 2° aan zee en 8 in de hogere delen.

de dag begon werkelijk schitterend met rijp en vorst. Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag: overwegend bewolkt en nevelig
De westelijke helft van het land is het inmiddels al gewend, maar ook vandaag is het grijs, bewolkt en nevelig. Niet alleen in het westen, maar in nagenoeg het hele land. Alleen in zuidelijk Limburg en het oosten van België zal de zon nog geregeld schijnen. Uit die bewolking kan soms wat miezeren, maar over het algemeen is het op deze laatste dag van 2016 droog. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar maximaal 2° in de zuidoostelijke helft en naar 8 in het noordwesten.

Vanavond, Oudjaarsavond, en de daaropvolgende Nieuwjaarsnacht is het over het algemeen bewolkt en lokaal kan daaruit wat lichte motregen vallen. Omdat de temperaturen in het midden en zuiden van de Lage Landen daalt tot rond of onder het vriespunt is er daar kans op GLADHEID door IJZEL. De temperatuur blijft in het noorden enkele graden boven het vriespunt, in het midden van het land ligt het kwik rond nul en in het zuiden dus enkele graden onder het vriespunt met minima tot -4/-5°.

uitsneeuwende mist in Groningen. De foto werd ontvangen door Jannes Wiersema.

Morgen: bewolkt en later vanuit het noordwesten regen
Morgen starten we het nieuwe jaar met veel bewolking en uit die bewolking spettert het lokaal wat met in het midden en zuiden kans op GLADHEID door IJZEL omdat de temperaturen nog rond of onder het vriespunt liggen. In de middag gaat het in het noordwesten regenen en deze regen trekt langzaam naar het zuidoosten. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuurverschillen zijn groot op de eerste dag van 2017. In het zuiden en oosten van België stijgt het kwik naar waarden rond of net onder het vriespunt. Elders in de lage landen is het veelal 2 tot 4°. Langs de kust is het een graad of 5 en in het noordwesten wordt het maximaal 7-8°.

de temperaturen liggen zondagochtend in het midden en zuiden rond het vriespunt en eventueel gemiezer kan aanleiding geven tot IJZEL. Bron: Hirlam.

Morgenavond trekt het gebied met regen naar het zuidoosten en in de zuidoostelijke helft gaat de regen over in (smeltende) sneeuw. Dat heeft alles te maken met een dalende bovenluchttempertuur naar ongeveer -6°. Ook de temperaturen in de zuidoostelijke helft en zeker in België liggen rond het vriespunt zodat het hier en daar wit kan worden. In het noorden en westen wordt het niet kouder dan 2 tot 4° en is het droog met opklaringen.

AWM collega Daan maakte deze prachtige foto van de rijp.
ook ikzelf maakte een rijpfoto.

Maandag: in de Ardennen sneeuw, elders zon en later enkele buien
Maandag beginnen we de dag op veel plaatsen met geregeld zon, maar in de Ardennen en Hoge Venen is het bewolkt en valt er enige tijd sneeuw. Elders in de Lage Landen is het droog, maar later op de dag neemt vanuit het noordwesten de kans op enkele buien toe en deze buien kunnen vergezeld gaan van hagel en in het noorden wellicht ook met onweer. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 4 en 7°. In de Ardennen en Hoge Venen liggen de maxima rond of net boven nul.

in de nacht naar maandag en maandagochtend valt er in de zuidoostelijke helft sneeuw.

De rest van de week: westelijke stroming met buien
De rest van de week trekt het hogedrukgebied Zhygimont naar het westen van Europa en de kern komt weer ten zuiden van onze streken te liggen. De stroming komt dan ook uit richtingen tussen zuidwest en noordwest en daarmee wordt polaire lucht aangevoerd. Het wordt dan ook een stuk wisselvalliger met kans op enkele buien. In de Ardennen en Hoge Venen is er steeds kans op sneeuw.

de verwachte weerkaart voor eind volgende week volgens ECMWF.

Na volgend weekend: echt winterweer?
Op de hele lange termijn, na volgend weekend, gaat vooral het Amerikaanse model voor winterweer. We krijgen dan te maken met een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië en met een oost tot noordoostelijke stroming wordt er dan koude vrieslucht aangevoerd waarin de temperatuur zowel in de nacht als overdag onder het vriespunt blijft. We blijven dit in de gaten houden…

de verwachte weerkaart volgens GFS voor vrijdag 13 januari

Pluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat het dit weekend vrij koud is met temperaturen onder de 5°. Komende week loopt de temperatuur geleidelijk op naar waarden rond de 7-8°, maar in de nacht kan het soms een graadje vriezen. Aan het eind van de meerdaagse lijken de temperaturen te gaan dalen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor de Ardennen is duidelijk kouder dan die van het midden van Nederland. De komende 10 dagen liggen de maxima rond het vriespunt en in de nacht vriest het licht tot matig. Aan het eind van de week kan het tijdelijk wat zachter worden, maar al vrij snel gaan de temperaturen daarna weer dalen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we een koud weekend. Na het weekend lopen de temperaturen wat op naar waarden rond de 7°. Het ensemblegemiddelde gaat aanvankelijk ook omhoog, maar later komende week ligt het gemiddelde rond de 5 en aan het eind van de meerdaagse zelfs maar net boven het vriespunt. Ook de control gaat aan het eind van de meerdaagse naar beneden en dat zou kunnen betekenen dat het in de 2e week van januari kan gaan winteren.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

De 15-daagse laat op termijn zien dat het werkelijk kan vriezen of dooien. Het ensemblegemiddelde zit mooi in het midden en komt na volgend weekend uit op waarden een paar graden boven het vriespunt.

de 15 daagse van het ECMWF. Bron: KNMI

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de watertemperatuur aanvankelijk rond de 2° ligt. De ‘oper’ gaat wat omhoog, maar het ensemblegemiddelde blijft rond de 2° uitkomen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt momenteel geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en ook vandaag wordt er geen sneeuw verwacht. Vanaf morgenavond nemen de kansen op sneeuw in de Ardennen flink toe en vooral boven 500 meter hoogte wordt een sneeuwlaag van zo’n 5 centimeter verwacht. In de iets lagere gebieden (200-500 meter) wordt 1-2 centimeter verwacht. Maandag overdag dooit alle sneeuw onder de 400-500 meter weer weg, maar op de hogere toppen blijft het wit. Ook de komende week valt er regelmatig sneeuw, zodat het sneeuwdek kan aangroeien naar wellicht een centimeter of 10 op de hogere toppen.

ook rond woensdag wordt er weer sneeuw in de Ardennen verwacht volgens ECMWF.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Ik wens iedereen een goede Jaarwisseling en een goed en vooral gezond 2017.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.265 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier