Advertentie 

Algemene situatie:
Momenteel zorgt een lagedruksysteem ten westen van Europa voor een zuid tot zuidwestelijke stroming. Deze stroming voert zachte lucht aan, maar zorgt ondertussen wel voor een vrij wisselvallig weertype. Het lagedruksysteem trekt richting het noordoosten, als gevolg hiervan komen we later in de week (donderdag) tijdelijk in koudere lucht terecht. Na donderdag stelt zich naar verwachting opnieuw een zuidelijke stroming in, ditmaal met meer hogedrukimpulsen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: druilerig weertype
Gisteren verliep de dag grotendeels grijs. Een gebied met lichte regen trok bovendien van zuid naar noord over de Benelux. De neerslag stelde over het algemeen niet veel voor, alleen in het (noord)westelijk deel viel met enkele millimeters enigszins neerslag van betekenis. In de loop van de middag klaarde het voornamelijk in de zuidelijke helft van de Lage Landen op, hier liet de zon zich dan ook nog even zien. De maximumtemperaturen lagen tussen de 8 graden in het uiterste noorden en 16 graden in delen van België.

Martin Vye maakte deze foto gisteren. Natte bloemen door het “druilerige” weertype.

Afgelopen avond en nacht trokken opnieuw gebieden met regen van zuidwest naar noordoost over het land. Tegen het einde van de nacht verliet deze neerslag Nederland via het noordoosten. Door de zuidelijke aanvoer daalde de temperatuur afgelopen nacht nauwelijks.

Een vergelijkbaar mooie foto door Ton Wesselius.

Vandaag: vrij zacht, later kans op onweer
Momenteel valt er in de noordoostelijke helft her en der nog wat lichte regen uit de wegtrekkende storing. In de loop van vanochtend en het begin van de middag is het zo goed als droog en is er ruimte voor enkele opklaringen; de zon laat zich af en toe zien, maar er zijn ook veel wolkenvelden aanwezig.

De temperaturen stijgen naar 12 a 13 graden in het noordelijk kustgebied, elders wordt het met 14 tot 17 graden vrij warm. In het binnenland is een maximumtemperatuur van 18 graden Celsius lokaal niet uitgesloten. Er staat een matige wind uit zuid tot zuidwestelijke richting.

Dankzij de vrij hoge temperaturen wordt de lucht ietwat onstabiel. Er zullen enkele 100en Joules aan CAPE (convectieve energie) beschikbaar komen. Dit in combinatie met een vrij sterke windschering zorgt voor een toenemende buienkans. In de loop van de middag en in de avond trekken er dan ook enkele onweersbuien in noordoostelijke richting over de Benelux. Deze onweersbuien kunnen gepaard gaat met hagel en windstoten. De grootste kans op onweersbuien is (aanvankelijk) voor de zuidwestelijke helft van de Benelux.

Enkele 100 J/kg aan CAPE en een Lifted Index (LI) van -1 tot -2 duiden op een onstabiele atmosfeer; kans op onweersbuien dus. Bron: WRF/Wetterzentrale

In de loop van de avond trekken de buien afnemend in activiteit verder richting het noordoosten, lokaal komt er ook landinwaarts een klap onweer voor. Achter de buien wisselen opklaringen en enkele wolkenvelden elkaar af. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5 en 8 graden.

Morgen: opnieuw buien
Ook morgen wisselen perioden met zon en bewolking elkaar af. Bovendien hebben we opnieuw te maken met een onstabiele atmosfeer met enkele 100en J/kg aan CAPE en een LI tot zo’n -3. Dit geeft aan dat er opnieuw kans is op (onweers)buien. Ditmaal is de kans op onweersbuien juist in de noord(oost)elijke helft van de Benelux het grootst. De maximumtemperatuur ligt met waarden tussen de 12 en 16 graden een fractie lager dan vandaag. De matige wind draait geleidelijk richting het (noord)westen en neemt met name aan de (noordwest)kust richting de avond in kracht toe.

De rest van de week: tijdelijk dipje, vanaf het weekend zachter
Donderdag
begint mogelijk nog met wat regen. Hierachter klaart het op en is er met regelmaat ruimte voor de zon. Er staat in het noorden aanvankelijk een (vrij) harde wind uit het westen, later afnemend naar matig. Met maximumtemperaturen tussen de 8 en 11 graden is het aardig fris.

De weerkaart van vrijdag volgens het ECMWF model. Bron: Wetterzentrale

Vrijdag krijgt hogedruk ten oosten van ons meer invloed. De wind draait richting het zuidoosten en er wordt langzaamaan zachtere lucht aangevoerd. Het blijft droog, wel zijn er nog wolkenvelden aanwezig. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 12 graden in het noorden tot lokaal al 17 graden in België.

Het weekend krijgen we dan te maken met de eerste echt warme dagen van het jaar, met zeker in het binnenland kans op temperaturen boven de 20 graden. De zon zal ook veel te zien zijn, maar wel moet er rekening gehouden worden met sluierbewolking. De neerslagkansen zijn komend weekend (vooralsnog) klein.

De verwachte temperaturen voor de zaterdag volgens het Amerikaanse GFS-model. Het Europese ECMWF-model laat het ook warmer worden, maar is qua temperaturen nog wel iets minder enthousiast. Bron: Wetterzentrale

De pluimen: vanaf het weekend mild hogedrukweer
Zoals gezegd is het Europese model iets minder enthousiast qua maximumtemperaturen; desalniettemin laat ook de pluim mooie lentetemperaturen zien. Bovendien neemt de neerslagkans sterk af na dinsdag. Het enige wat volgens de pluim achterblijft is de hoeveelheid zon. Al met al is de tendens duidelijk zichtbaar; vandaag en morgen twee zachte dagen, donderdag een tijdelijke afkoeling en vanaf vrijdag weer oplopende temperaturen en “hogedrukweer”. Een stabiel weertype met weinig neerslag, een grote dagelijkse gang en redelijk wat zon lijkt zich volgens de pluim ook na volgend weekend te handhaven.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolking-verwachting van het KNMI.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
Vandaag staat er een zuid tot zuidwestelijke wind, 8 tot 16 knopen. Boven zee lokaal 18 tot 20 knopen. Tijdens buien later op de dag zijn er flinke windstoten mogelijk, lokaal tot 35 knopen. Bovendien moet er dan rekening gehouden worden met de kans op onweer.
Morgen draait de wind van zuidwest naar (noord)west en staat er in de middag vooral langs de westkust een flinke wind; aan de kust tot zo’n 24 knopen. In de loop van de middag trekt het zwaartepunt van de wind richting het noordelijk kustgebied waar een tijdelijke windkracht 6 a 7 (wind tot zo’n 28 knopen) niet is uitgesloten. Ook morgen is er kans op (onweers)buien met bovendien windstoten.

En ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius. Hij merkte terecht op dat we de komende week een groeizaam weertype kunnen verwachten.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er zoals gebruikelijk met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later weer. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 362 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier