klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een vaak terugkerend weerfenomeen is, net als de bekende kerstdepressie, de schaapscheerderskou. Een koel en buiig weerpatroon in de maand juni na vaak een ‘zomerse’ lente. Ook dit jaar krijgen we een periode met koel en buiig weer dankzij een depressie op de Noordzee. Met een noordwestelijke en later west- tot zuidwestelijke stroming wordt vrij koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur de komende dagen niet hoger wordt dan 13-16 graden. Lang duurt deze periode niet, want volgende week wordt het geleidelijk weer warmer.

Na een recordzonnige lente met gemiddeld over het land maar liefst 805 uur zonneschijn, begon de meteozomer ook zonnig en bovendien warm. Inmiddels is de wind naar het noordwesten gedraaid en stroomt koele lucht over de Lage Landen. Het wordt vanmiddag niet warmer dan 14-15 graden in de kustgebieden tot 16-17 landinwaarts met de hoogste waarden in het oosten en zuidoosten.

Verder heeft de zon, na dagenlang zo niet wekenlang aanwezig te zijn geweest, een snipperdag opgenomen. Het is dan ook bewolkt en er valt af en toe wat lichte regen. Veel regen staat vandaag nog niet op het programma met in het westen en noorden hooguit 2 tot lokaal 5 millimeter. De naar water snakkende natuur kan het goed gebruiken. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 4 tot 6. Voor het gevoel is het dan ook duidelijk frisser.

Dit vertrouwde beeld krijgen we de komende dagen niet te zien. Jolanda Bakker maakte de foto.

Komende dagen koel en buiig

Morgen is het koel en wisselvallig zomerweer. De zon laat zich af en toe zien, maar er trekken ook talrijke buien over het land. Bij buien is, vanwege een ijskoude bovenlucht, ook kans op onweer. Er kan 5-10 millimeter vallen en lokaal meer. Met 13-14 graden is het veel te koud voor juni, want 18-21 graden is gebruikelijk. Gelukkig houdt de wind zich rustig. Het koele en wisselvallige weertype is wel gunstig voor mensen die last hebben van hooikoorts. Buien spoelen de lucht schoon en tijdens koel en bewolkt weer wordt weinig pollen geproduceerd.

In het weekend is het ook niet bepaald zomers. Zaterdag wordt het slechts 14-16 graden en een stevige westen- tot zuidwestenwind maakt het voor het gevoel gewoon koud. De wind is (vrij) krachtig en enigszins vlagerig met kans op windstoten tot 65-70 km/uur. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en enkele buien. Pas in de loop van de dag neemt de buiigheid geleidelijk af.

Zondag is ook kans op buien, maar het zijn er minder dan zaterdag en bovendien schijnt ook weer wat vaker de zon. Pluspunt is ook dat de wind minder hard waait. De temperatuur reageert gelijk en het wordt overal een graadje warmer met maxima van 15 tot 17 graden.

De bewolking nam gisteren al toe. Albert Thibaudier maakte de foto.

Volgende week geleidelijk weer warmer

Na het weekend loopt het kwik weer op. De eerste dagen is het nog 16-18 graden en dinsdag kan het in het zuidoosten lokaal 19 graden worden. De zon schijnt zo nu en dan, maar het komt ook tot buien.

In de tweede helft van de week neemt de neerslagkans af en schijnt vaker de zon. Het wordt ook weer warmer met maxima van 19 tot 22 graden, misschien nog wel wat hoger.

Een periode met schaapscheerderskou. Later volgende week wordt het weer warmer volgens de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen. Bron: Meteologix.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Ronald vanaf Texel weer een update voor het weekend verzorgen. Voor nu een mooie dag en graag tot een volgende keer.

Dit gras zal de komende tijd weer groen kleuren na de verwachte regen. De droogte wordt iets verlicht… Foto: Erica van Leeuwen – de Bruijn.

Stuur gerust foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 435 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer