Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het is inmiddels februari en wat in de voorgaande maanden niet lukte, lijkt nu wel te lukken. Er lijkt zich namelijk een periode van serieus winterweer aan te dienen. Vanaf het weekend wordt een hogedrukgebied in de steigers gezet boven Scandinavië en dit hoog zorgt voor een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. In de nachten gaat het dan licht tot matig vriezen en overdag heeft het kwik moeite om boven nul te komen met landinwaarts wellicht ijsdagen.

Voordat het zover is hebben we eerst nog te maken met depressie Kari. Aan de achterzijde van Kari, vandaag boven Denemarken, wordt met een west tot noordwestelijke stroming koude lucht aangevoerd met winterse buien. Ook morgen en zaterdag zijn de buienkansen groot, maar daarna neemt hogedruk de regie in handen…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren zag het weerbeeld er heel anders uit dan dinsdag. De bewolking had de overhand en er waren perioden met regen. Later kwam het tot buien en daarbij kwam het ook tot hagel en smeltende sneeuw bij dalende bovenluchttemperaturen. Ook stond er weer veel wind uit het westen tot zuidwesten, want over land was de wind vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard, windkracht 5 tot 7.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 10°, maar gistermiddag ging het kwik geleidelijk naar beneden. Terschelling noteerde 7,8 en Westdorpe 9,9°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 10°.

Gisteren kwam het later op de dag tot winterse buien. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Aanvankelijk was het grijs, bewolkt en regenachtig. Deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto van de naderende opklaringen in de middag.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
De blauwe supermaan werd gefotografeerd door Albert Thibaudier.

We hebben vandaag op deze eerste februari te maken met een koude bovenlucht. Op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) is het -35°. Het weerbeeld kenmerkt zich door buien en vanwege die koude bovenlucht kunnen de buien winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en soms ook met smeltende sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden.

Tussen de buien door schijnt geregeld de zon en er waait een matige en aan zee een (vrij) krachtige west tot zuidwestenwind. De temperatuur zal uitkomen op zo’n 5-6°, in de Ardennen blijft het kwik steken bij een graad of 2.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond zijn er opklaringen, maar ook winterse buien. Komende nacht is het bewolkt als een storing met meer buien over het land trekt en vooral landinwaarts is daarbij kans op winterse neerslag met ook kans op lokale gladheid. De temperatuur daalt van zuidoost naar noordwest naar 1 tot 5°.

Morgen trekken er enkele buien over de Lage Landen, maar zeker in de middag zal ook geregeld de zon schijnen. In de Ardennen en Hoge Venen is de hele dag kans op sneeuw met dan ook de vorming van een sneeuwdek.

De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 5-6° in het noorden en naar 7, lokaal 8 in het zuiden en in delen van België. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor zondag met daarop de verbinding tussen de twee hogen ten westen van onze streken. Bron: EC/wetteronline.de

Komend weekend gaat de stroming geleidelijk om naar het noorden tot noordoosten, want er wordt een brug geslagen tussen het Azorenhoog en een hoog boven Scandinavië. Zaterdag heeft lagedruk het nog voor het zeggen en komt het nog tot buien, soms met een winters karakter en ook zondag is een enkele sneeuwbui mogelijk als de koude lucht, zeker op hoogte, binnenstroomt.

De temperaturen worden geleidelijk lager en komen zaterdag nog uit op 3 tot 5, in het zuidwesten lokaal 6°, maar zondag wordt het al niet warmer dan een graad of 2-3, lokaal 4°. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het de hele dag vriezen.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens EC. Bron: wetteronine.de

Zoals het zich dus laat aanzien neemt volgende week de kans op serieus winterweer toe. Onder aanvoering van een gordel van hogedruk ten noordwesten van onze streken wordt met een noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd. De laatste dagen berekenden de diverse weermodellen al steeds vaker winterse oplossingen vanaf de 4e februari, maar het verloop van deze winter geeft nog wel reden tot enige voorzichtigheid. We moeten de huid van de (ijs)beer niet verkopen voordat hij geschoten is en virtueel hebben we al vaker winter gehad…

De zon schijnt komende week geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. De kans op neerslag is klein, maar als er wat valt dan is het sneeuw. In de nacht gaat het licht en later ook matig vriezen en overdag komt het kwik uit op waarden rond of net iets boven het vriespunt. Vooral landinwaarts kunnen wellicht ijsdagen worden genoteerd.

Omdat er over het algemeen niet veel wind staat kan er vrij snel een ijslaag worden gevormd en dan…. zou er op ondergelopen weilanden of misschien ijsbanen geschaatst kunnen worden.

Of de schaatsen uit het vet kunnen moet nog worden afgewacht. Het wordt in ieder geval wel kouder. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

De daling in temperatuur is ook weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluimen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat de daling in temperatuur vanaf dit weekend goed zien. Al in de nacht naar zaterdag kan het tot vorst komen en de nachten daarna vriest het op uitgebreide schaal. Overdag gaat het kwik onderuit naar waarden rond of iets boven het vriespunt.

Vooral het Europese weermodel is winters met de hele week vorst in de nacht en overdag temperaturen rond het vriespunt. De Amerikanen en de Canadezen zijn een paar graden zachter.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is behoorlijk winters. De temperaturen duiken in de nacht en ochtend flink onder nul met in de loop van de week zelfs matige vorst. Overdag wordt het volgende week hooguit een fractie boven nul. Het ensemblegemiddelde ligt volgende week rond de 0 tot 1°, vanaf volgend weekend is het gemiddeld een graad of 4.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de (winterse) ontwikkelingen begin volgende week. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Dinsdag scheen de zon nog flink en volgende week zien we gelukkig ook geregeld de zon. De foto werd gemaakt door Peter van Lindenberg.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.334 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier