Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De hitte die we de afgelopen dagen op veel plaatsen konden vinden in de Lage Landen zijn voorlopig even verleden tijd. De afkoeling waar de afgelopen dagen over gesproken werd is nu echt ingezet. Vandaag is het met maxima tussen de 20 en 28 graden behoorlijk ‘koel’ vergeleken met de afgelopen dagen. Dankzij een westelijke stroming en de toegenomen invloed van een lagedrukgebied gaat de afkoeling nog een stapje verder. Donderdag staan er pittige (onweers)buien in de verwachtingen. Een depressie met onstabiele lucht trekt dan namelijk over de Benelux. In het weekend worden weer zomerse temperaturen verwacht en is er een kleine kans op een bui.

Maandag maakte Peter van Lindenberg deze fraaie foto op de Maasvlakte, het strandweer zal de komende dagen wel wat anders zijn.
Ook bij het wad bij Ameland zag het er maandag mooi uit. Foto Jan Snijders

Gisteren

Gisteren was het weer tropisch warm op heel veel plaatsen in de Lage Landen. Aan de kust werd het op veel plaatsen 29 tot 32 graden. Meer landinwaarts lag het kwik nog een stuk hoger met zo’n 34 tot 36 graden. De ‘winnaar’ van gisteren is Eindhoven met een maximumtemperatuur van 36.6 graden. Daarnaast trokken een aantal regen- en onweersbuien vanuit Noord-Frankrijk België en Nederland binnen.

Een foto van het onweer van afgelopen nacht in België gemaakt door Manuel Bakkum

Aangezien we een aantal mooie foto’s van de zonsopkomst- en ondergang binnenkregen hieronder een reeks van drie foto’s:

De zonsopkomst en wat mist vastgelegd door Jolanda Bakker
Ook Ton Wesselius werd voor het vroege opstaan beloond.
Aan zee (Rockanje) ging de zon maandag mooi onder. Foto: Maurice Vroegrijk

Vandaag

Vandaag gaat minder warm verlopen dan gisteren. De maxima komen uit op zo’n 20 tot 22 graden aan de kust. Meer landinwaarts wordt het 25 tot 27 graden. Lokaal kan het in het zuidoosten zo’n 29 graden worden. De depressie die afgelopen nacht overtrok is naar het noordoosten weggetrokken. Desondanks vallen er verspreid over de Benelux nog een aantal buien.

Dankzij een uitloper van een hogedrukgebied gaat de activiteit er vanuit het zuidwesten in de loop van de middag en avond steeds meer uit. De buien zullen dan grotendeels verdwijnen en klaart het op.

De weerkaart (KNMI) voor vandaag. Het hogedrukgebied bestaat nu uit twee onderdelen boven de Atlantische Oceaan en Rusland. Een lagedrukgebied ertussenin brengt onze regio de nodige fronten en westelijke stroming. Bron: KNMI

Verder is de wind gedraaid naar een zuidwestelijke richting. De windkracht is matig tot vrij krachtig aan de kust en IJsselmeer. In Zeeland en de Belgische kust trekt deze in de loop van de middag nog wat aan.

De maximum temperaturen voor vandaag laten goed zien dat het een stuk koeler is. De maxima landinwaarts zijn zo’n 25-27 graden, terwijl het aan de kust zo’n 20 tot 22 graden wordt. Bron data: DWD

In de nacht naar donderdag kan er lokaal nog een bui vallen. Verder koelt het op de meeste af naar zo’n 9 tot 12 graden. In het zuidoosten blijft het met 14-16 graden nog wat warmer. Landinwaarts gaat de wind liggen en kan lokaal wat (grond)mist ontstaan.

Onze collega Roy Molenaar maakte deze foto van een dreigende lucht boven Wageningen gisteravond. De gelige kleur in de wolken komt dankzij het saharazand dat zich op dat moment ook in de atmosfeer bevond.

Morgen: Kans op zware buien

Donderdag begint de dag nog rustig met hier en daar een bui. De exacte verwachtingen zijn nog onzeker, maar een depressie trekt deze dag over de Lage Landen. Bij deze depressie zit onstabiele lucht en een scherpe scheiding tussen koude en warme lucht in de vorm van een koufront. Voordat de depressie overtrekt kunnen al een aantal buien ontstaan, maar de zwaarste worden verwacht als de depressie overtrekt. Dit zal naar verwachting in de middag of vroege avond gebeuren. De mogelijke randverschijnselen van deze buien zijn veel neerslag (lokaal 50 mm mogelijk), (zware) windstoten en onweer.

De exacte koers, timing en samenloop van omstandigheden zal uiteindelijk moeten uitmaken waar het zwaartepunt van de buien komt te liggen. Het ene model heeft deze voor het westen van Nederland, de andere juist weer voor het oosten. Dit zal in de komende modelberekeningen meer duidelijk moeten gaan worden en hier komen we dan ook zeker op terug.

Donderdag trekt een lagedrukgebied over de Benelux wat voor behoorlijk wat onstabiliteit zorgt. Verder liggen de hogedrukgebieden even redelijk ver van ons verwijderd. Bron data: DWD
Hetzelfde lagedrukgebied maar dan ingezoomd voor onze regio en de temperatuur op 850 hPa. Het koufront (blauwe lijn) heeft een behoorlijk scherpe temperatuurgradiënt wat voor zware buien kan gaan zorgen. Bron: Wetterzentrale
De scheiding tussen de warme en koude lucht is ook heel goed te zien in de modelverwachting van ICON voor de 2-meter temperatuur. In het zuidwesten van de Benelux zo’n 15 tot 20 graden, terwijl het in het noordoosten nog 25 tot 28 graden zal zijn. Bron data: DWD

Voor het koufront uit wordt het wel eerst nog behoorlijk warm met maxima van 22 graden aan de kust tot 28 graden landinwaarts. Lokaal is in het zuidoosten 29-30 graden mogelijk.

Komend weekend

Vrijdag trekken de buien van donderdag weg en is er ruimte voor de zon. Wel komen lokaal ook een aantal buien voor. De maxima liggen vrijdag tussen de 19 en 23 graden. In het weekend profiteren we van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Hierdoor kunnen de temperaturen weer oplopen naar zo’n 22 tot 24 graden op zaterdag, en 24 tot 28 graden op zondag. Doordat een lagedrukgebied komend weekend boven Groot-Brittannië ligt, is er wel een kleine kans op een bui.

De weerkaart voor zaterdag (ICON). Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa zorgt voor droog weer bij ons en oplopende temperaturen. De depressie die links in beeld komt boven de Oceaan gaat de buienkansen wat toe laten nemen. Bron data: DWD
De verwachte neerslag van diverse modellen voor Midden-Nederland. Vooral donderdag springt eruit met een behoorlijk duidelijk neerslagsignaal. Maar ook de andere dagen duidelijk kansen op neerslag. Bron: Kachelmannwetter
De temperatuur voor Midden-Nederland volgens diverse modellen. Een duidelijke dip na donderdag als de koude sector van de depressie overtrekt, maar in het weekend alweer oplopende temperaturen. Verder zijn de 30-plussers uit de kaarten verdwenen voorlopig. Bron: Kachelmannwetter

Droogte: dankzij de buien een grote druppel op de gloeiende plaat

Dankzij de buien van donderdag, de kansen op buien in de dagen die volgen en de mildere temperaturen loopt het neerslagtekort weer wat terug. We liggen nu duidelijk boven het recordjaar van 1976, maar naar verwachting gaan we daar qua neerslagtekort weer onder zitten vanaf komende week verwacht het KNMI:

Het landelijke neerslagtekort volgens het KNMI in Nederland. We liggen op dit moment duidelijk boven het recordjaar van 1976, maar daar komt na donderdag verandering in. Het neerslagtekort blijft echter nog onverminderd groot. Bron: KNMI

Aan de hittegolf zal snel een einde komen net als (voorlopig) de landelijke tropische dagen. Wie weet wat de zomer van 2018 ons nog gaat brengen, maar voor nu staat neerslag en verkoeling op het programma.

Deze strakblauwe luchten zullen we even moeten missen waarschijnlijk, maar gelukkig maakte Johan Klos deze mooie foto bij Kinderdijk op dinsdagochtend.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.045 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen: koeler weertype ingezet, donderdag kans op zware buien”

 • Bertil Blaas
  8 augustus 2018 at 08:43

  Dag Maarten,
  Ook aan jou dank voor je goede berichtgeving.
  Vraagje; is het aanstaande zaterdag en zondag een stranddag in Noord Holland nabij Callantsoog ?

  Bij voorbaat dank en groeten Bertil.

  • Maarten Minkman
   8 augustus 2018 at 20:12

   Beste Bertil,
   Bedankt graag gedaan!

   Voor komend weekend is het nog iets te vroeg voor de details, maar qua temperaturen lijkt zondag de warmste dag te gaan worden (Noord-Hollandse kust zo’n 22-24 graden) t.o.v. zaterdag (temperaturen rond de 18-19 graden). Daarnaast is het weertype wat wisselvalliger dan we de afgelopen weken gewend zijn, dus er is ook een kans op wat neerslag (vooral zaterdag zoals het er nu naar uitziet).

   Groeten,
   Maarten

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier