Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De laatste week van augustus gaat mooi van start met flinke zonnige perioden en hele aangename temperaturen! Hoe lang dat aanhoudt lees je in dit artikel.

Buien maken plaats voor zonneschijn

De afgelopen 24 uur hebben we voor de 16e keer deze zomer (sinds 1 juni) met zware buien te maken gehad. In delen van Friesland kwam bijna 90 mm omlaag en het zou mij niets verbazen dat er lokaal meer dan 100 mm is gevallen. Normaal valt deze hoeveelheid in een hele maand…  Dat het tot lokaal wateroverlast leidde is dan ook niet verwonderlijk.

In Friesland bijna 90 mm Stavoren. Bron: Weerplaza

Flink wat zon en aangename temperaturen 

Voorlopig was dit wel de laatste keer met extreme neerslag, want er zit een flinke weersverbetering aan te komen. Vanaf vanavond breidt een hogedrukgebied (Gaya) zich vanuit het westen over onze streken uit. De regen trekt weg en het hoog Gaya zorgt voor een aantal dagen met rustig en fraai zomerweer.

Het hoog Gaya bouwt op en zorgt bij ons voor fraai zomerweer. Bron: DWD

Maandag schijnt de zon geregeld en het is op veel plaatsen aangenaam warm met temperaturen rond 22 graden. Alleen op de Wadden blijft het kwik iets achter met maxima rond 20 graden. De matige noordoostenwind maakt het er wel voor het gevoel wat frisser op, maar uit de wind en in de zon is het heerlijk toeven. Het is dan ook prima weer voor als je nog vakantie hebt.

Ook dinsdag is het fraai zomerweer met flinke zonnige perioden. De temperatuur stijgt naar 21 tot 23 graden en in het zuidoosten kan het lokaal 24 graden worden. In de nachten is het ook rustig weer en is kans op mist. Ook kan het flink afkoelen en dan merk je gelijk dat we al weer behoorlijk ver in het seizoen zitten. Vooral in het noorden en oosten kan het in de nachten afkoelen naar 7 of 8 graden en dat is best frisjes als je met een tentje in het land staat.

Later op woensdag trekt een koufront van noord naar zuid over het land behorende bij het laag ten oosten. Daarachter stroomt koudere lucht over onze streken.

Later in de week weer buien?

Het fraaie zomerweer met flink wat zonneschijn houdt ook woensdag nog aan, maar de dagen daarna neemt de onzekerheid in de verwachting weer toe. Via Scandinavië trekken lagedrukgebieden ten oosten van ons land Europa in en later in de week zouden uitlopers daarvan onze streken kunnen bereiken. De zon krijgt wat meer concurrentie van wolken en hier en daar is een bui mogelijk. Vooral het noorden en oosten maakt kans op buien, in het zuiden en westen lijkt het allemaal wat droger te blijven.

Na de passage van een (zwak) koufront wordt het ook duidelijk minder warm. Stijgt het kwik woensdag nog naar 19 tot 22 graden, donderdag en vrijdag wordt het niet warmer dan 18 tot 20 graden met steeds de hoogste temperaturen in het zuiden en zuidoosten. De temperaturen zijn niet alleen (veel) te laag voor eind augustus (normaal 21-24 graden), de stevige wind maakt het er niet warmer op.

In het weekend lijkt er niet veel te veranderen. Er blijven buien mogelijk, maar kletsnatte dagen worden zeker niet verwacht. De zon is ook regelmatig van de partij en met 19 tot 22 graden is het ook weer wat warmer.

Augustus wordt een te koude maand

Tot 21 augustus was de gemiddelde maandtemperatuur deze augustus 17,0 graden tegen 18,3 graden normaal. De verwachting is dat de maand als gehaal uitkomt op 16,7 of 16,8 graden. Normaal is 17,8 graden, ofwel een hele graad te koud. Het aantal warme, zomerse en tropische dagen is tot en met 21 augustus normaal 18, 6, 2. Deze augustus staat de teller in De Bilt op 14 warme dagen (20 graden en meer), 1 zomerse dag (25 graden en meer) en nog geen enkele tropische dag. Die tropische dagen zullen ook in de rest van de maand niet meer voorkomen.

Prima weer deze week om er lekker op uit te trekken. Foto: Jos Hebben

Dit was het voor nu. Blijf ons volgen en graag weer tot een volgende keer!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 23 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer