Advertentie 

Algemene situatie: 
Het hogedrukgebied Ludwiga ligt vandaag boven onze streken en daardoor is en blijft het droog lenteweer. Verder schijnt de zon, maar met name in de noordelijke helft kunnen ook wolkenvelden van een zwakke storing overtrekken. De komende dagen is en blijft het perfect lenteweer met veel zon en, vanwege een gunstige positie van Ludwiga, voorjaarswarmte!

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wederom een fraaie dag!
Ook gisteren was het wederom een fraaie lentedag. De start was wel koud met in het noorden op uitgebreide schaal lichte vorst met in Leeuwarden een minimumtemperatuur van -3,9°. Aan de grond noteerde Eelde zelfs matige vorst met -5,3° bij de grassprietjes.

Overdag scheen de zon weer volop met hooguit wat sluierwolken. De zon scheen dan ook weer de volle 12 uur die mogelijk zijn in deze tijd van het jaar. Het bleef droog en de temperatuur kon oplopen naar waarden tussen de 10 en 16°. Terschelling noteerde maximaal 9,9° en Arcen en Eindhoven kwamen uit op maximaal 15,9°. In het Belgische Kleine-Brogel werd het maximaal 16,3°.

de zon ging gekleurd onder gisteravond. De foto werd gemaakt door Meteo Nederland (@SevereWeather_N)

Vandaag: zon, maar ook (sluier)wolken
Het is ook op deze zondag fraai lenteweer. De zon schijnt weer flink, maar er is wel meer hoge bewolking dan gisteren. Lokaal is de bewolking dikker en gaat de zon volledig schuil en de grootste kans daarop maakt het oosten en noorden van de Lage Landen. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en de temperatuur stijgt naar 13 tot 15, in België lokaal naar 16°. Op de Wadden blijft de temperatuur weer achter met maxima van 8 tot 10°.

Vanavond en de komende nacht zijn er sluierwolken, maar ook opklaringen. Later in de nacht raakt het in het noorden mogelijk bewolkt. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige van noordoost naar oost draaiende wind. De temperatuur daalt op de meeste plaatsen naar 2-3°, maar in het oosten kan het kwik lokaal dalen naar waarden rond het vriespunt.

Maurice Vroegrijk maakte gisterochtend deze fraaie foto van de zonsopkomst.
overdag scheen de zon volop. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.
Albert Thibaudier‏ maakte wederom een fraaie foto van de zonsondergang.

Morgen: veel zon, noorden meer wolken
Morgen is het ook weer prima lenteweer met volop zon. Aanvankelijk komt er nog sluierbewolking voor en in het noorden wellicht ook wat lage bewolking, maar in de middag gaat overal de zon uitbundig schijnen. Het blijft wederom droog en er waait een zwakke tot matige oost tot zuidoostenwind. De temperatuur is vrij hoog en stijgt naar 16, lokaal 17°. Alleen in het noorden en niet in de laatste plaats op de Wadden is de temperatuur enkele graden lager.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het helder met later weer enkele sluierwolken. Het blijft nog altijd droog en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 4° met kans op vorst aan de grond.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens EC

De rest van de week: voorjaarswarmte!
De rest van de week blijven we profiteren van het hogedrukgebied Ludwiga. De kern van dit hoog komt ten zuiden en later ten oosten van de Lage Landen te liggen. Het weerbeeld kenmerkt zich door zonneschijn, maar dinsdag en woensdag is er volgens het Europese en ook het Duitse model kans op een bui. De Amerikanen houden het komende week droog. De komende dagen wordt dit vanzelf duidelijk, want voorlopig is het nog altijd droog.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en de temperaturen zijn vrij hoog voor de tijd van het jaar. Dinsdag kan het in het zuidoosten lokaal 20° worden, elders liggen de maxima tussen de 15 en 18°. Woensdag liggen de maxima tussen de 13 en 16, in België rond de 17-18 en de topdag wordt donderdag met temperaturen tussen de 18 en 21°.

de verwachte maxima voor donderdagmiddag volgens EC.

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat de stijging heel mooi zien. Vandaag blijft het kwik nog (net) onder de 15°, maar vanaf morgen is het op en top lenteweer met temperaturen boven de 15°. Woensdag zijn de maxima wat lager, maar donderdag komt de 20° grens heel duidelijk in beeld in het midden van het land. In het zuiden is het overigens telkens wat warmer dan onderstaande pluim en in het noorden wat koeler. Vanaf vrijdag gaan de temperaturen weer naar beneden en begin april wordt de 15° grens niet overschreden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Vandaag en morgen blijft het sowieso nog droog, maar vanaf dinsdag neemt de kans op nattigheid geleidelijk toe. Vooral het Europese en in mindere mate het Duitse model komen dan al met neerslagsignalen. Vanaf vrijdag neemt de kans op neerslag geleidelijk toe.

aanvankelijk is het droog, maar vanaf dinsdag komen sommige opers met neerslagsignalen. Vooral het Europese en het Duitse model komen met neerslagsignalen, de overige modellen houden het deze maand nog droog. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we ook de stijgende lijn de komende dagen. Woensdag blijft het kwik wat achter, maar donderdag en zelfs ook nog vrijdag komt de 20° in de buurt. Vanaf 1 april zijn de temperaturen duidelijk lager.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Als je puur naar de gemiddelde waarde kijkt en dan ten opzichte van wat normaal is voor de tijd van het jaar, dan zien we aanvankelijk temperaturen (ruimschoots) boven normaal. Vanaf zaterdag 1 april liggen de maxima veelal rond de normaal voor de tijd van het jaar. In de nachten liggen de minima aanvankelijk rond normaal, maar vanaf woensdag liggen de minima ruim boven normaal.

gemiddelde temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: KNMI

Dit was het voor deze zondag in de zomertijd. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten.

Ik zou zeggen blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zondag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 270 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier