Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Op dit moment hebben we door restanten van een lagedruksysteem nog te maken met een vrij koude bovenlucht, maar hierin komt snel verandering. Vanuit het zuiden krijgt het Azorenhoog meer invloed en dit hoog “drukt” een warmtefront onze kant op. De komende dagen komt er met dank aan een depressie in de omgeving van Schotland een nog sterkere zuidwestelijke stroming tot stand. Het wordt dan ook tijdelijk zeer zacht. Hoe het daarna verder gaat lees je hieronder.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: grijs en af en toe wat neerslag
Gisterochtend was het hier en daar wit door een sneeuw/hagelbuitje van de nacht ervoor. In de ochtend viel er nog een enkele bui, maar deze buien trokken snel weg. Daarvoor in de plaats kwam er vanuit het zuiden een neerslaggbied binnen, die met name in België en de zuidelijke helft van Nederland wat neerslag achter liet. In de hoger gelegen delen van de Lage Landen viel er wat (natte) sneeuw en met name in delen van de Ardennen viel er een aardige laag sneeuw. De zon was alleen in het uiterste noorden een enkele keer te zien. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 2,6 graden in Nieuw Beerta tot 6 graden in Vlissingen. In België liepen de temperaturen uiteen van een ijsdag (-0,8° graden) in Mont-Rigi tot -6,6° in Zeebrugge.

Bij Albert Thibaudier begon de dag met een sneeuwdekje.
Op veel plekken zijn de restanten van de storm nog duidelijk zichtbaar. Zo ook bij Johan Klos.

Afgelopen nacht trok de neerslag naar het zuidoosten weg en klaarde het vanuit het noordwesten op. Hierdoor kon het aardig afkoelen en vroor het op verschillende plaatsen licht. Lokaal viel er nog een enkele winterse bui, dit in combinatie met bevriezing van natte weggedeelten zorgde voor gladheid.

Vandaag: eerst zonnig, maar vanuit het zuiden nadert een storing
Vanochtend is het her en der glad door een enkele winterse bui en/of bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid en stijgen de temperaturen naar maxima van 4 graden in het binnenland tot een graad of 6 aan de kust. In de Ardennen stijgt de temperatuur naar waardes net boven 0. De dag begint vrij zonnig, vooral in België komen er echter al wel wolken(velden) voor. Vanuit het zuiden verspreidt de bewolking zich verder over de Benelux. Er staat een zwakke wind, variërend van zuid tot westelijke richtingen.
In de loop van vanmiddag begint het vanuit zuidwest België dan met regenen. De neerslag kan aanvankelijk (vooral in het binnenland) als (natte) sneeuw beginnen. De wind neemt wat toe, voornamelijk in de kustgebieden. In de loop van de nacht bereikt de neerslag het noordoosten van Nederland. Met name hier en natuurlijk in de hogere delen van de Lage Landen kan het even sneeuwen. De minimumtemperaturen liggen enkele graden boven nul (in het noordoosten en in de hogere delen misschien rond of onder 0). Achter het front lopen de temperaturen echter snel op.

Morgen: wegtrekkende neerslag, later opklaringen
Morgenochtend is de meeste neerslag via het oosten het land uit getrokken, in het uiterste noordoosten valt mogelijk nog wat (natte) sneeuw, maar ook hier wint de zachte lucht later snel terrein. Het blijft het eerste gedeelte van de dag voornamelijk grijs. In de middag is er een toenemende kans op opklaringen en wat zon, de grootste kans hierop is voor de westelijke helft van de Benelux. De temperatuur stijgt naar 6 graden in het noordoosten tot 8 graden in het westen. In België wordt het lokaal nog een graadje warmer. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind.

De weerkaart voor dinsdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Dinsdag: zachtere lucht stroomt binnen
Vanaf dinsdag stroomt de zachtere lucht dan binnen. Er kan zo nu en dan wat regen vallen, ook is het vrij bewolkt. De maximumtemperaturen liggen tussen de 9 en 12 graden. In de nacht naar woensdag koelt het niet of nauwelijks af.

De weerkaart voor woensdag. Een stevige zuidwestelijke stroming staat op het menu. Bron: GFS/Wetterzentrale

De rest van de week: zeer zacht, winter voorlopig uit beeld.
Op de woensdag is de zuidwestelijke stroming (zie de afbeelding hierboven) op zijn hoogtepunt. Ook staat er op de woensdag een stevige wind. De temperaturen zijn met waarden tussen de 11 en 13, lokaal 14 graden erg zacht voor de tijd van het jaar. Donderdag wordt het iets koeler, maar ook dan blijft het zacht. Bovendien neemt de neerslagkans flink toe. In de aanloop naar het weekend krijgt lagedruk en een meer noordelijke stroming (tijdelijk) meer invloed onder invloed van een trog, maar de afkoeling is van korte duur.

De verwachte weerkaart voor volgend weekend. Als de hogedruk-as toch eens een paar honderd kilometer noordelijker zou liggen… Bron: GFS/Wetterzentrale

Ook voor het weekend staat er geen winterweer op het programma. Zowel het Europese model als het Amerikaanse GFS gaan beide voor een zachte westcirculatie. GFS laat het Azorenhoog koppelen aan een hoog boven Rusland. Dit is voor de weerliefhebbers een pijnlijke kaart. Eigenlijk zitten we hier aan de “verkeerde kant” van het hoog. Mocht de hogedruk-as een kilometer of 400 noordelijker liggen, dan zouden we te maken krijgen met een diepe noordoostelijke stroming en daarmee veel kou. De kans dat dit gebeurt is zeer klein, geen een van de grote weermodellen laat dit scenario namelijk zien. Nu zitten we juist in een enorm diepe zuidwestelijke stroming en zou het komend weekend opnieuw vrij zacht kunnen worden. Ook de pluimen laten geen signaal voor winterweer zien. Het lijkt erop dat Januari qua winterweer afgeschreven kan worden.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon-/bewolkingsverwachting van het KNMI.
Deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 483 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier