Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

1-11-2016
Een foto die het weerbeeld van gisteren goed samenvat. Bron: fotofietsmargreet.blogspot.nl

Algemene situatie:
Ons weerbeeld wordt momenteel bepaald door het lagedrukgebied met de kern boven de Baltische staten en een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Ierland tot Groenland. Deze drukverdeling veroorzaakt een noordwesten wind, welke bij ons koudere lucht aanvoert. Ook is het dankzij deze stroming afgelopen met het stabiele weer van de afgelopen week. Het wordt wisselvalliger, de kans op neerslag neemt toe en bovenal wordt het koeler.

1-11-2016-jpg-kaart-1
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren was het veelal bewolkt, alleen in het zuiden en uiterste noorden was de zon af en toe te zien. De temperatuur liep uiteen van 13 graden in het oosten tot 15 graden aan de kust en in het zuiden. In grote delen van het land viel wat (mot)regen.

Vandaag begint fris, met zonsopkomst varieert de temperatuur van zo’n 3 graden in de Ardennen en het binnenland van Nederland tot 6 graden aan de kust. In de loop van de dag loopt deze temperatuur op tot een graad of 10 in het binnenland en 12 a 13 graden aan de kust. Zon en wolken wisselen elkaar af en verspreid over het land vallen er buien. Er staat een matige wind, boven de wadden waait het hard. In de avond neemt de buienactiviteit wat af, desondanks blijft in de gehele Benelux de kans op een bui aanwezig. Het koelt af tot 3 a 4 graden in het oosten van het land, in de Ardennen en Luxemburg daalt de temperatuur tot nabij het vriespunt. Aan de kust blijft de temperatuur steken op een waarde tussen de 9 en 12 graden.

1-11-2016-jpg-kaart-2
De drukverdeling voor donderdagmiddag. Een “knietje” van het hogedrukgebied boven de Oceaan zorgt voor iets minder buiigheid boven de Benelux. Bron: Wetteronline

Morgen wordt het onder invloed van een rug van hoge druk iets rustiger; de buiigheid en de wind nemen wat af. Daarnaast draait de wind van noordwest naar west-zuidwest. Ook zal de zon iets minder te zien zijn dan vandaag, dit geldt vooral voor het noorden van Nederland. Aan de temperatuur verandert niet veel; het blijft zo’n 11 a 12 graden. ’s Avonds daalt de temperatuur opnieuw naar een graad of 5 in het binnenland tot 12 graden aan de kust.

Vrijdag draait de wind op nadering van een lagedrukgebied tijdelijk nog wat verder richting het zuiden. Het wordt 1 a 2 graden koeler dan donderdag en de kans op buien neemt met name in de kustgebieden weer wat toe. In de nacht naar zaterdag zal een overtrekkend koufront voor neerslag gaan zorgen. Achter dit koufront liggen nieuwe buien klaar.

1127976c54a41c127f865429a9a9e44a_view
In de loop van de week, wanneer de kans op buien toeneemt, zullen dit soort luchten ongetwijfeld veel te zien zijn. Foto gemaakt door Arlette Innemee.

In het weekend houdt de noordwestelijke stroming stand. Het weekend begint met buien op zaterdag. Zondag lijkt het droger te worden en de zon zal zich zelfs regelmatig laten zien. De temperatuur ligt dit weekend tussen de 7 en 11 graden met zoals het er nu uit ziet de laagste temperaturen op zaterdag. Het blijft dus wisselvallig en koel herfstweer.

1-11-2016-jpg-kaart-4
De temperatuur op zo’n 1400 meter hoogte voor dinsdag 8 november volgens het ECMWF-model. Temperaturen tussen de -4 en -6 graden op deze hoogte zouden zeker laag genoeg zijn voor wat winterse neerslag. Bron: Wetterzentrale

Na het weekend kan het twee kanten op gaan. Het Amerikaanse weermodel GFS kiest voor een meer westelijke stroming wat hogere temperaturen en perioden met regen zou betekenen. Het Europese model kiest voor een aanhoudende noordelijke stroming met op zo’n 1400 meter temperaturen rond de -5 graden Celsius. De buien die gepaard gaan met deze bovenluchttemperaturen zouden dan zeker een winters karakter kunnen hebben, met name in de hogere delen van Limburg en de Ardennen. In de Ardennen is zelfs het eerste sneeuwdek van het seizoen niet ondenkbaar wanneer het ECMWF model gelijk krijgt.

1-11-2016-jpg-kaart-3
De pluimverwachting van het KNMI met een flinke spreiding na het weekend.

De pluimverwachting van het KNMI neigt na het weekend toch te kiezen voor wat hogere temperaturen. Er is echter veel spreiding in de pluim wat duidt op onzekerheid. Wat het gaat worden na het weekeinde wordt dus afwachten, misschien dat hier morgen al meer over te zeggen valt.

Dit was het weer voor vandaag. Vergeet ons niet te volgen op Facebook en Twitter! Steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS wordt gewaardeerd! Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Fijne dag en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 758 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer