Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een periode van vrij koel weer met ondermaatse temperaturen, gaat juni vanaf vandaag zomeren. Het kwik gaat crescendo naar zomerse waarden van meer dan 25 graden. Vooral morgen en zaterdag is het nagenoeg overal zomers warm, maar ook de dagen daarna blijft juni zomeren. Wel neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien de komende dagen toe.

Juni is tot nu een te koude maand, maar daar komt de komende tijd verandering in. Het ziet er naar uit dat de temperatuur overdag dagelijks stijgt tot meer dan 20 graden. Ook de nachten verlopen zacht en de gemiddelde temperatuur stijgt. Uiteindelijk zal de maand wel weer één tot anderhalve graad te warm de boeken ingaan.

Lucy Bolleboom maakte deze foto in Zoetermeer.

Warme donderdag met regen

Vandaag stijgt de temperatuur op veel plaatsen naar een warme 21 tot 23 graden. Alleen in het noorden wordt de warme grens van 20 graden nog niet bereikt met maxima van 17-20 graden. Ook aan de westkust van Zeeland blijft het kwik (nipt) onder 20 graden. Het weerbeeld laat op deze donderdag vrij veel bewolking zien en vooral ten noorden van de grote rivieren valt enige tijd regen. In het zuiden is het overwegend droog en schijnt vanochtend geregeld de zon. In de loop van de middag trekt de regen naar het westen weg en vanuit het oosten klaart het op steeds meer plaatsen op. Bij dit alles waait een zwakke tot matige noordoosten- en later oostenwind. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig.

Vanavond spettert het lokaal in het noorden en westen nog wat, maar vrij snel is het overal droog. Het klaart flink op en de temperatuur daalt in de nacht naar 13-14 graden.

Zomerse vrijdag

Morgen is het compleet zomer. De zon schijnt vooral in de ochtend volop, alleen in het noorden komt wat bewolking voor. In de middag komen stapelwolken tot ontwikkeling en aan het eind van de middag is in het zuidwesten kans op een regen- of onweersbui. De oostenwind is meest matig en daarmee wordt warme lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt naar 25-26 graden in het noorden en westen en naar 26-28 graden in de rest van het land. In het Waddengebied, langs de noordkust, in de Kop van Noord-Holland en in het westen van Zeeland wordt het maximaal 21-24 graden.

In de avond en nacht naar zaterdag is vooral in de zuidwestelijke helft van het land kans op enkele regen- en onweersbuien. Elders blijft het droog en is het helder. Het koelt af naar 15-17 graden.

Erica van Leeuwen – de Bruijn maakte deze zonnige foto in Zeeland.
Tussen hogedruk ten noorden en lagedruk ten zuiden wordt met een oostelijke stroming warme lucht aangevoerd. Daarin kunnen ook onweersbuien tot ontwikkeling komen, de zogenaamde ‘Ostgewitters’.

Warm weekend met landinwaarts onweerskansen

Zaterdag wordt een warme dag met flink wat zon. In de loop van de dag komen stapelwolken tot ontwikkeling en landinwaarts is kans op een regen- of onweersbui. Waar deze buien tot ontwikkeling komen en hoe zwaar ze worden moet worden afgewacht, maar hou er in ieder geval rekening mee als je buitenactiviteiten hebt. De kans op onweer wordt, met updates, besproken op ons forum. Waaien doet het niet of nauwelijks en het wordt (zomers) warm. In het westen wordt het 24-26 graden, landinwaarts liggen de maxima tussen 27 en 29 graden. Langs de oostgrens in Drenthe en Overijssel kan het 30 graden worden.

In de avond en nacht naar zondag is landinwaarts aanhoudend kans op enkele regen- en onweersbuien. Zondag start weer met flink wat zon. In de middag komt opnieuw stapelwolken tot ontwikkeling en vooral in het oosten en noordoosten, maar ook in Limburg is kans op enkele regen- en onweersbuien. Hoe verder naar het westen hoe kleiner de kans op buien. De temperatuur is iets lager en stijgt naar 22-24 graden in het westen en naar 25-27 in de rest van het land met opnieuw de hoogste waarden langs de oostgrens.

De pluim voor de komende 10 dagen volgens de hoofdberekeningen van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

Volgende week aanhoudend zomers met onweerskansen

Na het weekend blijft het warm zomerweer. In het westen liggen de maxima veelal tussen 21 en 23 graden, elders is het 23-27 graden. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, stapelwolken en soms een enkele regen- of onweersbui.

Dit was het weer voor vandaag. Lees ons forum voor de laatste updates voor het mogelijke onweer dit weekend. Voor nu een mooie dag en graag tot een volgende keer.

Ook bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen scheen gisterochtend de zon.

Stuur gerust foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.023 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen: juni gaat zomeren met toenemende onweerskansen!”

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier