Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Afgelopen nacht trok een zwak frontaal systeem behorende bij depressie Imke over onze streken en vandaag volgt nog een warmtefront vanuit het zuidwesten. Daarachter komen we in zeer zachte lucht terecht met temperaturen in de dubbele cijfers. Na morgen wordt het geleidelijk kouder weer als de zonale stroming wat gaat golven als gevolg van hogedruk op de Atlantische oceaan en lagedruk boven Scandinavië. Het komt later in de week tot buien met een winters karakter als ook de bovenluchttemperaturen gaan dalen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het een overwegend bewolkte dag met slechts hier en daar een opklaring. Het bleef overdag wel droog en er waaide een overwegend matige zuidwestenwind. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 8°.

Wolkenvelden, maar soms ook opklaringen. De foto werd gisteren gemaakt door Martin Vye.
Hier en daar kwamen ook flinke opklaringen voor, zoals hier bij Joyce Derksen.

Gisteravond en de afgelopen nacht trok een (zwak) koufront over met wat lichte regen en motregen en er stond ook weer veel wind. Vandaag trekt er een (zwak) warmtefront over het land naar het noordoosten en is er vrij veel bewolking met soms wat lichte regen of motregen en dan met name in de noordelijke helft van het land. In het zuiden en zuidwesten en in België kan de zon even doorbreken.

De wind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig uit het zuidwesten, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar maximaal 9 of 10° op de Wadden en in het noorden en naar 12, lokaal 13° in het zuiden en in delen van België. Het dagrecord voor de 28e januari is 14,5° gemeten in 2002 in Arcen. Voor De Bilt staat het record op 13,0 en in De Kooy (Den Helder) op 10,3° en beiden zijn gemeten in 2002.

De verwachte maxima voor vandaag. Bron: wetteronline.de

Vanavond komen er in de westelijke helft enkele opklaringen voor, elders is het bewolkt met soms wat licht gespetter. De meeste plaatsen houden het droog en bij een stevige zuidwestenwind, kracht 4 tot 6, daalt de temperatuur wordt niet lager dan waarden tussen de 6 en 8°.

Morgen heeft de bewolking wederom de overhand en uit die bewolking valt soms wat lichte regen of motregen. Morgenavond gaat het vanuit het noordwesten serieuzer regenen op de passage van een koufront behorende bij depressie Jira. Achter dit koufront stroomt dan koudere lucht onze streken binnen waar we vanaf dinsdag in verblijven. Voordat het zover is loopt de temperatuur morgen eerst nog op naar 9 tot 12, in België naar 13°.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Dinsdag blijft het droog met geregeld zon als we profiteren van een rug van hogedruk. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperaturen lopen op naar waarden tussen de 6 en 8° met de hoogste temperaturen in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

Tijdens de maandwisseling trekt er een depressie het Noordzeegebied binnen en dat betekent een flinke toename van de wisselvalligheid. Woensdag is het bewolkt en er zijn flinke perioden met regen bij temperaturen van 7 tot 9°.

De verwachte temperaturen op hoogte. Bron: wetteronline.de

Op donderdag en vrijdag koelt de bovenlucht flink af. De temperaturen op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) gaan onderuit naar ongeveer -36/-37° en dat betekent dat de buien die gaan voorkomen regelmatig winters van karakter kunnen zijn en dus gepaard gaan het hagel en (smeltende) sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden. In de Ardennen kan het dan weer wit worden.

De verwachte weerkaart voor volgende week zondag. Bron: wetteronline.de

Vanaf komend weekend wordt het spannend, want het kan letterlijk twee kanten op. Er wordt hogedruk verwacht boven Scandinavië met bij ons een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht, maar de mogelijkheid bestaat ook dat we weer aan de noordflank komen van het Azorenhoog en met een westelijke (zonale) stroming is de aanvoerde lucht weer zachter met van tijd tot tijd storingen die overtrekken.

De puzzelstukjes moeten zoals zo vaak nog worden gelegd, maar de komende dagen natuurlijk meer hierover. Het lijkt in ieder geval toch kouder te worden in februari.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het weer mooi zien. Vandaag en morgen is het vrij zacht met temperaturen rond of iets boven de 10°. Vanaf dinsdag gaat het kwik naar beneden en aan het eind van de week is het een graad of 5. Daarna kan het twee kanten op. Het Europese weermodel is daarbij het koudst met na volgend weekend invallende vorst. De overige modellen willen (nog) niet zover gaan.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land, de koudste berekening hierboven, laat zien dat de ‘oper’ niet alleen staat. Met februari op de kalender gaat de temperatuur geleidelijk onderuit en in de nachten gaat het vriezen. Het ensemblegemiddelde ligt vanaf eind deze week tussen de 2 en 4°.

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Het is weer het weekend van de tuinvogeltelling. Ook vandaag kan nog worden geteld. Ton Wesselius maakte gisteren deze foto.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.231 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier