Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een hoogtelaag boven het westen van Frankrijk bepaalt al enkele dagen ons weerbeeld. Dit hoogtelaag trekt de komende dagen via België naar Duitsland en zal het weerbeeld bij ons nog wel even ongunstig beïnvloeden. Aan de oostkant van het laag zit vochtige zeer warme lucht, aan de westkant stroomt vandaag koelere lucht vanuit het noorden het land binnen. Op de grens van deze luchtsoorten ontstaan, getriggerd door het laag, regen en onweersbuien.

Onstabiel en overgang naar koel zomerweer

Vandaag (dinsdag) stroomt dus vanuit het noorden geleidelijk koelere lucht het land binnen. In het noorden is de wind al gedraaid naar een noordelijke richting, maar in het zuiden en oosten is de wind nog zuidwest. In het noorden valt vandaag van tijd tot tijd buiige regen en is het overwegend bewolkt. Verder zien we in de vochtige lucht eerst nog lokaal mist en stratus. In het zuiden en zuidoosten gaat het geleidelijk opklaren. Door convectie kunnen in het zuiden en oosten weer buien ontstaan, gevoed vanaf de grond. Lokaal zit daar ook hagel en onweer bij en kan er weer veel neerslag vallen in korte tijd. Het kwik loopt flink uiteen van 18 graden aan zee tot lokaal nog 25 langs de oostgrens.

Veel buien rondom het hoogtelaag. Opklaringen boven het oosten van België trekken naar zuidelijk Nederland. Bron: Wetteronline

woensdag regenachtig

Woensdag is de wind dan in het hele land gedraaid naar het noordwesten. Bovendien is de wind vaak matig van kracht, waardoor de temperatuur fors lager uitvalt. Met 17 graden hebben we het wel gehad. Bovendien valt er ook nog van tijd tot tijd regen en is het dus somber weer met nauwelijks zon.

Woensdag is het koel en regenachtig, de warme lucht is het land uit en ook in Duitsland wordt het flink koeler.

Hoogtelagen blijven “frustreren”

Donderdag en vrijdag zien we een hogedrukgebied opbouwen boven de noordelijke Noordzee. Echter tegelijkertijd ontstaat er ook weer een hoogtelaag boven de Oostzee en deze verplaatst zich tegen de stroming in naar Denemarken. Dit zien we vooral terug in de berekeningen van het Amerikaanse weermodel. Je voelt natuurlijk de bui al hangen, dit staat niet garant voor stabiel en warm zomerweer. Het weerbeeld blijft “zuinig” en gematigd. Af en toe zon, maar ook lokaal weer een enkele bui. Donderdag is het dan nog koel met een graad of 18. In het binnenland is lokaal 20 graden mogelijk. Vrijdag draait de stroming wat meer naar west tot zuidwest en kan het wat warmer worden. Dan is 22 of 23 graden weer haalbaar in het binnenland.

Een hoogtelaag boven de Noordzee zorgt vrijdag nog steeds voor onstabiliteit en gematigd zomerweer.

Zeer heet in Spanje

Dan zijn onze ogen gericht op Spanje. Daar wordt het namelijk zeer heet met temperaturen tegen de 40 graden en na het weekeinde wordt het nog heter met zeer lokaal 45 graden in het binnenland. Plaatsen als Sevilla gaan dan dagelijks naar maxima tussen de 40 en 45 graden.

Zeer heet in Spanje met na het weekeinde temperaturen tussen 40 en 45 graden in het Spaanse binnenland.

Komt die hitte ook naar Nederland?

Dat is natuurlijk de vraag. Op deze hoge temperaturen zit niemand te wachten. Voorlopig blijft de echte hitte in Spanje, maar als de stroming naar het zuiden weet te draaien dan is deze subtropische lucht zo bij ons. Voorlopig is de stroming bij ons nog meest westelijk, al hint het Europese model ECMWF vanmorgen al wel naar een (tijdelijke) zuidelijke stroming op de lange termijn. Het zal toch niet?

Begin volgende week zien we een depressie op de Atlantische oceaan. Aan de voorzijde komt dan mogelijk een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming opgang. Zeer warme subtropische lucht gaat dan onderweg naar de Lage Landen.

Nog een hoop mitsen en maren

Er is nog veel onzekerheid voor de lange termijn. Ontstaat er een nieuw hoog boven de Noordzee dan gaat de stroming uiteindelijk naar het oosten en komt de allerwarmste lucht niet bij ons. Dan is het wel warm, maar niet heet. Er zijn ook nog veel oplossingen die het gematigde en licht wisselvallige zomerweer laten aanhouden met overwegend westelijke winden. Ook zijn er oplossingen die tijdelijk de hitte tot aan de Benelux laten bereiken. Het worden dus spannende ontwikkelingen op de lange termijn.

Het Europees weermodel ECMWF met halverwege volgende week een hogedrukgebied boven de Noordzee. De Benelux zit dan in de warme continentale lucht met maxima rond 25 tot 27 graden. Bovendien is het dan zonnig en droog.
Het Amerikaans weermodel laat het lagedrukgebied boven de Atlantische oceaan wat verder over Engeland komen met aan de voorzijde de opstuw van zeer hete lucht uit Spanje.

Al met al spannende ontwikkelingen dus, zeker nu de zomervakantie ook voor de deur staat. Wat gaat de Nederlandse zomer doen? Gaan we op de hete toer of loopt het met een sisser af?

De pluim (Maastricht) vertelt ons dat de eerste dagen koel verlopen. Geleidelijk gaan de temperaturen omhoog met vooral midden volgende week hoge temperaturen. Wel zien we veel spreiding en dat komt door de onzekerheid zoals hierboven beschreven. Het aantal oplossingen voor grote hitte (30+) is nog zeer beperkt. Toch moeten we dit de komende dagen in de gaten gaan houden, het is niet uitgesloten dat het op de lange termijn(tijdelijk) zeer heet gaat worden.

Jouw BLOG / Weerbericht of EK voetbal beelden?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 44 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier