Advertentie 

Het is de laatste tijd al nat in grote delen van het land, maar ook op deze vrijdag komt het regionaal weer met bakken tegelijk uit de lucht. Bovendien gaat het flink waaien met aan zee een harde tot mogelijk stormachtige wind met kans op zware windstoten tot 90 km/uur. De komende dagen blijft het wisselvallig, maar zondag wordt warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar waarden boven de 20 graden.

de dag begon weer fraai met deze zonsopkomst. Ton Wesselius maakte de foto.
Monique Bormans maakte deze foto.

Kletsnat met ook veel wind

Deze vrijdag wordt een grijze en onstuimige dag. De bewolking heeft de overhand en er zijn perioden met regen en motregen. Vooral in Noord-Holland en Friesland kan het weer kletsnat worden met wellicht 50-60 millimeter. Verder naar het zuiden zijn de neerslaghoeveelheden een stuk lager. De temperatuur stijgt naar 16-17 graden, maar deze maxima worden pas later vandaag bereikt. Een groot deel van de dag is het 14 graden in het noorden en 16 in het zuiden.

De wind waait uit het zuidwesten en is duidelijk aanwezig. Boven land waait het matig tot vrij krachtig en in het westen krachtig, windkracht 6. Aan zee en rond en op het IJsselmeer kan het hard waaien, windkracht 7 met zware windstoten tot 75 km/uur. Later vanmiddag kan aan de noordwestkust de wind stormachtig worden, windkracht 8 met zware windstoten tot 90 km/uur. Het KNMI heeft daarvoor een waarschuwing uitgeven in de vorm van code geel.

Er staat vandaag een hoop wind. Het KNMI heeft daarvoor een waarschuwing uitgegeven. Jolanda Bakker maakte de foto.

Vanavond blijft het nat en onstuimig met aan de noordwestkust zware windstoten. Op de westelijke Wadden kan de wind mogelijk stormkracht 9 bereiken met kans op zeer zware windstoten tot 100 km/uur. Later vanavond neemt de wind geleidelijk weer in kracht af.

Komende nacht neemt de wind verder in kracht af en wordt boven land matig. Aan zee wordt de wind (vrij) krachtig. Ook dan blijft het bewolkt en regenachtig. De temperatuur daalt naar 13-14 graden.

Wisselvallig weekend, zondag een warme dag

Morgen is het bewolkt en in de ochtend valt van tijd tot tijd wat regen. Morgenmiddag komt het tot enkele buien, maar tussendoor is het droog met wellicht een spaarzame opklaring. De temperatuur stijgt naar 15 graden in het noorden en naar 17 graden in het zuiden van het land. In Limburg kan het 18 graden worden.

Zondag waait de wind uit het zuiden en wordt warme lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt naar 18-19 graden op de Wadden, in Friesland en in de Kop van Noord-Holland. Elders in het noorden en westen loopt het kwik op naar 20 graden. Landinwaarts wordt het 21-22 graden, in het zuidoosten 23.

Ondanks het warme weer hoeven we niet te rekenen op een stralend zonnige dag. Er zijn vrij veel stapelwolken met tussendoor ook wat zon. In het midden en noorden van het land is bovendien kans op enkele buien. Het zuiden van het land maakt de grootste kans op een droge dag met ook wat meer zon. Zondagavond neemt overal de kans op buien toe en wellicht is daarbij kans op onweer.

Er waren gisterochtend fraaie regenbogen zichtbaar. Ton Wesselius maakte deze dubbele.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Enkele buien, maar ook af en toe zon

Na het weekend komt het dagelijks tot enkele buien, maar het is ook vaak droog met af en toe zon. Licht wisselvallig dus! Maandag wordt het 16-19 graden, de dagen daarna liggen de maxima veelal tussen de 15 en 17 graden. Daarmee is het net iets warmer dan normaal, want half oktober is het gebruikelijk een graad of 14-15. In het volgende weekend komen we rond normaal uit.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik zondag duidelijk hoger is dan vandaag en morgen. Na zondag is de trend weer dalende en tegen en in het volgende weekend ligt het kwik onder de 15 graden.

Jolanda Bakker maakte deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 391 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier