Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Het staat al een flink tijdje op de diverse weerkaarten en het moment komt steeds dichterbij. Het wordt later in de week kouder met een toenemende kans op sneeuw. Tot en met woensdag blijft het echter nog vrij zacht en dat is zeker vandaag het geval. De temperatuur loopt namelijk op naar waarden rond de 10-11°. Geen records, maar het is wel behoorlijk zacht. De records liggen rond de 15° en zijn gemeten op 13 januari 1993.

Het weerbeeld kenmerkt zich door veel bewolking en perioden met regen. Vanmiddag trekt het front het land uit, maar volgen nog wel enkele buien. De wind waait uit het westen tot noordwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden wordt de wind stormachtig, windkracht 8 met kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en het komt tot enkele buien. De vrij krachtige tot stormachtige wind neemt in de nacht af naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee. De temperatuur daalt op de meeste plaatsen naar 2 tot 4°, alleen in de zuidwestelijke helft wordt het niet kouder dan 6-7°.

Het was wederom een bewolkte dag. Albert Thibaudier maakte deze foto in Wolvega.
Jolanda Bakker maakte deze foto van een grijze, natte dag.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Gerco Vos.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Weerpraatje

Het hogedrukgebied Angela is dusdanig naar het westen getrokken dat fronten gemakkelijk onze streken kunnen bereiken. Vandaag krijgen we te maken met het frontaal systeem dat hoort bij depressie Florenz. Vanochtend passeert het warmtefront met enige tijd regen, later vandaag krijgen we te maken met het koufront en komt het tot enkele buien.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en aanvankelijk miezerde het lokaal wat. Later trok een front van noordwest naar zuidoost over het land en viel er enige tijd regen. Na frontpassage werd het, op een enkele bui na, weer droog met lokaal een knipoog van de zon. De temperatuur steeg naar 7 tot 9°.

Vandaag krijgen we eerst te maken met een warmtefront en later vandaag volgt het koufront behorende bij depressie Florenz. Er zijn eerst perioden met regen en als de regen is weggetrokken volgen enkele buien, ofwel van de regen in de drup… De temperatuur is met 10-11° erg hoog voor de tijd van het jaar en de west tot noordwestenwind is weer lekker aanwezig.

Morgen zakken de Scandinavische lagedrukgebieden Florenz en Eugen wat verder naar het zuiden uit en breidt het Azorenhoog Angela zich weer wat naar onze streken uit. De noordwestenwind voert polaire lucht aan en vooral op hoogte gaat het kwik flink omlaag. Vanmiddag is het op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) nog 1° boven nul, morgenmiddag is de temperatuur op het genoemde vlak gedaald naar -7°.

De zon schijnt morgen geregeld, maar er is ook een buienkans en vanwege die lage temperaturen op hoogte kunnen deze buien in de Ardennen en Hoge Venen winters zijn. De temperatuur stijgt naar 6 tot 8°, in de hogere delen van België wordt het maximaal een graad of 4.

De weerkaart voor dinsdag volgens EC. Bron: wetterzentrale.de

Dinsdag trekt de uitloper van hogedruk naar het oosten weg en de aangevoerde lucht is weer wat zachter en dan vooral op hoogte. De temperatuur op 1,5 kilometer hoogte (850 hPa) stijgt dinsdag naar -2 en woensdag naar waarden rond het vriespunt. Aan de grond levert dit dinsdag 7-8 en woensdag 8-9° op. De straalstroom zakt wel wat naar het zuiden en op de Atlantische Oceaan komt een nieuw hoog tot ontwikkeling.

Het weerbeeld is dinsdag wisselend met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind. Woensdag overheerst de bewolking en geleidelijk neemt de kans op regen weer toe. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt krachtig tot hard aan zee en op de Wadden.

De verwachte weerkaart voor volgend weekend. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf donderdag gaat de stroming behoorlijk meanderen, ofwel golven. De straalstroom zakt naar het zuiden en wij komen aan de koude kant van het polaire front. De temperaturen zullen dan gaan dalen en in de nacht en ochtend neemt de kans op vorst toe. Door de aanwezigheid van lagedrukgebieden is er tevens kans op neerslag en bij dergelijke temperaturen neemt dan ook de kans op sneeuw, vanaf volgend weekend, toe.

Vanaf eind komende week neemt de kans op sneeuw toe. Bron: KNMI

De temperatuur gaat dus onderuit, maar schaatsliefhebbers moeten nog flink geduld hebben. De kans op een periode met droog vriezend weer is namelijk (nog) niet groot. We lijken over te schakelen op ‘vuil’ winterweer met geregeld (winterse) neerslag.

De ijspluim voor het midden van het land. Bron: winterplaza.nl

Gezien de ijspluim moeten schaatsliefhebbers nog flink wat geduld hebben. Pas na volgend weekend neemt de kans op ijs toe met over 2 weken een gemiddelde ijsdikte van ‘slechts’ 2 centimeter.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur morgen al even wat lager is dan vandaag. Daarna loopt het kwik weer wat op, maar vanaf donderdag gaat de temperatuur geleidelijk en gestaag omlaag.

Zijn er in januari veel mollen, dan laat de winter met zich sollen. Ton Wesselius maakte gisteren deze foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie zondag en graag weer tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.702 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer