klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
De depressie die bij ons afgelopen zaterdag voor storm zorgde, ligt inmiddels ten noorden van het Verenigd Koninkrijk. Een rug van hogedruk doet een voorzichtige poging om vanaf de Azoren over Centraal-Europa uit te breiden, hierdoor is de stroming zuidwestelijk. De komende dagen denderen depressies vanaf de oceaan verder door en wordt de stroming westelijker. Het weerbeeld is hierdoor wisselvallig.

De weerkaart voor vandaag van het KNMI. Lagedrukinvloeden en frontsystemen zorgen voor een wisselvallig weertype.

Gisteren nam vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Tegen het eind van de middag en in de avond viel er hier en daar een spatje regen. Met maxima tussen 20 en 24 graden lag de temperatuur rond normaal voor de tijd van het jaar.

Vandaag komen er pittige buien voor. Vanochtend komen vooral buien voor in de westelijke helft van de Lage Landen, maar in de middag ook verder in het binnenland. In de middag neemt de kans op een klap onweer bij zo’n bui toe. Ook kunnen hagel en windstoten voorkomen. Tussen de buien door kan het opklaren, al is er maar weinig ruimte voor de zon.

De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig (3 a 4 Beaufort) in Limburg en België, tot (vrij) krachtig (5 a 6 Beaufort) aan de kust. De maximumtemperatuur ligt tussen 19 en 23 graden. Het warmst wordt het aan de oostgrens.

Vanavond neemt de buienactiviteit over het algemeen af, maar nog altijd kunnen er gedurende de avond en nacht enkele stevige buien vallen. Tussen de buien door zijn er ook heldere perioden. Het koelt af naar 10-14 graden. Landinwaarts in België wordt het nog een graadje koeler.

Een kring om de zon brengt water in de ton. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Trijntje van den Berg stuurde deze foto in.

Morgen is de stroming meer westelijk. Opnieuw komen er buien voor en tussen de buien door komen opklaringen voor. In de ochtend zijn de buien vooral in het noorden, later ook in de rest van het land en in België. Lokaal komt er bij de buien ook weer een klap onweer voor. De temperatuur ligt met 17-20 graden vrij laag voor de tijd van het jaar. In de Ardennen is het met 15 graden nog wat frisser.

Woensdagochtend is het in het midden en oosten mogelijk nog een poosje zonnig, maar in de loop van de ochtend betrekt het vanuit het westen. Vervolgens komen verspreid over het land buien voor. Dit gebeurt bij een zwakke tot matige west tot zuidwestelijke wind. Met 17-21 graden blijft het vrij koel.

Ook de rest van de week aanhoudend wisselvallig

De rest van de week blijft het weerbeeld onder de invloed van een westelijke stroming wisselvallig. Buien, drogere perioden en soms wat zon wisselen elkaar af bij een temperatuur onder het langjarig gemiddelde.

De komende dagen blijven we te maken houden met wisselvallig weer door lichte depressie-activiteit. Als we het Europese weermodel mogen geloven, dan koest er komend weekend weer een nieuwe diepe depressie op ons af, welke opnieuw voor onstuimig weer kan gaan zorgen. Bron: Wetterzentrale

Tegen het weekend zou een depressie dan dichterbij kunnen komen en een meer directe invloed op ons weer uitoefenen (zoals het ECMWF-model laat zien, zie de kaart hierboven). Dit zou meer neerslag en meer wind tot gevolg hebben.

Tot slot kijken we nog even naar de pluim. In de temperatuur zien we een duidelijke trend van maxima onder de 20 graden. Dit is vrij laag voor de tijd van het jaar. Zeker tot het weekend blijft het vrij koel. Er zijn af en aan neerslagkansen, en gezien de verschillende pieken is de timing onzeker. Dit duidt op een buiig karakter van de neerslag. De pluim laat zien dat er ook de tweede helft van de week nog buien zullen vallen. Ook de zon zal er af en toe bij komen, maar zon overgoten zal het zeker niet worden. Slechts tussen de buien door zullen de opklaringen ons van enige zonnestralen moeten voorzien.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. zeker tot zaterdag blijft het vrij koel.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Er zijn af en aan neerslagkansen, al is de spreiding en dus de onzekerheid vrij groot.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. Er is de komende tijd niet al te veel ruimte voor de zon.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Oscar Wokke maakte deze prachtige foto van een onrustige zee zaterdag tijdens de storm.
(Visited 594 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer