Lage Landen: nog even nazomerweer, vanaf vrijdag stormachtig en stuk koeler

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemene Situatie:
Na een zomerse dag en lokaal tropische waarden kunnen we ons vandaag opnieuw opmaken voor een prima nazomerdag. In de westelijke helft zullen er wat wolkenvelden overtrekken, maar elders is er genoeg ruimte voor de zon. De Lage Landen profiteren nog steeds van een uitgestrekt hogedrukgebied die zich uitstrekt van Spanje tot Oost-Europa. Maar heel lang gaan we hier niet meer van profiteren. Het is druk op de Noordzee met lagedrukgebieden, fronten en koudere lucht. Vanaf vrijdag gaan we hier mee te maken krijgen waarbij een aantal venijnige (storm)depressies de Lage Landen waarschijnlijk weten te bereiken. Afhankelijk van de exacte koersen van deze systemen kunnen we vrijdag wel eens het stormseizoen van de herfst af gaan trappen…
Gisteren was het officieel net geen zomerse dag. In de Bilt werd het 24.6 graden, 0.4 graden te weinig voor de zomerse 25 graden. Maar in de oostelijke helft van Nederland en België werden de zomerse waarden zeker gehaald. In het zuidoosten van Nederlands Limburg werd het zelfs tropisch warm! Bij Maastricht-Airport werd het precies 30.0 graden waardoor we er aan het einde van de astronomische zomer nog een tropische dag in het zuiden bij mogen tellen. Aan de kust was het met 21 tot 23 graden iets koeler. Verder stond er een stevige zuidelijke wind. In het noorden viel hier en daar een lichte bui.
Vandaag
Vandaag profiteren we dus nog van een uitgestrekt hogedrukgebied van Spanje tot Oost-Europa. Ten noorden van ons liggen diverse fronten en lagedrukgebieden, maar deze worden tegengehouden dankzij het hogedrukgebied. De fronten weten ons dus niet te bereiken, maar de wolkenrestanten wel.
De ochtend begint dan ook met wolkenvelden afgewisseld met ruimte voor de zon. In de loop van de dag komt er vooral landinwaarts steeds meer ruimte voor de zon. In de (noord)westelijke helft komen er nog wel wolkenvelden voor. Het blijft wel droog.
De maxima liggen morgen rond de 20-22 graden in de kustgebieden tot lokaal 28 graden in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag van zuidelijke naar zuidwestelijke richting en neemt toe in kracht. Vooral in de middag en vroege avond trekt de wind in het westelijke kustgebied even aan tot zo’n windkracht 6 à 7 Bft.
Morgen
Morgen begint de dag op veel plaatsen zonnig met wat wolkenvelden. Tegelijkertijd hebben we ook te maken met een ‘slepend’ koufront voor onze kustlijn. In het binnenland zal het droog blijven, maar in het (uiterste) noordwesten kan het front schampen waardoor hier regen mogelijk is. In de vroege ochtend is in het noordwesten van Nederland al wat regen mogelijk en waait er een krachtige tot vrij krachtige zuidelijke tot zuidwestelijke wind welke gedurende de ochtend nog in kracht zal toenemen naar hard.
Elders blijft het droog en waait het een stuk minder hard. Ook is er ruimte voor de zon waardoor het kwik landinwaarts op kan lopen naar zo’n 23 tot lokaal 27 graden in het zuidoosten. In het noordwesten is het onder de bewolking een stuk frisser met temperaturen tussen de 18 en 20 graden.
Weekend: Vrijdag koufront en stormachtig, zondag opnieuw storm?
Het is dus druk op de Oceaan en Noordzee. In een rap tempo ontstaan er lagedrukgebieden welke onze kant op komen. Vrijdag trekt een lagedrukgebied net ten noorden langs over het de Noordzee. Hier hoort een koufront bij welke van west naar oost over de Lage Landen trekt. Tijdens dit koufront kunnen pittige buien met windstoten voorkomen. Maar misschien wel meer een punt van de aandacht is het windveld van het lagedrukgebied. Achter het lagedrukgebied zit een stevig windveld welke in de noordwestelijke kustgebieden een stormachtige windkracht 8 kan opleveren. Een korte storm (windkracht 9) behoort ook nog zeker tot de mogelijkheden. Verder kunnen er in de westelijke helft zware tot zeer zware windstoten voorkomen van meer dan 100 km/h.
Dankzij dit koufront komen we in het weekend in de koudere lucht terecht. De bovenlucht is immers fors afgekoeld van zo’n 12 naar 2 graden op 1500 meter hoogte. Hierdoor liggen de maxima op zaterdag met zo’n 14 tot 18 graden een stuk lager dan de laatste dagen.
Zondag lijkt een nieuwe (storm)depressie zich te ontwikkelen en onze kant op te komen. Over deze zijn de modellen het echter nog helemaal niet eens met elkaar. Het Amerikaanse model (GFS) komt met een stormdepressie met in het sterkste windveld windkracht 9 tot 10 Bft aan de westkust en windstoten tot zo’n km/h. Terwijl het Europese model (ECMWF) in eerdere berekeningen nog niet mee ging met de Amerikaanse. In de laatste berekening gaat het ECMWF wel meer mee met het scenario van GFS, al is het windveld met windkracht 8 à 9 toch nog wat zwakker. We zullen dus even moeten afwachten welke scenario’s de modellen ons voorschotelen de komende dagen. De spreiding is dus groot onder de modellen zoals deze pluim mooi laat zien:
Ook de verschillen in de 10-minuten gemiddelde windsnelheid van het ECMWF (eerste afbeelding) en GFS (tweede afbeelding) zijn goed te zien, net als waar de kern van het lagedrukgebied ligt. Het gaat dus even afwachten zijn hoe de koers van dit lagedrukgebied precies gaat zijn en hoe sterk het windveld wordt.
Dit was het weer voor vandaag. Geniet nog even van de zomerse temperaturen voor de temperaturen dalen en de wind gaat toenemen in het weekend! Morgen weer een nieuw weerbericht van Rico!
Versterk ons team of wordt sponsor
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wat kunnen we voor u betekenen…
- Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.