Lage Landen jaarwisseling update - Veel wind, en waar blijft het droog?
Voor de mensen die er vanavond op uit willen en voor de vuurwerkliefhebbers onder ons schrijven we nog een laatste update omtrent het weer rond de jaarwisseling. Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat de situatie zelfs zo kort van tevoren nog zeer complex is. Door een koufront welke momenteel overtrekt en daarachter een trog, waar we vanavond mee te maken krijgen, is met name de neerslag nog een onderdeel waar de modellen over ruziën.
De algemene situatie is als volgt: op dit moment trekt er een koufront over het land. Dit koufront zorgt voor flinke regen, windstoten en lokaal zelfs hagel of een klap onweer. Dit koufront trekt in de avond via het oosten het land uit.
Achter dit koufront ligt een trog. Deze trok ontwikkelt zich tot een soort occlusiefront. Deze storing trekt later in de avond of aan het begin van de nacht de Benelux binnen.
Dit geeft het volgende weerbeeld: voor en op het koufront staat er veel wind en valt er bovendien flink wat neerslag. Het koufront trekt geleidelijk naar het oosten en vanuit het (zuid)westen wordt het droog. Daarnaast gaat de wind achter het front liggen en staat er in het midden van het land en het binnenland tijdelijk een kracht 3 a 4. Tussen 16:00 en 17:00 verlaat het front midden Nederland en midden België. Tegen 20:00 uur zal het front via het oosten de Benelux verlaten. Achter dit front kan nog steeds wat neerslag vallen, dat gebeurt dan meer in de vorm van buien. In Limburg en het oosten van België kan de neerslag nog wat langer blijven hangen.
Zoals gezegd kunnen er na het front nog wat losse buien vallen. In de loop van de avond gaat het vanuit het westen weer harder waaien. Rond de jaarwisseling staat er in het binnenland een windkracht 4 a 5, meer richting de kust staat er al gauw een windkracht 6 en aan de (noordwest)kust zelf lokaal kracht 7. Hier komen er lokaal windstoten voor tot 75 km/h. In bebouwde gebieden is de wind een fractie minder sterk, maar nog steeds duidelijk aanwezig!
Dan nu de neerslag, waar de weermodellen nog het meeste over ruziën: het algemene idee is dus dat het in de loop van de middag en begin van de avond vanuit het westen droger wordt. Dan kan er hier en daar nog een bui vallen, maar om langdurige neerslag zal het volgens de meeste modellen niet gaan. Vervolgens, rondom de jaarwisseling neemt de kans op buien vanuit het westen weer toe. In het binnenland blijft het dan waarschijnlijk meest droog. Over de timing, locatie van de buien en de hoeveelheid buien zijn de modellen het niet eens. Hieronder een overzicht:
Samenvattend kunnen we stellen:
– neerslag welke in de avond via het oosten het land verlaat, vanaf dan ook tijdelijk minder wind
– achter het front hier en daar nog een bui
– toenemende wind in de loop van de avond
– rondom de jaarwisseling weer toenemende buienkans vanuit het westen, dus vooral hier een natte jaarwisseling.
De omstandigheden zijn niet ideaal, maar het kan natuurlijk altijd erger! Voor de vuurwerkliefhebbers is het vooral belangrijk rekening te houden met de sterke wind! Pas op met vuurpijlen, zet vuurwerkpotten stevig vast en draag een vuurwerkbril om ongelukken te voorkomen!
Dit was het voor nu, dan rest mij verder niks dan u namens mijzelf en het Alpenweerman team een veilige, gezellige jaarwisseling en veel geluk en gezondheid voor 2018 te wensen!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Samen op naar een mooie winter en stay tuned!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.