Lage Landen: koel en buiig zomerweer, komt de warmte snel terug?

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: Een hoogtelaag boven het westen van Frankrijk bepaalt al enkele dagen ons weerbeeld. Dit hoogtelaag trekt de komende dagen via België naar Duitsland en zal het weerbeeld bij ons nog wel even ongunstig beïnvloeden. Aan de oostkant van het laag zit vochtige zeer warme lucht, aan de westkant stroomt vandaag koelere lucht vanuit het noorden het land binnen. Op de grens van deze luchtsoorten ontstaan, getriggerd door het laag, regen en onweersbuien.
Onstabiel en overgang naar koel zomerweer
Vandaag (dinsdag) stroomt dus vanuit het noorden geleidelijk koelere lucht het land binnen. In het noorden is de wind al gedraaid naar een noordelijke richting, maar in het zuiden en oosten is de wind nog zuidwest. In het noorden valt vandaag van tijd tot tijd buiige regen en is het overwegend bewolkt. Verder zien we in de vochtige lucht eerst nog lokaal mist en stratus. In het zuiden en zuidoosten gaat het geleidelijk opklaren. Door convectie kunnen in het zuiden en oosten weer buien ontstaan, gevoed vanaf de grond. Lokaal zit daar ook hagel en onweer bij en kan er weer veel neerslag vallen in korte tijd. Het kwik loopt flink uiteen van 18 graden aan zee tot lokaal nog 25 langs de oostgrens.
woensdag regenachtig
Woensdag is de wind dan in het hele land gedraaid naar het noordwesten. Bovendien is de wind vaak matig van kracht, waardoor de temperatuur fors lager uitvalt. Met 17 graden hebben we het wel gehad. Bovendien valt er ook nog van tijd tot tijd regen en is het dus somber weer met nauwelijks zon.
Hoogtelagen blijven “frustreren”
Donderdag en vrijdag zien we een hogedrukgebied opbouwen boven de noordelijke Noordzee. Echter tegelijkertijd ontstaat er ook weer een hoogtelaag boven de Oostzee en deze verplaatst zich tegen de stroming in naar Denemarken. Dit zien we vooral terug in de berekeningen van het Amerikaanse weermodel. Je voelt natuurlijk de bui al hangen, dit staat niet garant voor stabiel en warm zomerweer. Het weerbeeld blijft “zuinig” en gematigd. Af en toe zon, maar ook lokaal weer een enkele bui. Donderdag is het dan nog koel met een graad of 18. In het binnenland is lokaal 20 graden mogelijk. Vrijdag draait de stroming wat meer naar west tot zuidwest en kan het wat warmer worden. Dan is 22 of 23 graden weer haalbaar in het binnenland.
Zeer heet in Spanje
Dan zijn onze ogen gericht op Spanje. Daar wordt het namelijk zeer heet met temperaturen tegen de 40 graden en na het weekeinde wordt het nog heter met zeer lokaal 45 graden in het binnenland. Plaatsen als Sevilla gaan dan dagelijks naar maxima tussen de 40 en 45 graden.
Komt die hitte ook naar Nederland?
Dat is natuurlijk de vraag. Op deze hoge temperaturen zit niemand te wachten. Voorlopig blijft de echte hitte in Spanje, maar als de stroming naar het zuiden weet te draaien dan is deze subtropische lucht zo bij ons. Voorlopig is de stroming bij ons nog meest westelijk, al hint het Europese model ECMWF vanmorgen al wel naar een (tijdelijke) zuidelijke stroming op de lange termijn. Het zal toch niet?
Nog een hoop mitsen en maren
Er is nog veel onzekerheid voor de lange termijn. Ontstaat er een nieuw hoog boven de Noordzee dan gaat de stroming uiteindelijk naar het oosten en komt de allerwarmste lucht niet bij ons. Dan is het wel warm, maar niet heet. Er zijn ook nog veel oplossingen die het gematigde en licht wisselvallige zomerweer laten aanhouden met overwegend westelijke winden. Ook zijn er oplossingen die tijdelijk de hitte tot aan de Benelux laten bereiken. Het worden dus spannende ontwikkelingen op de lange termijn.
Al met al spannende ontwikkelingen dus, zeker nu de zomervakantie ook voor de deur staat. Wat gaat de Nederlandse zomer doen? Gaan we op de hete toer of loopt het met een sisser af?
Jouw BLOG / Weerbericht of EK voetbal beelden?!
Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!
Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.