Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we een hogedrukgebied ten zuiden van onze streken en dit hoog heeft de naam Xander gekregen. Aan de noordflank van dit hoog wordt met een westelijke stroming vochtige lucht aangevoerd. Komende week gaat de temperatuur naar beneden en krijgen we weer een winters intermezzo met overdag temperaturen (net) boven het vriespunt en in de nacht enkele graden vorst. Tijdens het Kerstweekend lijkt het zachter en wisselvalliger te worden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: weer een donkere dag voor Kerst
Net als eerder deze week was het ook gisteren weer een echte donkere dag voor Kerst. Het was op de meeste plaatsen weer grijs en bewolkt en uit die bewolking viel zelfs lokaal wat licht gemiezer. De dag begon overigens lokaal nog met een streepje zon (zie foto) met de meeste ‘streepjes’ in het zuidoosten waar in totaal nog een uur zon kon worden genoteerd. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 5 en 9° met de laagste temperaturen in het zuidoosten. Maastricht noteerde maximaal 5,4°, terwijl Den Helder uitkwam op 9,3 en Terschelling op 9,4°. Bij onze Zuiderburen lagen de maxima tussen de 4 en 9° met in Koksijde maximaal 9,1°.

de dag begon nog met een beetje kleur, maar daarna was het veelal grijs... De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
de dag begon nog met een beetje kleur, maar daarna was het veelal grijs… De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag: wederom overwegend bewolkt
Ook op deze zondag is het grijs en bewolkt met vanochtend ook lokaal nevel en mist en dan met name in het midden en zuiden van de Lage Landen. De nevel en lokaal ook mist beperkt zich vanmiddag tot het zuiden van het land en België en daar is ook kans op wat licht gespetter, maar elders blijft het droog en in het noorden van het land kan zelfs even de zon tevoorschijn komen. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak tot hooguit matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 7-8°. In de hogere delen van de Lage Landen wordt het vanmiddag een graad of 4-5.

Vanavond komen er hier en daar opklaringen voor, maar over het algemeen is bewolkt en komende nacht kan het lokaal even spetteren. Waaien doet het niet of nauwelijks uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 4° met kans op vorst aan de grond.

Morgen: wolkenvelden, ook af en toe zon
Morgen profiteren we van een hogedrukgebied ten oosten van onze streken met een uitloper ten noorden van onze streken. De bewolking heeft aanvankelijk nog steeds de overhand, maar hier en daar kan ook even de zon tevoorschijn komen. De zwakke tot hooguit matige wind gaat uit het oosten waaien en de temperatuur is wat lager en stijgt naar 5-6, lokaal nog naar 7°.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag klaart het steeds meer op en blijft het droog. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten en de temperatuur daalt overal tot enkele graden onder het vriespunt. Op de koudste plaatsen kan het zo’n 4° vriezen.

De meeste plaatsen hadden weer een grijze dag en deze treffende foto werd gemaakt door Ben Saanen.
De meeste plaatsen hadden weer een grijze dag en deze treffende foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Dinsdag: perioden met zon, in het noorden ook laaghangende bewolking
Dinsdag profiteren we van hogedruk boven het oosten van Europa met een uitloper tot over onze streken. In grote delen van het land en in België schijnt de zon flink, maar in het noorden komt ook weer laaghangende bewolking en nevel en lokaal mist voor. Het blijft wel overal droog en er waait een zwakke tot matige oost tot zuidoostenwind. De temperatuur is opnieuw lager en stijgt naar hooguit 1-2° in het grijze en bewolkte noordoosten en naar 4-5° in het zuiden en in delen van België.

de verwachte weerkaart voor aanstaande dinsdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande dinsdag volgens ECMWF.

De rest van de week: vrij koud
Na een nacht met lichte, lokaal zelfs matige vorst met uitersten tot -5° is het woensdag in het westen en noorden weer grijs met veel (laaghangende) bewolking en lokaal ook mist. Elders schijnt de zon en bij een zwakke tot matige en later aan zee een vrij krachtige zuid tot zuidwestenwind stijgt de temperatuur naar waarden van noord naar zuid tussen de 2 en 5°.

Donderdag ligt het hogedrukgebied boven de Balkan en bij IJsland ligt een diepe depressie en tussen beide weersystemen in staat een zuidwestelijke stroming met aanvoer van geleidelijk weer zachtere lucht. Een storing verbonden het het genoemde laag trekt later op donderdag over onze streken en zorgt voor enige tijd regen. De temperatuur is met 6 tot 9° weer duidelijk hoger. Vrijdag is het weer droog met geregeld zonneschijn. De wind wordt, dankzij weer een nieuw hogedrukgebied, geleidelijk weer zuid en de temperatuur is met maximaal 5° weer enkele graden lager.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.

Kerstweekend: bewolkt en regenachtig
In het Kerstweekend neemt de wisselvalligheid duidelijk toe als we onder invloed komen van lagedruk. De bewolking zal overheersen en in de loop van zaterdag gaat het regenen. Ook Eerste Kerstdag is het bewolkt en regenachtig, tweede Kerstdag komt het vooral in de zuidelijke helft van de Lage Landen tot nattigheid met elders ook wat zon. De temperatuur gaat geleidelijk omhoog

de verwachte weerkaart voor de Kerstdagen volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor de Kerstdagen volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat vandaag weer mooi zien dat we een vrij koud intermezzo krijgen in de aanloop naar de Kerstdagen. Vandaag en ook morgen komt het kwik nog boven de 5° uit, maar dinsdag en woensdag wordt het niet warmer dan 3-4°. Met name woensdag berekend het Europese en ook het Canadese model temperaturen rond het vriespunt. Later in de week zijn de maxima iets hoger om vervolgens in het Kerstweekend verder te stijgt naar waarden dichtbij de 10° op Tweede Kerstdag.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we een hoofdberekening (rode lijn) die aanvankelijk duidelijk gaat dalen. In de nacht naar dinsdag en zeker in de nacht naar woensdag gaat het licht vriezen en op beide genoemde dagen wordt het overal maar ee graad of 2-3.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim en daaraan zien we dag de temperatuur aanvankelijk ligt rond de 4°. Haverwege de week zal de watertemperatuur geleidelijk gaan afkoelen.

ijspluim
De ijspluim op basis van ECMWF van gisteravond. Het water wordt volgende week langzaam wat kouder, maar schaatsijs wordt niet verwacht.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij aanhoudende hogedruk is de kans op neerslag de komende dagen uitermate klein. In het Kerstweekend kan er in de hogere delen van onze Lage Landen, de Hoge Venen en de Ardennen, wat sneeuw vallen, maar of dit genoeg zal zijn voor een sneeuwdek moet worden afgewacht.

Eerste Kerstdag kan er in de hogere delen van onze Lage Landen sneeuw vallen. Bron: ECMWF.
Eerste Kerstdag kan er in de hogere delen van onze Lage Landen sneeuw vallen. Bron: ECMWF.

Witte Kerst?
De kans op een groene en natte Kerst is dit jaar vrij groot. De kans op sneeuw met de Kerstdagen, laat staan een witte Kerst, is uitermate klein. Misschien hebben de modellen de komende dagen nog een verrassing in petto, het is tenslotte nog een week weg, maar ik denk dat de kans op sneeuw met de Kerst erg klein is.

de kans op een witte Kerst is uitermate klein.
de kans op een witte Kerst is uitermate klein.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 608 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier