Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Een vaak terugkerend weerfenomeen is, net als de bekende kerstdepressie, de schaapscheerderskou. Een koel en buiig weerpatroon in de maand juni na vaak een ‘zomerse’ lente. Ook dit jaar krijgen we een periode met koel en buiig weer dankzij een depressie op de Noordzee. Met een noordwestelijke en later west- tot zuidwestelijke stroming wordt vrij koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur de komende dagen niet hoger wordt dan 13-16 graden. Lang duurt deze periode niet, want volgende week wordt het geleidelijk weer warmer.

Na een recordzonnige lente met gemiddeld over het land maar liefst 805 uur zonneschijn, begon de meteozomer ook zonnig en bovendien warm. Inmiddels is de wind naar het noordwesten gedraaid en stroomt koele lucht over de Lage Landen. Het wordt vanmiddag niet warmer dan 14-15 graden in de kustgebieden tot 16-17 landinwaarts met de hoogste waarden in het oosten en zuidoosten.

Verder heeft de zon, na dagenlang zo niet wekenlang aanwezig te zijn geweest, een snipperdag opgenomen. Het is dan ook bewolkt en er valt af en toe wat lichte regen. Veel regen staat vandaag nog niet op het programma met in het westen en noorden hooguit 2 tot lokaal 5 millimeter. De naar water snakkende natuur kan het goed gebruiken. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 4 tot 6. Voor het gevoel is het dan ook duidelijk frisser.

Dit vertrouwde beeld krijgen we de komende dagen niet te zien. Jolanda Bakker maakte de foto.

Komende dagen koel en buiig

Morgen is het koel en wisselvallig zomerweer. De zon laat zich af en toe zien, maar er trekken ook talrijke buien over het land. Bij buien is, vanwege een ijskoude bovenlucht, ook kans op onweer. Er kan 5-10 millimeter vallen en lokaal meer. Met 13-14 graden is het veel te koud voor juni, want 18-21 graden is gebruikelijk. Gelukkig houdt de wind zich rustig. Het koele en wisselvallige weertype is wel gunstig voor mensen die last hebben van hooikoorts. Buien spoelen de lucht schoon en tijdens koel en bewolkt weer wordt weinig pollen geproduceerd.

In het weekend is het ook niet bepaald zomers. Zaterdag wordt het slechts 14-16 graden en een stevige westen- tot zuidwestenwind maakt het voor het gevoel gewoon koud. De wind is (vrij) krachtig en enigszins vlagerig met kans op windstoten tot 65-70 km/uur. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en enkele buien. Pas in de loop van de dag neemt de buiigheid geleidelijk af.

Zondag is ook kans op buien, maar het zijn er minder dan zaterdag en bovendien schijnt ook weer wat vaker de zon. Pluspunt is ook dat de wind minder hard waait. De temperatuur reageert gelijk en het wordt overal een graadje warmer met maxima van 15 tot 17 graden.

De bewolking nam gisteren al toe. Albert Thibaudier maakte de foto.

Volgende week geleidelijk weer warmer

Na het weekend loopt het kwik weer op. De eerste dagen is het nog 16-18 graden en dinsdag kan het in het zuidoosten lokaal 19 graden worden. De zon schijnt zo nu en dan, maar het komt ook tot buien.

In de tweede helft van de week neemt de neerslagkans af en schijnt vaker de zon. Het wordt ook weer warmer met maxima van 19 tot 22 graden, misschien nog wel wat hoger.

Een periode met schaapscheerderskou. Later volgende week wordt het weer warmer volgens de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen. Bron: Meteologix.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Ronald vanaf Texel weer een update voor het weekend verzorgen. Voor nu een mooie dag en graag tot een volgende keer.

Dit gras zal de komende tijd weer groen kleuren na de verwachte regen. De droogte wordt iets verlicht… Foto: Erica van Leeuwen – de Bruijn.

Stuur gerust foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 427 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier