Advertentie 

Algemene situatie: noord(west)elijke stroming
Het hogedrukgebied Zhygimont, welke zich uitstrekt van Frankrijk tot aan Groenland, zorgt in combinatie met het lagedrukgebied Axel boven Scandinavië voor een noordwestelijke stroming. Deze noordwestelijke stroming voert polaire lucht naar onze streken en dit zorgt ervoor dat opklaringen, wolken en buien elkaar de komende dagen afwisselen. In de loop van deze week verplaatst het hogedrukgebied zich richting het zuidoosten, waardoor de wind meer richting het noordoosten gaat draaien. Hiermee wordt het tijdelijk koud en droog weer.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: lokaal een sneeuwdek, verdeeld over het land buien
In het oosten en zuid(oosten) lag er gisterochtend op veel plekken een sneeuwdekje. Een koufront in de nacht ervoor zorgde voor neerslag, en op sommige plekken was het koud genoeg om deze neerslag in de vorm van sneeuw en ijzel te laten vallen. In de loop van de ochtend en middag verdween de sneeuw op de meeste plekken weer; met zo’n 3 tot 7 graden kwam de temperatuur ruim boven het vriespunt uit. In het zuiden van Limburg, de Ardennen en de Hoge Venen bleef de sneeuw wel de gehele dag liggen; hier bleef de temperatuur rond het vriespunt steken. Verder was er sinds lange tijd weer eens een blauwe lucht te zien, weliswaar afgewisseld met (winterse) buien en bijzonder mooie wolkenformaties.

Ook afgelopen nacht wisselden opklaringen en buien elkaar af. De meeste buien vielen in de kustprovincies. De temperatuur daalde naar 4 graden Celsius aan de Belgische kust, in het oosten van Nederland vroor het ligt met 2 graden onder 0. In de Ardennen en Hoge Venen kwam het tot matige vorst. Met name in het binnenland hadden de buien dankzij de temperatuur lokaal dan ook een winters karakter.

Een prachtige zonsondergang in Weesp gisteravond.

Vandaag: bewolking en later motregen
Morgen wordt het dankzij een naderend warmtefront een bewolkte dag. In het zuiden en in België kan aanvankelijk de zon nog heel even schijnen. De maximumtemperatuur ligt in de Ardennen rond het vriespunt. In Limburg wordt het zo’n 3 graden, in de kop van Noord-Holland stijgt de temperatuur naar een graad of 8. De wind is westelijk, windkracht 3 tot 4, aan de kust 4 tot 5 beaufort. In de loop van de dag neemt de kans op wat lichte regen of motregen toe. In het noordelijk kustgebied gaat het in de loop van de middag met een windkracht 7 hard waaien.

Komende nacht koelt het nauwelijks af, de temperatuur zal variëren tussen de 2 en 6 graden, met de laagste temperatuur in Limburg. In de Ardennen en Hoge Venen kan het licht vriezen. In de gehele Benelux is kans op (lichte) neerslag, in de Hogere delen van de Lage Landen valt deze neerslag als (natte) sneeuw.

Deze prachtige foto van de zonsopkomst is gisteren gemaakt door Robert Hartog.

Morgen: zon en buien
Morgen hebben we te maken met een noordwestelijke aanvoer. Deze noordwestelijke aanvoer zorgt voor een vrij koude bovenlucht. In deze koude lucht worden buien meegevoerd. Deze buien bestaan voornamelijk uit regen, maar (natte) sneeuw is lokaal niet uitgesloten, zeker in de hogere delen van de Lage Landen is de kans hierop reëel. De maximumtemperatuur ligt tussen de 5 en 8 graden. De noordwestelijke wind is met 4 beaufort matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig met 5 a 6 beaufort.

In de avond en nacht klaart het op, de temperatuur daalt richting waardes rond het vriespunt. In het westen is het enkele graden boven 0, in het binnenland ligt de temperatuur enkele graden onder het vriespunt.

De drukverdeling in de nacht van woensdag op donderdag. De wind draait van noordwest naar noordoost.

Donderdag: vrij zonnig en fris, in de nacht naar vrijdag lokaal matige vorst
Donderdag draait de wind naar het noordoosten. Hierdoor wordt droge lucht aangevoerd en dit zorgt ervoor dat het vrij zonnig wordt. Dankzij de noordoostelijke wind ligt de maximumtemperatuur niet hoog. In het westen wordt het zo’n 5 graden Celsius, in het oosten blijft de temperatuur met 2 graden Celsius maar net boven het vriespunt.

In de nacht naar vrijdag is het half bewolkt tot helder, hierdoor wordt het vrij koud. Aan de kust ligt de temperatuur rond of net onder het vriespunt, in het Binnenland wordt het zo’n -3. Matige vorst is lokaal niet uitgesloten. In de Ardennen en Hoge Venen is de kans op matige vorst nog groter, hier kan het, zeker wanneer hier nog een sneeuwdek(je) ligt, flink gaan vriezen.

De minimumtemperaturen in de nacht van donderdag op vrijdag. Bron: WRF/Wetterzentrale

Komend weekend: zachter en toenemende neerslagkansen, zaterdag winterse neerslag?
Op vrijdag draait de wind naar het zuiden. Het blijft fris; landinwaarts zal de temperatuur maar net boven het vriespunt uitkomen, lokaal komt het zelfs tot een ijsdag. Aan de kust wordt het zo’n 3 graden Celsius. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en in de nacht naar zaterdag volgt een interessante situatie. Een warmtefront loopt binnen met een temperatuur onder het vriespunt. Hierdoor kan het in een groot deel van de Lage Landen gaan sneeuwen. De sneeuw zal hoogstwaarschijnlijk echter overal overgaan in natte sneeuw en regen, de kans op een sneeuwdek op zaterdag is niet groot.

Zaterdag stijgen de temperaturen dus met het overtrekken van het front. Ook draait de wind naar het zuidwesten en dan lijkt het voorlopig gedaan met het winterse weer; de wind draait naar het zuidwesten tot westen en de temperaturen stijgen zowel zaterdag overdag naar waarden tussen de 5 en de 8 graden. In de nacht van zaterdag op zondag zal het niet meer gaan vriezen. Zondag wordt het bewolkt en met een graad of 8 gemiddeld wordt het vrij zacht.

GFS gelooft in een sneeuwdek op zaterdagnacht en ochtend. Bron: Wetter3

Volgende week: veel bewolking, neerslag en temperaturen ruim boven 0
Ook na het weekend blijft het vrij zacht. Dankzij een groot hogedrukgebied boven de Azoren krijgen we te maken met een westelijke stroming en deze stroming zal zorgen voor bewolking, neerslag en vrij zachte temperaturen.

De weerkaart voor maandagavond. Hoge druk boven de Azoren zorgt bij ons voor een westelijke aanvoer. Bron: GFS/Wetteronline

Pluimverwachting: op termijn geen winterweer
De korte, licht winterse periode is terug te zien op de pluim met een dip in de temperatuur van ongeveer donderdag tot zaterdag. Hierna wordt het zachter. De kans op winterweer is tot halverwege volgende week dan ook erg klein, want er is weinig spreiding in de pluim. Er zijn geen scenario’s die voor (standvastig) winterweer gaan en de zekerheid dat het vrij zacht wordt is dan ook groot.

De 10-daagse pluim van het KNMI. De komende dagen wordt het even koud, vanaf het weekend wordt het weer redelijk zacht.

IJspluim: lokaal een dun laagje ijs
Vrijdag en zaterdag kan er na enkele koude nachten en dagen lokaal een beetje ijs op de sloten groeien, serieus zal dit echter niet zijn. Vanaf het weekend stijgt de watertemperatuur weer dankzij een zachter weertype.

De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: komende week sneeuwkansen!
Er ligt in de Ardennen en Hoge Venen op de meeste plaatsen een sneeuwdek(je). De komende dagen kan daar met een buiig weertype meer sneeuw bijvallen en zaterdag kan er op uitgebreidere schaal sneeuw bijvallen. Hierna zal deze sneeuw echter wel weer wegdooien.

Ook deze mooie foto werd gisteren door Robert Hartog gemaakt.

Dit was het voor vandaag. Morgen is Rico er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 667 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier