Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Het heeft tot op heden nog niet echt willen winteren in de lage landen, maar toch kan deze winter me tot nu toe al meer bekoren dan vorige jaren. De weerkaarten laten al tijden veel winterweer kansen zien. Daarnaast is het weerbeeld enorm dynamisch. Geen vastgeroeste westcirculatie met oneindig veel zachte lucht en regen, maar veel wisseling van luchtsoorten met ook voldoende sneeuwkansen. Zo heeft met name België en ook zuid Limburg toch al wat mooie sneeuwdagen gehad. De strijd tussen de zachte lucht in het zuidwesten en koude lucht in het noordoosten komt vrijdag boven Nederland tot een nieuw hoogtepunt.

Mijn regenmeter maakt overuren het komende etmaal. Op grote schaal valt er tot en met zaterdag in de Benelux 20 tot lokaal 40 mm neerslag.

Donderdag en vrijdag veel regen, grote temperatuur verschillen in de lage landen

Vandaag (donderdag) trekt een laagje over het zuiden van Nederland richting het oosten. Dit laagje was erg actief en nam een goede plons water mee, met het zwaartepunt grofweg over de zuidelijke helft van de Benelux. Zoals op de foto te zien kon ik in mijn achtertuin ruim 14 millimeter aftappen. Ten noorden van dit laag voert een oostenwind continentaal polaire lucht aan. Ten zuiden hiervan waait een zuidwestelijke wind die maritiem tropische lucht aanvoert. Dit veroorzaakt grote temperatuurverschillen in de lage landen. Op moment van schrijven ligt de temperatuur in Groningen op +1.5 C, terwijl het in Zeeuws Vlaanderen op dit moment maar liefst +11.9 C is. Deze temperatuurverdeling blijft de rest van de avond en nacht in stand en van dagelijkse gang in temperatuur is geen sprake. Mogelijk valt er nog wat lichte regen en in het noordoosten wat lichte natte sneeuw.

De grote temperatuur verschillen zijn in de bovenlucht (850 hPa) mooi zichtbaar.

Op nadering van een nieuw activerend occlusiefront komende nacht, behorend bij een laag dat via Engeland naar het zuidoosten trekt, komt de boel weer in beweging. De zachte lucht gaat dan verder aan de opmars richting het noordoosten. In vrijwel de hele Benelux gaat het weer flink regenen en kan er wel weer tot 15 millimeter aan regen vallen.

Verder naar het noordoosten trekkende gaat het occlusiefront echter stagneren in die opmars. Hogedruk ten noorden met de koude lucht geeft voldoende tegengas. Op de plaats waar het front gaat stagneren gaat een zogenoemde vore ontstaan. Een zone van lagedruk waarbij lucht vanuit twee verschillende richtingen naar toe stroomt. De verwachting is dat deze vore noordwest naar zuidoost georiënteerd langgerekt over het noordoosten van Nederland komt te liggen.

Vrijdag spannend voor het noordoosten, flinke sneeuwval mogelijk

De grote vraag, waar de modellen ook nu, nog steeds mee worstelen is; waar komt die frontale vore te liggen? Ten zuiden van deze vore blijft de stroming westelijk, dus zachte lucht en regen. Ten noorden hiervan blijft de stroming oostelijk met koude lucht en sneeuw. Mogelijk is er ook kans op ijzel en/of ijsregen in een smalle overgangszone. Een klein verschil in ligging kan hiermee een groot verschil geven in weertype. Vooral in een klein land als Nederland maakt dit de weersverwachting moeilijk.

De situatie morgenochtend volgens ECMWF. De frontale vore (rode lijn) nog net boven NO Nederland. Ten zuiden zachte lucht uit het westen (rode pijl), ten noorden de koude lucht uit het oosten (blauwe pijl).

De modellen variëren op dit moment nog enorm met de mogelijke oplossingen. Tussen flinke sneeuwval in Groningen, het noordoostelijk deel van Friesland en Drenthe als meest positief scenario voor winterliefhebbers. Tot alleen sneeuw net over de grens in Duitsland en in Nederland enkel regen als andere uiterste. ECMWF zit hier precies tussenin en laat het morgen alleen in Groningen tot (natte) sneeuw komen. Op dit moment ga ik dan ook het meest van dit scenario uit. Maar het blijft spannend en belangrijk om te volgen. Ook met name omdat de neerslagzone zeer actief zal zijn. Als het gaat sneeuwen voldoet deze sneeuwval qua intensiteit aan de criteria voor een code oranje van het KNMI. Er kan dan tot wel 15 centimeter vallen in het uiterste noordoosten van Groningen in het meest sneeuwrijke scenario. Daarbij is er kans op ijzel in de smalle overgangszone. Ook iets om in de gaten te houden. Het gaat echt nowcasten worden.

Na passage laagje stroomt vrijdagavond de koude lucht binnen

Nadat het laagje later op de vrijdag verder doortrekt naar het zuidoosten zet dat de deur open voor de koude lucht om weer zuidelijk af te zakken in de lage landen.

Met het zuidoostelijk wegtrekken van het laagje komt vrijdagavond met een noordelijke stroming de koude lucht weer afzakken in de Benelux.

Vanuit het noordoosten gaat vrijdagavond de temperatuur door kou-advectie, het instromen van koude lucht, uiteindelijk tot onder het vriespunt dalen. Door het instromen van deze koude lucht gaat ook elders de laatste neerslag over in natte sneeuw. Door de instroom van koude lucht gaat de opbouw van de atmosfeer wat onstabieler worden en kan de neerslag een wat buiig karakter krijgen. Mogelijk met een klap onweer in het zuiden. De neerslag intensiteit zal echter snel gaan afnemen met het wegtrekken van het laag.

Het afzakken van de koude bovenluchten naar het zuiden mooi in beeld.

Weekend koud. Zaterdag kans op sneeuw in zuiden van de Benelux

In het weekend hebben we tijdens de nachtelijke uren op uitgebreide schaal vorst in de lage landen. Overdag schommelt het kwik tussen de 0 en +3 graden. Met de laagste waarden in Groningen. In de nachten vriest het licht tot lokaal matig. Mocht er zich een sneeuwdek hebben gevormd in het noordoosten dan kan het hierboven mogelijk zelfs tot strenge vorst komen in (-10 C). Maar dan moet het wel een beetje meezitten.

Zaterdag zien we een nieuw laagje op de lage landen afkomen. Deze moet een stuk zuidelijkere koers kiezen door het het afzakken van hogedruk vanuit het noorden. Wat dit precies gaat opleveren is ook nog onzeker. Maar België lijkt de beste papieren te hebben voor een sneeuwdek van een aantal centimeter. Misschien dat het uiterste zuiden van Nederland ook een graantje meepikt. Dit moet de komende dagen gaan blijken.

Een nieuw laagje zaterdag moet zuidelijker koersen door de noordelijke hogedruk en brengt mogelijk sneeuw in België en het zuiden van Nederland.

Het blijven dus spannende tijden voor de winterliefhebbers in de lage landen. Blijf Alpenweerman volgen voor de laatste stand van zaken. Zowel voor ontwikkelingen dit weekend als het vervolg. Graag tot het volgende bericht. Groet Sebastiaan.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 7.246 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

12 Reactie op “Lage landen: Kletsnatte strijd tussen luchtmassa’s, sneeuw in noordoosten”

  • Arjan
    28 januari 2021 at 18:00

    Grote verschillen momenteel inderdaad Sebastiaan. 1 graad in Groningen en bijna 12 in Zeeland

    • Sebastiaan Aarts
      28 januari 2021 at 19:16

      Mooie kaart, tijdje geleden dat ik dit voor het laatst zo gezien heb.

  • Ronald - Beekbergen
    28 januari 2021 at 18:00

    Leuk bericht Sebastiaan. Inderdaad we hebben winters gehad met weken lang WC en zachte lucht. Dus deze winter is er in ieder geval weer wat meer beweging in het weer.

    • Sebastiaan Aarts
      28 januari 2021 at 19:15

      Dankjewel Ronald, laten we hopen dat deze winter nog leuker gaat worden in februari!

  • Johann
    28 januari 2021 at 19:57

    Mooi bericht Sebastiaan. Verder duimen maar weer met februari voor de deur! (en natuurlijk de LMG de komende dagen) #spannend

  • Karin Singeling
    28 januari 2021 at 20:01

    Heel andere vraag: is er iets te zeggen over de enorme sneeuwval deze winter, de kou en of hierin een trend is waar te nemen? Alvast hoopvol voor volgend skiseizoen.. Dank!

    • Johann
      28 januari 2021 at 20:39

      Helaas niet Karin. Deze winter kenmerkt zicht door veel lagedruk activiteit met Süd en Nordstau fasen / neerslag. Door de langer aanhoudende koude anomalie viel er daarbij steeds weer tot in de dalen sneeuw. Deels ligt er meer dan 2 x zoveel sneeuw dan dat je normaal rond deze tijd van het jaar zou verwachten (300 tot 400cm en hogerop ook nog meer). Volgende winter kan weer geheel anders uitpakken. Algemeen zien we door de opwarming wel dat er meer neerslag valt , in de lagere delen is dat meer regen, hogerop sneeuw. De sneeuwgrens en permafrostgrens komt ook steeds wat hoger te liggen en de winters zijn een aantal weken korter dan vroeger.

  • Johann
    28 januari 2021 at 21:35

    Het blijft spannend morgen. Beste sneeuwkansen uiterste NO van Groningen. Kan 5 tot 10 cm of evt nog meer gaan vallen.

  • Erwin
    28 januari 2021 at 23:57

    Laatste update:

    De kaarten van de verschillende weermodellen zijn zeer hoopvol! Na een koud weekend met mogelijk sneeuw in het NO hebben we vanaf volgende week dinsdag tot vrijdag vrijwel zeker te maken met een behoorlijke verzachting. Maar daarna moet het dan echt gaan gebeuren!
    De winter gaat het nog minimaal 1 keer echt proberen voor de LL. Die omslag moet vanaf volgend weekend gaan gebeuren! Het weekend van 6-2. De signalen lijken nu echt op groen te staan voor een winterperiode daarna. Hoe lang dat gaat duren en hoe scherp is uiteraard nog veel te ver weg maar kans dat het nu echt gaat lukken is echt zeer realistisch! Duimen !

  • Erwin
    29 januari 2021 at 00:15

    Overigens zijn er ook oplossingen die de verzachting na het komend weekend niet berekenen maar dat is een minderheid. Daarnaast geloof ik wel in de tijdelijke verzachting na komend weekend. Komende zaterdag Belgie in de sneeuw.

  • Johann
    29 januari 2021 at 10:09

    Dinsdag / Woensdag D-Day ! Moet toch een keer lukke en m.i heel goede kansen. Hoe dan ook ook vanmorgen weer spannende kaarten. Woensdag zou wel eens een heel cruciale dag gaan worden in zake winterweer! Een apart laagje trekt dan via Nederland naar het O. Belangrijk is wordt dan een ander Atl. laag. Dat lijkt dan naar de Golf van Biskaje te trekken Daarmee zou de vrieslucht (winter) vanuit het N het moeten gaan winnen en evolueren we in Nederland naar een veel koudere winterse weerfase

  • Johann
    29 januari 2021 at 10:56

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer