Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
De depressie die bij ons afgelopen zaterdag voor storm zorgde, ligt inmiddels ten noorden van het Verenigd Koninkrijk. Een rug van hogedruk doet een voorzichtige poging om vanaf de Azoren over Centraal-Europa uit te breiden, hierdoor is de stroming zuidwestelijk. De komende dagen denderen depressies vanaf de oceaan verder door en wordt de stroming westelijker. Het weerbeeld is hierdoor wisselvallig.

De weerkaart voor vandaag van het KNMI. Lagedrukinvloeden en frontsystemen zorgen voor een wisselvallig weertype.

Gisteren nam vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Tegen het eind van de middag en in de avond viel er hier en daar een spatje regen. Met maxima tussen 20 en 24 graden lag de temperatuur rond normaal voor de tijd van het jaar.

Vandaag komen er pittige buien voor. Vanochtend komen vooral buien voor in de westelijke helft van de Lage Landen, maar in de middag ook verder in het binnenland. In de middag neemt de kans op een klap onweer bij zo’n bui toe. Ook kunnen hagel en windstoten voorkomen. Tussen de buien door kan het opklaren, al is er maar weinig ruimte voor de zon.

De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig (3 a 4 Beaufort) in Limburg en België, tot (vrij) krachtig (5 a 6 Beaufort) aan de kust. De maximumtemperatuur ligt tussen 19 en 23 graden. Het warmst wordt het aan de oostgrens.

Vanavond neemt de buienactiviteit over het algemeen af, maar nog altijd kunnen er gedurende de avond en nacht enkele stevige buien vallen. Tussen de buien door zijn er ook heldere perioden. Het koelt af naar 10-14 graden. Landinwaarts in België wordt het nog een graadje koeler.

Een kring om de zon brengt water in de ton. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Trijntje van den Berg stuurde deze foto in.

Morgen is de stroming meer westelijk. Opnieuw komen er buien voor en tussen de buien door komen opklaringen voor. In de ochtend zijn de buien vooral in het noorden, later ook in de rest van het land en in België. Lokaal komt er bij de buien ook weer een klap onweer voor. De temperatuur ligt met 17-20 graden vrij laag voor de tijd van het jaar. In de Ardennen is het met 15 graden nog wat frisser.

Woensdagochtend is het in het midden en oosten mogelijk nog een poosje zonnig, maar in de loop van de ochtend betrekt het vanuit het westen. Vervolgens komen verspreid over het land buien voor. Dit gebeurt bij een zwakke tot matige west tot zuidwestelijke wind. Met 17-21 graden blijft het vrij koel.

Ook de rest van de week aanhoudend wisselvallig

De rest van de week blijft het weerbeeld onder de invloed van een westelijke stroming wisselvallig. Buien, drogere perioden en soms wat zon wisselen elkaar af bij een temperatuur onder het langjarig gemiddelde.

De komende dagen blijven we te maken houden met wisselvallig weer door lichte depressie-activiteit. Als we het Europese weermodel mogen geloven, dan koest er komend weekend weer een nieuwe diepe depressie op ons af, welke opnieuw voor onstuimig weer kan gaan zorgen. Bron: Wetterzentrale

Tegen het weekend zou een depressie dan dichterbij kunnen komen en een meer directe invloed op ons weer uitoefenen (zoals het ECMWF-model laat zien, zie de kaart hierboven). Dit zou meer neerslag en meer wind tot gevolg hebben.

Tot slot kijken we nog even naar de pluim. In de temperatuur zien we een duidelijke trend van maxima onder de 20 graden. Dit is vrij laag voor de tijd van het jaar. Zeker tot het weekend blijft het vrij koel. Er zijn af en aan neerslagkansen, en gezien de verschillende pieken is de timing onzeker. Dit duidt op een buiig karakter van de neerslag. De pluim laat zien dat er ook de tweede helft van de week nog buien zullen vallen. Ook de zon zal er af en toe bij komen, maar zon overgoten zal het zeker niet worden. Slechts tussen de buien door zullen de opklaringen ons van enige zonnestralen moeten voorzien.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. zeker tot zaterdag blijft het vrij koel.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Er zijn af en aan neerslagkansen, al is de spreiding en dus de onzekerheid vrij groot.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. Er is de komende tijd niet al te veel ruimte voor de zon.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Oscar Wokke maakte deze prachtige foto van een onrustige zee zaterdag tijdens de storm.
(Visited 588 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier