Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Tot in het komend weekend blijft het te koud voor de tijd van het jaar. Daarbij staat er af en toe veel wind en zijn er perioden met regen of buien. Vooral aan de kust is het soms onstuimig.

Vandaag en de komende dagen is het een komen en gaan van lagedrukgebieden die met een noordwestelijke hoogtestroming door de straalstroom vanaf Groenland meegenomen worden richting de Middellandse zee. De fronten van de lagedrukgebieden brengen periodiek regen of buien en behoorlijk wat wind. Daarbij is het te koud voor de tijd van het jaar met overdag temperaturen tussen 5 en 9 graden en ’s nachts dicht bij het vriespunt.

Waterkoud. Foto: Ton Wesselius.

Gisteren begon de dag op veel plaatsen grijs. In het noordoosten was het nevelig met enkele mistbanken. Vrijwel overal was het bewolkt. De temperatuur lag tussen 5° op Texel en plaatselijk -2° in het uiterste oosten van het land. Daar aan de grond zelfs matige vorst, -5,7°. De wind was matig tot krachtige uit het zuiden tot zuidoosten, kracht 4 tot 6.

In de loop van de ochtend trok een front met regen, dat hoort bij een lagedrukgebied dat ontstond boven Schotland, langzaam naar het oosten. Achter het front klaarde het plaatselijk even op. Omdat de bovenlucht flink afkoelde, op 500 hPa (5 km) ongeveer -32°, ontstonden er in de middag en avond buien met hagel, onweer en windstoten tot 75 km per uur. De wind draaide van zuidwest naar west en nam toe tot vrij krachtig in het binnenland en hard aan de kust, kracht 4 tot 7. De temperatuur lag rond 8°.

Afgelopen nacht waren er vooral aan de kust – plaatselijk felle – buien. In de rest van het land waren er enkele opklaringen en mistbanken. De temperatuur lag tussen 4° in het uiterste zuidoosten en 8° in het noordwesten. De zuidwesten wind nam af naar zwak tot matig, kracht 2 tot 4. Aan zee bleef de wind flink doorstaan, kracht 5.

Grijze lucht en natte landerijen. Foto: Jolanda Bakker.
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD.

Het lagedrukgebied voor de kust van Schotland brengt de Lage Landen regen, wind en kil weer.

Vandaag begint de dag met in het binnenland enkele opklaringen. In een brede kuststrook zijn buien actief. Doordat de bovenlucht op het 500 hPa vlak (5 km) afkoelt naar ongeveer -35° kan er, in combinatie met relatief warm zeewater en kustconvergentie, ook hagel, windstoten tot ongeveer 65 km per uur en een onweersklap voorkomen. Later op de dag zijn ook in de rest van het land enkele buien mogelijk maar deze zullen minder heftig zijn dan aan de kust.

De reguliere wind is matig, kracht 3 of 4. Aan de kust een vrij krachtige of krachtige wind, kracht 5 of 6, uit het zuidwesten. De temperatuur loopt op naar 4° in het zuidoosten en hoog België tot 8° in het noordwesten.

Tegen de avond neemt de bewolking vanuit het noordwesten opnieuw toe. Er volgt een gebied met buiige regen. Vannacht trekt de regen naar het zuidoosten. De meeste regen valt in het westen en noordwesten. In het binnenland zijn later vanavond en vannacht enige opklaringen. Doordat de wind daar afneemt naar zwak tot matig, kracht 2 of 3, en de grond erg vochtig is, kan er nevel en mist ontstaan. De temperatuur zakt naar 3° in het binnenland tot ongeveer 8° op de Wadden.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD.

Een hoogtetrog boven West Europa veroorzaak wisselvallig en koel weer.

Morgen liggen de Lage Landen nog steeds onder een hoogtetrog. Deze is gevuld met polaire lucht. Boven de Noordzee bevinden zich een aantal lagedrukkernen. Doordat de fronten van deze lagedrukgebieden woensdag op afstand zijn, wordt het een licht wisselvallige dag. Vooral in het noordwesten zijn in de ochtend een paar buien mogelijk. In de rest van de Lage Landen een afwisseling van wolken en opklaringen. De wind is zwak in het binnenland, kracht 2 of 3, en matig aan de kust, kracht 4. De wind komt uit het zuidwesten tot westen en krimpt in de loop van de dag naar het zuiden. Morgenmiddag ligt de temperatuur tussen 6° in het zuidoosten en 8° op de Wadden. In hoog België rond 4°.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD.

Het front van een lagedrukgebied boven de ingang van het Kanaal brengt in de loop van de dag regen.

Overmorgen verandert er in het weerbeeld niet veel. Het blijft wisselvallig en wat te fris voor de tijd van het jaar. Vooral in de ochtend zijn er enkele opklaringen en ligt de temperatuur tussen het vriespunt in hoog België en 6° aan zee. In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en volgt er regen. De wind is eerst nog vrij krachtig, kracht 5 maar neemt af naar zwak tot matig, kracht 2 tot 4 uit het zuiden en krimpt naar het zuidoosten. De temperatuur ligt in de middag rond 7°, in hoog België rond 4°.

Verwachte drukverdeling voor zondag 17 november 2019. Bron: ECMWF.

De hoogtetrog blijft min of meer op dezelfde plaats liggen. Daardoor aanhoudend wisselvallig en koel.

Tot en met zondag verandert er niet veel in het weerbeeld. De hoogtetrog gevuld met polaire lucht blijft boven West Europa liggen. Lagedrukgebieden worden met de stroming meegenomen vanaf de noordelijke oceaan en trekken over of net langs de Lage Landen naar het zuidoosten. Boven het centrale deel van de middellandse zee geven ze slecht weer en in de zuidelijke en westelijke Alpen veel neerslag (boven ongeveer 700 m voornamelijk sneeuw). Voor de Lage Landen betekent deze situatie een aanhouden van het wisselvallige en iets te koude weer met in de ochtend soms lichte vorst.

Vrijdag 15 november is de stroming boven de Lage Landen noordoostelijk. Vanuit het zuidoosten trekt een neerslag gebied over de Lage Landen. Deze kan in de relatief koude lucht in het binnenland tijdelijk als natte sneeuw vallen.

Vandaag en morgen een grote kans op neerslag. Daarna twee wat drogere dagen maar vrijdag opnieuw een grote kans op neerslag. Misschien in het binnenland natte sneeuw.

De kans op temperaturen beneden de 10° is de hele periode groot. Dat is iets te koel voor deze tijd van het jaar.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat de verwachting vooral na vrijdag onzeker wordt. Het lijkt te koel voor de tijd van het jaar te blijven. Bron: Meteologix

Komt de eerste (natte) sneeuw van dit winterseizoen er aan? Morgen lees je dit op Alpenweerman.nl.

Vanaf een onrustig Texel een hele fijne dag!

Een natte dag. Foto: Jolanda Bakker.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 449 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier