Algemene weersituatie: 
Diverse lagedrukgebieden (Udo en Volkmar) zijn bepalend voor ons weerbeeld en zorgen voor een komen en gaan van storingen. Voorlopig komt er nog geen eind van het wisselvallige weer.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: regen, later buien
Gisteren was het bewolkt, maar in het oosten en zuidoosten kwam aanvankelijk nog een klein beetje zon voor. Vanuit het westen trok een gebied met regen over het land en gistermiddag kwam het tot flinke buien en deze buien gingen vergezeld van onweer en zware windstoten. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 13° (Ell noteerde 12,9 en Maastricht 13,2°) en er stond een vrij krachtige tot krachtige en aan zee soms een harde zuid tot zuidwestenwind, windkracht 5 tot 7. In België lagen de maxima tussen de 10 en 13° met in Kleine-Brogel maximaal 12,6° en in de Ardennen werd het 7 tot 9°.

deze prachtige foto werd gisteren gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag: enkele buien met kans op hagel en onweer
Afgelopen nacht kwam het in de kustgebieden tot enkele buien en daarbij kwam hagel en onweer voor. Deze buien trekken vandaag overdag over het land naar het oosten met aanhoudend kans op hagel en onweer. Vanmiddag wordt het vanuit het westen weer droog en klaart het geleidelijk wat op.

De matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind neemt vanmiddag iets in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 8, in de zuidoostelijke helft lokaal naar 9°, maar in stevige buien is het enkele graden kouder. In de Ardennen valt de neerslag in de vorm van sneeuw en liggen de maxima rond of net een fractie boven het vriespunt. Er kan dus een sneeuwlaag(je) van enkele centimeters worden gevormd.


Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en aanvankelijk over de zuidelijke helft, maar later ook elders komt het tot buien en bij die buien is hagel en (smeltende) sneeuw mogelijk. De temperatuur daalt in het noordoosten naar waarden rond het vriespunt met kans op een witte wereld. Elders liggen de minima tussen de 1 en 4° met in het zuidwesten de hoogste temperaturen.

gistermiddag was er mammatus zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Morgen: eerst enkele buien
Morgen is het wisselend bewolkt en in de ochtend trekken enkele buien over het land en aanvankelijk kan daar nog winterse neerslag bij voorkomen. Daarna is het tijdelijk droog, maar in de loop van de middag gaat het vanuit het zuidwesten weer regenen. De wind waait matig tot (vrij) krachtig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 10°.

Morgenavond is het bewolkt en regenachtig, in de nacht naar donderdag komt het tot enkele buien. De wind waait uit het zuidwesten en is vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7 en de temperatuur daalt naar 2 tot 5° met de laagste temperaturen in de noordelijke helft.

ook een woelige lucht bij Ronald Verwijs.
deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.

De rest van de week en het komend weekend: aanhoudend wisselvallig
De rest van de week en ook het komende weekend is het een komen en gaan van storingen. Donderdag komt het tot enkele buien, maar schijnt tussendoor ook de zon. Vrijdag starten we droog, maar in de middag gaat het weer regenen. Ook in het weekend blijft het niet droog met zaterdag buiige regen en ook zondag enkele buien. Donderdag waait het nog stevig uit het westen, de dagen daarna valt het met de wind wel mee.

lagedrukgebieden bepalen ook komend weekend het weerbeeld. Bron: ECMWF

De temperatuur stijgt vandaag naar 6 tot 8°, maar loopt de komende dagen weer op naar gemiddeld een graad of 10 in het komende weekend. Na het weekend verandert er niet veel met temperaturen rond of onder de 10°. Een verlate winter of een vervroegde lente is niet te verwachten…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Het is behoorlijk wisselvallig en daarom kijken we ook even naar de neerslagpluim voor de komende 10 dagen. Tot en met maandagavond 19 uur wordt er in het midden van het land tussen de 17 en 31 millimeter verwacht. Het Amerikaanse model is het droogst en het Canadese en het Duitse model (beide 31 mm) zijn het natst.

Elke dag valt er wel regen of komt het tot enkele buien. Pas eind volgende week wordt het droger. Bron: Kachelmannwetter.de

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we aanvankelijk temperaturen onder de 10°. Zaterdag kan het wel een graad of 10 worden en de dagen daarna liggen de maxima veelal in de buurt van de 10°. Op termijn lijken de nachten weer vrij koud te worden met kans op een graadje vorst.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Na het weekend: rustig hogedrukweer
Na het weekend nemen de verschillen tussen de dag en nachttemperatuur toe en dat betekent in deze tijd van het jaar meestal rustig weer met opklaringen. In de nacht kan het onder heldere omstandigheden flink afkoelen en overdag neemt de kracht van de zon geleidelijk toe. Op de weerkaart zien we dan ook een hogedrukgebied boven onze streken dat hiervoor zorgt.

volgende week lijkt een hogedrukgebied te gaan zorgen voor een duidelijk rustigere en droger weerbeeld.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Bij Martin Vye moest de kleur van de bloemen komen…

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter loopt langzaam op zijn einde. Wees niet getreurd, want ook na de meteorologische winter gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk ook hier in de Lage Landen. Blijf dan ook na de winter de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 196 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer