Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

De komende dagen komen we in een westelijke stroming terecht en het weerbeeld herfstachtig zijn. Dit merken we vandaag doordat er een langgerekt neerslaggebied vanuit het zuidwesten over de Lage Landen trekt. De eerste neerslag zal in de vroege ochtend al in de westelijke kustgebieden vallen om gedurende de ochtend landinwaarts te trekken. Het uiterste zuiden van Limburg en het zuidwesten van België houden het waarschijnlijk tot de avond droog en komen er nog wat opklaringen voor.

De wind komt uit zuid tot zuidwestelijke richting en is zwak tot matig van kracht. Met name in de ochtend staat er in de kustgebieden een vrij krachtige tot krachtige wind. In de middag gaat de wind weer meer liggen. Koud wordt het vandaag niet met maxima tussen de 5 en 7 graden. Vooral in het uiterste zuiden kan het zo’n 8 graden worden als de zon nog even doorbreekt.

In de avond neemt de neerslagactiviteit tijdelijk af, maar weet de neerslag ook het zuiden van Limburg en het zuidwesten van België te bereiken. Vooral in het noordwesten komt er hier en daar een droge periode voor. Lang duurt dit niet aangezien een nieuw actief neerslaggebied komende nacht vanuit het zuiden over het land trekt. Bij de passage van dit neerslaggebied trekt de wind ook weer aan. In de westelijke kustgebieden wordt vannacht windkracht 6-7 Bft verwacht met windstoten tot 60-75 km/h.

Dit weerbeeld zagen we op veel plaatsen gisteren. Foto: Trijntje vd Berg
Deze foto werd in het westen door Ton Wesselius gemaakt.
De eerste tekenen van de lente zijn alweer zichtbaar. Foto: Jolanda Bakker
Bij Jannes Wiersema in Roodeschool brak de zon gisteren nog even goed door.
En dat leverde een fraaie zonsondergang op in Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema

Weerpraatje

De komende dagen hebben we te maken met een actieve westelijke stroming. Diverse lagedrukgebieden weten onze regio vanaf de Oceaan te bereiken. Hierdoor zal het weerbeeld de komende dagen herfstachtig zijn met geregeld regen, zachte temperaturen en van tijd tot tijd een aantrekkende wind.

Gisteren was het grijs en viel er van tijd tot tijd (mot)regen. Toch kwam de zon op een aantal plaatsen ook nog tevoorschijn. De maxima lagen gisteren tussen de 4 graden in het oosten tot 8 graden in de kustgebieden. Vlieland en de Kooy waren koplopers met een maximum van 7.5 graden. In België werd het in Antwerpen 7.7 graden.

De weerkaart voor vandaag (KNMI). Een hogedrukgebied boven Oost-Europa en diverse lagedrukgebieden boven de Oceaan waarvan vandaag een warmte- en koufront overtrekken. Bron: KNMI

Vandaag ligt een langgerekt front over onze regio. Vanochtend trekt een warmtefront over waardoor er vandaag een lange tijd neerslag zal vallen in een groot deel van het land. Vannacht trekt een koufront over het land. Daarnaast trekt er een lagedrukgebied over de Noordzee langs de westkust. Hierdoor zal er vannacht ook weer de nodige neerslag vallen en trekt de wind aan in de kustgebieden.

Donderdagochtend trekt het lagedrukgebied verder de Noordzee op en wordt het achter het bijbehorende koufront droog. Tot en met donderdagochtend valt er behoorlijk wat neerslag in de Lage Landen. In grote delen van Nederland tussen de 10 tot lokaal 20 mm. In het zuiden van Limburg en in België valt er met zo’n 5 tot 10 mm duidelijk wat minder neerslag.

Donderdag overdag is het eerst nog droog en staat er een matige tot krachtige zuidwestelijke wind, maar lang duurt het niet voor er nieuwe neerslag arriveert. Een krachtig lagedrukgebied (kerndruk <960 hPa) trekt vanaf de Atlantische Oceaan over Schotland. Het warmtefront trekt in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag over de Lage Landen gevolgd door het koufront.

Onstuimige start van weekend

Naast de nodige neerslag gaat de wind ook weer toenemen als het lagedrukgebied via de Noordzee dichterbij komt. In de kustgebieden neemt de wind op vrijdag en zaterdag toe naar zo’n windkracht 7-8 Bft. Afhankelijk van de exacte koers van het lagedrukgebied kan even stormkracht (windkracht 9) gehaald worden in het noordwestelijke kustgebied. Verder worden er vrijdag en zaterdag windstoten van zo’n 70 tot 90 km/h verwacht in de kustgebieden.

Een sterk lagedrukgebied trekt over Schotland en de Noordzee aan het einde van de werkweek. Bron: Wetterzentrale

Naast droge perioden en de wind trekken er in het weekend ook van tijd tot tijd buien en neerslaggebieden over onze regio heen. De timing van de buien en neerslaggebieden gaat sterk afhangen van hoe de lagedrukgebieden zich precies gaan bewegen. Hier zit dus nog wat onzekerheid in en voor details moeten we nog even geduld hebben. In totaal wordt er op veel plaatsen tot het met zondag tussen de 15 en 30 mm aan neerslag berekend door de modellen. Daarnaast is het de komende dagen met temperaturen tussen de 6 en 10 graden zacht voor de tijd van het jaar.

Na weekend rustiger weertype

Na het weekend lijkt het weerbeeld weer te gaan veranderen. De modellen komen met een hogedrukgebied op het Europese vasteland. Hierdoor zal de wind gaan afnemen en komt er weer meer ruimte voor de zon en dalen de neerslagkansen sterk. Tijdens opklaringen kan het in de nachten licht vriezen. Overdag lijken de temperaturen tussen de 4 en 8 graden uit te gaan komen. Voorlopig even geen winterweer dus, maar wie weet wat er nog mogelijk is in februari.

Na het weekend wordt door onder andere het ECMWF een hogedrukgebied boven het vasteland van Europa berekend. Hierdoor zal het weertype rustiger worden in de Lage Landen. Bron: Wetterzentrale

Temperatuurpluim

De komende dagen nemen de temperaturen dus weer toe. Met maxima richting de 6 tot 10 graden is het (zeer) zacht voor de tijd van het jaar. Daarnaast is er weinig dagelijkse gang in de temperatuur te zien. Na het weekend neemt de invloed van een hogedrukgebied toe en neemt ook de dagelijkse gang (dankzij meer zonneschijn en heldere nachten) toe. Daarnaast dalen de temperaturen weer iets:

De temperatuurverwachting voor het midden van Nederland van diverse modellen. Tot en met het weekend (zeer) zacht, daarna onder invloed van een hogedrukgebied een grotere dagelijkse gang en wat lagere temperaturen. Bron: Kachelmannwetter

Neerslagpluim

Met de westelijke stroming en de passage van diverse fronten valt er ook redelijk wat neerslag: op veel plaatsen tussen de 15 en 30 mm. Lokaal is nog wat meer mogelijk. Na het weekend als de invloed van het hogedrukgebied toeneemt ook sterk dalende neerslagkansen:

De neerslag voor midden Nederland volgens diverse modellen. Vooral de komende 3 dagen veel neerslag (tussen de 15 tot 30 mm op veel plaatsen). Na het weekend duidelijk afnemende neerslagkansen. Bron: Kachelmannwetter

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

Vandaag zijn de bovenluchten warm (3-5 graden op 850 hPa). Alle neerslag valt dus in de vorm van regen. Na het koufront in de nacht naar donderdag komt deze regio wel tijdelijk in wat koudere lucht terecht. Maar met een sneeuwvalgrens van 800 meter of hoger zal neerslag in de vorm van regen vallen. Het huidige sneeuwdek zal het dus zwaar krijgen de komende dagen…

De ‘snowcam’ van Mont Rigi (670 meter). Hier ligt nog altijd zo’n 30cm aan sneeuw. Bron: KMI

Voorlopig is het winterweer dus even ver weg met een herfstachtig weertype. Maar na het weekend lijken we een rustiger weertype te kunnen verwachten. Dit was het weer voor vandaag, morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @maartenminkman of @ricoschroder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 716 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier