Weer in de Lage Landen | Koel en herfstachtig met veel buien
Was het gisteren (dinsdag) op veel plaatsen toch nog aangenaam zomerweer, tapt het weer vandaag en de komende dagen uit een heel ander vaatje. Regen! Vandaag regent het al langdurig in de zuidelijke helft. Vanaf vrijdag wordt het overal in de Benelux zeer wisselvallig met regelmatig buien. Zeker aan de kust komen grote neerslagsommen voor door kustconvergentie, maar dat niet alleen. Enkele troggen zorgen ook voor een oplevende buienactiviteit, ook in het binnenland. Herfst dus.
Vandaag veel regen in het zuiden
Een storing sleept vandaag over het zuiden van Nederland en het noorden van België. Deze storing markeert de grens tussen veel warmere lucht in het zuiden en koudere maritiem polaire lucht in het noorden. Het front verplaatst in eerste instantie nauwelijks omdat het nagenoeg stationair ligt. De warme lucht botst tegen de koudere hierdoor vindt opglijding plaats.
Door dit proces regent het langdurig in de nabijheid van het front. Lokaal valt 10 tot 20 mm en op een enkele plek zou dat best eens 30 mm kunnen zijn. In het midden en vooral het noorden is het overwegend droog, wel overheerst de bewolking. Maxima komen uit tussen 16 graden in het zuidoosten en misschien nog net 20 graden in het noordoosten.
Donderdag nog rustig met af en toe zon
Donderdag is het rustig weer, het front ligt over Zuid-Duitsland en het is wachten op het volgende koufront met daarachter de “echt koudere lucht”. Vooral op hoogte is deze koudere lucht goed te merken. In de loop van de middag en in de avond gaat de buiigheid in het noorden opleven. Eerst in de kustregio.
Voordat het zover is blijft het in het binnenland, op een lokale bui na, overwegend droog met ook wat ruimte voor de zon. Met 16 tot 19 graden van noord naar zuid is het nog best aardig. De noordwestelijke wind gaat aan de kust al wat aantrekken. Windkracht 6 aan de noord en noordwestkust.
Veel buien op vrijdag en in het weekeinde, zeer nat aan de kust
Tussen het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een depressie boven Scandinavië ontstaat er een zogenoemde glijbaan over de Noordzee. De koude bovenlucht voelt zich “gevleid” boven het relatief warme zeewater en buien ontstaan in een rap tempo. Troggen op vrijdag en op zondag zorgen ook nog eens voor extra forcering. Lees onstabiliteit en hiermee is een nat weekend dus in de maak.
Overal vallen wel buien, in het binnenland is het tussen de buien door wat vaker droog met af en toe zon. Meer pech is er voor de kustregio’s. Daar waar in het binnenland de buienactiviteit in de avond en nacht wat afnemen geldt dat niet aan de kust. Vooral daar is ook onweer en soms ook hagel mogelijk bij de buien. En als dat al niet genoeg is staat er ook een stevige noordwestelijke wind. Guur dus.
Wel zijn de luchten imposant met grote “bloemkool” wolken, de zogeheten cumulonimbus wolken. Regenbogen zullen ook gespot worden. De maximum temperatuur komt in deze periode uit tussen 14 en lokaal nog 17 graden in het zuiden.
Na het weekeinde warmer en droger?
Het ziet er naar uit dat het hogedrukgebied na het weekeinde langzaam doorschuift naar het oosten. Het gaat allemaal nog niet zo snel, waardoor de noordelijke stroming er nog wel even in blijft. Warm nazomerweer is dan ook niet aan de orde. Het wordt wel geleidelijk minder buiig en er komt ook wat meer ruimte voor de zon, alhoewel er ook vocht meegepikt wordt van de Noordzee.
Met de steeds minder sterker wordende zon neemt de kans op hardnekkige bewolking (stratusvelden) en mist in de nacht en ochtend toe. Mogelijk wordt het volgend weekeinde warmer, als de stroming wat meer draait naar een zuidwestelijke of zuidelijke richting, maar dat is nog onzeker.
Tenslotte nog de pluim
Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag en Don’t Shoot the Messenger 🙂
De uitgelichte afbeelding is van Aad Hogenboom (ingestuurd via Twitter)
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.