Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Het lagedrukgebied Husch ligt vandaag ten noorden van ons land en rondom dit laag trekken met regelmaat enkele buien over onze streken. Het laag trekt langzaam zuidwaarts langs de kust naar het noorden van Frankrijk en aan de achterzijde trekt de wind even flink aan. Komende week is het vrij koud.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren scheen geregeld de zon, maar er trokken ook met regelmaat enkele buien over het land. Egmond aan Zee noteerde nog 14 millimeter. De temperatuur steeg naar waarden rond de 10-11° met als topper Herwijnen met maximaal 11,2°. Ook in Vlaanderen lagen de maxima rond de 10-11° met daar als topper Stabroek met ook maximaal 11,2°.

vanwege de buien waren de wolkenluchten ook weer fraai om te worden gefotografeerd. Deze schitterende foto werd gemaakt door Anna Zuidema.
vanwege de buien waren de wolkenluchten ook weer fraai om te worden gefotografeerd. Deze schitterende foto werd gemaakt door Anna Zuidema.

VANDAAG:
Gisteravond en de afgelopen nacht kwam het in de kustgebieden tot enkele buien en lokaal kwam het daarbij tot hagel en onweer. Vandaag trekken de buien weer verder het land op en is er dus overal kans op enkele buien. De temperaturen op het 500 hPa-vlak (ruim 5 kilometer hoogte) gaan gedurende de dag naar beneden en komen later vandaag uit op waarden rond de -30°. In combinatie met een zeewatertemperatuur van 14° neemt bij de buien de kans op hagel en onweer toe. De zuidwestenwind draait naar noordwest en is zwak tot matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 8 in zuidelijk Limburg en naar 11 in het noordwesten.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en komt het tot enkele buien. Bij temperaturen op hoogte van -31° kunnen deze buien gemakkelijk vergezeld gaan van hagel en onweer. De wind gaat geleidelijk om naar het noorden tot noordoosten en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 4° met lokaal kans op vorst aan de grond en daarmee ook geleidelijk de kans op lokale gladheid.

MORGEN:
Morgen schijnt geregeld de zon, maar er trekken ook nog steeds buien over het land. De bovenluchttemperaturen blijven laag met temperaturen rond de -31/-32° en daardoor blijft de kans op hagel en onweer. De matige en aan zee (vrij) krachtige noord tot noordoostenwind neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur is al duidelijk lager en stijgt naar maximaal een graad of 6 in de oostelijke helft en naar 8 in het westen. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 5 in het noordoosten en 9 aan zee.

Morgenavond gaat de regen in de Ardennen en Hoge Venen over in sneeuw en kan het dus wit worden. Elders is het droog met flinke opklaringen, maar langs de kust zijn nog altijd buien mogelijk met kans op hagel en onweer. Met uitzondering van de kustgebieden gaat het overal licht vriezen met temperaturen die lokaal kunnen dalen naar lokaal -4°.

Ook Arno van Brakel maakte een fraaie foto gisteren.
Ook Arno van Brakel maakte een fraaie foto gisteren.

DINSDAG:
Dinsdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en langs de kusten is een enkele bui mogelijk. De zwakke veranderlijke wind neemt toe naar matig en draait naar zuid en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 4 in het noordoosten en naar 7 in het zuiden van het land. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 6 en 8°.

de zon ging fraai onder. Deze prachtige foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
de zon ging fraai onder. Deze prachtige foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

DE REST VAN DE WEEK:
Dinsdag ontwikkeld ter hoogte van IJsland een diepe depressie en deze depressie trekt geleidelijk zuidoostwaarts en wordt de rest van deze week bepalend door ons weer. Bijbehorende fronten trekken met regelmaat over onze streken en het is en blijft dan ook behoorlijk wisselvallig. Woensdag trekt er in de nacht een regengebied vanuit het zuidwesten de Lage Landen binnen en in Hoog-België valt de neerslag in de vorm van sneeuw. De temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het noordoosten en naar 8-9 in het zuidwesten en in Westelijk Vlaanderen.

in de hogere delen van de Lage Landen is woensdag sneeuw mogelijk volgens ECMWF.
in de hogere delen van de Lage Landen is woensdag sneeuw mogelijk volgens ECMWF.

Donderdag is het bewolkt en er valt geruime tijd buiige regen. De koude lucht wordt alweer verdreven en de temperatuur stijgt naar maximaal 8° in het noordoosten en naar 10-11 in het zuidwesten van de Lage Landen. Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer of nog steeds tot enkele buien. De temperatuur is in het noordoosten tijdelijk weer wat lager en stijgt naar maximaal een graad of 6. In het zuiden is het een graad of 10-11.

Komend weekend lijken we dan, als we het Europese model moeten geloven, toch te gaan profiteren van hogedruk. De zon gaat dan geregeld schijnen en de neerslagkansen zijn klein. De temperatuur gaat dan volgens dit model weer naar beneden, maar staat vooralsnog alleen (zie pluim).

de hoogtekaart voor vrijdag. De bovenluchttemperaturen gaan weer omlaag. Bron: ECMWF.
de hoogtekaart voor vrijdag. De bovenluchttemperaturen gaan weer omlaag. Bron: ECMWF.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen laat namelijk nog steeds zien dat de temperatuur na vandaag duidelijk lager is. Vooral dinsdag en woensdag liggen de maxima slechts rond de 5°, terwijl 11 normaal is voor de tijd van het jaar. Na woensdag nemen de verschillen tussen de diverse modellen flink toe. Het Duitse en het Europese model blijven koud met temperaturen onder de 5° en aan het eind van de meerdaagse zelfs nog lagere temperaturen, maar het Amerikaanse en het Canadese model zijn duidelijk warmer met temperaturen rond of mogelijk weer boven de 10°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd de temperatuur aanvankelijk laten dalen. Vanaf woensdag nemen de verschillen tussen de diverse berekeningen toe met gemiddeld temperaturen van een graad of 7. Vanaf het weekend gaat de ‘oper’ naar beneden en ook de controlrun vertoont dezelfde dalende trend. Er zijn ook nog heel veel lijntjes die niet meedoen en de ‘oper’ zit onderin de pluim. Het ensemblegemiddelde blijft uitkomen op 7-8° en ook dergelijke temperaturen zijn te koud voor de tijd van het jaar.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
We kijken tot slot nog even naar de sneeuwverwachting voor de Ardennen en de Hoge Venen. De komende dagen neemt de kans op sneeuw bij de buien geleidelijk toe. Vooral tijdens buien die in de nacht en ochtend vallen kunnen een tijdelijk sneeuwlaagje achterlaten, maar sneeuwval van betekenis wordt echter niet verwacht en later in de week valt er ‘gewoon’ weer regen.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen meld ik mij weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 440 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier