Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Tussen een lagedrukgebied boven Scandinavië en een krachtig hoog boven de Azoren staat een stevige westelijke stroming. De jetstream, ook wel straalstroom genoemd, is zeer prominent aanwezig boven onze streken. Storingen weten dan ook gemakkelijk onze omgeving te bereiken en hierbij zijn de temperaturen gematigd. Oorzaak is de scheiding tussen warme lucht ten zuiden van de Benelux en veel koelere lucht in Noord-Europa. De komende dagen neemt de kracht van de jetstream wat af, al verandert deze in eerste instantie nog niet veel van haar plek. Hierbij blijft het dus voorlopig wisselvallig en wordt het zelfs nog wat koeler. Pas in of na het volgend weekend volgt mogelijk een flinke weersverbetering, met droog weer en flinke zonnige periodes. 25 graden is dan in het binnenland weer haalbaar.

temperatuur
Koele lucht in Scandinavië en warmere lucht ten zuiden en oosten daarvan. Op de grens staat een stevige jetstream, die de scheidingslijn markeert tussen beide luchtsoorten.

Terugblik: nat, maar vooral een winderig weekeinde

Om maar met de deur in huis te vallen, afgelopen weekend was niet best. Het was grijs, de wind was prominent aanwezig en er viel van tijd tot tijd wat regen en motregen. Pas in de loop van zondagmiddag kwamen er wat opklaringen vanuit het noordwesten, echter de wind nam nog wat toe en was zelfs boven land soms krachtig. Kracht 6. Niet ideaal voor vakantie vierend Noord-Nederland. Wie in het tentje lag hoorde de wind gieren, en ook het opzetten was geen pretje. Door de hoge luchtvochtigheid lagen de dauwpunten vrij hoog. De nacht naar zondag verliep daardoor vrij warm met 17 graden.

wind
Afgelopen weekeinde stond er een flinke wind. Zelfs boven land stond enige tijd een windkracht 6. Dat is fors voor het binnenland.

Jetstream op volle toeren

Oorzaak van het wisselvallige en winderige weertype is de kracht en de positie van de jetstream. Boven Scandinavië bevindt zich een lagedrukgebied gevuld met polaire (koude) lucht. In een groot deel van Europa is het nog erg warm. Dit komt omdat het Azorenhoog nog uitlopers heeft over een groot gedeelte van dit gebied. Koudere lucht in Scandinavië en de UK is echter in opmars. Het lagedrukgebied vult weliswaar wat op, maar blijft rondtollen in Noord-Europa, ook ontstaan er weer nieuwe lagedrukgebieden. Het stromingspatroon zit nog wel even vastgeroest. Zo lang de straalstroom niet noordelijker komt te liggen, verblijven wij in de koelere luchtsoort met wisselvallig en zeer gematigd zomerweer.

Deze week wisselvallig en koel, in Spanje verzengende hitte

We moeten nog een aantal dagen door de zure appel heen bijten, eer er weer wat mooier, stabieler en warmer zomerweer op het programma staat. Uitlopers van het Azorenhoog maken nog geen kans om het hoog zomerse weertype boven Frankrijk en Spanje hierheen te brengen. Vooral in delen van Spanje is het momenteel erg heet, met maxima lokaal boven de 40 graden. De komende dagen neemt de hitte daar nog toe, met in het zuiden van Spanje 28 graden op 850 hPa, (1500 m. hoogte) wordt het dan op waarnemingsniveau lokaal 43 of 44 graden. Dat is misschien wel wat veel van het goede. Aan de Middellandse Zee is het gelukkig iets koeler.

Hitte in Spanje onder de vleugels van het Azorenhoog.

Benelux komt er voorlopig bekaaid vanaf

Maandag is het dus alweer wisselvallig. Wel zien we tussen de stapelwolken de zon van tijd tot tijd, vooral in de zuidelijke helft en aan zee. Het is helaas op de meeste plaatsen niet droog. Er passeren enkele (forse) buien, waarbij vooral in het noordoosten ook onweer mogelijk is. Met een matige westelijke wind is de middagtemperatuur met 17 graden in het noordwesten en aan de kusten tot lokaal nog 20 graden in het zuidoosten, ondermaats. Aangezien de luchtvochtigheid en hiermee de dauwpunttemperatuur lager is dan afgelopen weekeinde, voelt het in de schaduw in de polaire luchtsoort ook nog eens frisser aan. Het zonnetje maar koesteren, daar waar dat kan is het advies.
Dinsdag volgt een drogere dag met wat meer zon onder een zwakke trekrug,later op de dag kan het alweer gaan regenen. Met 16 tot 19 graden is het nog wat frisser.De rest van de week kabbelen we zo verder. Met wisselvallig weer, van tijd tot tijd regen en steeds gematigde temperaturen. De zon is er ook af en toe bij.

Hollandse wisselvalligheid, koel en gematigde temperaturen staan vaak op het programma deze week. Foto: Ton Wesselius.

Volgend weekend eindelijk licht aan de horizon?

Zou het dan eindelijk? In Zuid-Nederland begint zaterdag de vakantie. Hoe fijn zou het zijn als dit ook mooi en warm zomerweer oplevert.


Volgens de laatste uitdraai van het Europees weermodel, proberen uitlopers van het Azorenhoog de straalstroom naar het noorden te dirigeren. Als dit gaat lukken dan staat er een periode van warm en stabiel zomerweer op het programma, met hogere temperaturen. Iets om naar uit te zien voor vakantie vierend Nederland! Volgen we uiteraard op de komende dagen. De weerpluim laat ook voorzichtig wat signalen zien naar een droger en warmer weertype.

Uitgebeelde afbeelding: Jolanda Bakker

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 903 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Jetstream blijft voorlopig het zomerweer frustreren”

 • Arjan
  6 juli 2020 at 10:41

  De nieuwe weerpluim ziet een periode van droger en stabieler weertype vanaf komend weekend nog steeds zitten. Aangezien de luchtsoort maritiem polair is, duurt het nog even eer het echt zomers warm wordt.

  • Remco Mienis
   6 juli 2020 at 11:24

   2e week van de zomervakantie ziet er dus een stukje rooskleuriger uit dan deze week.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer