Advertentie 

Allereerst, namens het gehele Alpenweerman Team, een voorspoedig, weergaloos en vooral gezond 2017!

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we op deze eerste januari 2017 nog altijd het hogedrukgebied Yörn ten zuiden van onze streken. Ten noordwesten ligt een langgerekt koufront verbonden aan de pressie Corinna helemaal boven Rusland en op de Atlatische Oceaan vinden we een nieuw hoog genaamd Zhygimont. Het zijn overigens de laatste hogedrukgebieden met een mannelijke naam, want dit jaar (2017) zijn de hogedrukgebieden vrouwelijk. De lagedrukgebieden zullen dan mannennamen krijgen. Het koufront zorgt voor interessante ontwikkelingen, want het zorgt later vandaag voor regen, maar in de zuidoostelijke helft ook voor sneeuw. Op de lange termijn opnieuw interessante ontwikkelingen, want het lijkt vanaf volgend weekend echt kouder te worden… Duimen maar!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: overwegend grijs, in de zuidoostelijke helft zon
Ook op de laatste dag van 2016 was het overwegend grijs en bewolkt en den lande, maar in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen scheen de zon volop met in Maastricht nog 5 uur zon. Uit die bewolking spetterde het wat en dat leverde in het oosten en zuidoosten van het land gladheid op, want de temperatuur bleef daar de gehele dag rond het vriespunt. Ell noteerde geen hogere temperatuur dan -0,5°, ofwel een ijsdag! Elders positieve temperaturen en in het noordwesten noteerde Den Helder maximaal 8,7°.

Over het gehele land gezien was december 2016 een zonnige, bijzonder droge en te zachte maand. Het hele jaar had dezelfde kenmerken: zonnig, droog en te warm.

een kenmerkende foto. Oudjaarsdag verliep nagenoeg overal weer grijs. De foto werd gemaakt door Ton en Ditta de Brabander.

Vandaag: overwegend bewolkt en later vanuit het noordwesten regen
Ook op deze eerste dag van 2017 heeft de bewolking de overhand, maar vanochtend kan heel lokaal de zon een knipoog geven. Vanuit het noordwesten wordt de bewolking dikker en vanmiddag gaat het uit diezelfde hoek regenen. De regen trekt langzaam zuidoostwaarts, maar in het zuidoostelijke helft blijft het voorlopig nog droog. De zuidwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt in de Ardennen en Hoge Venen. Elders in België wordt het 2 tot 5° van oost naar west en in Nederland liggen de maxima tussen de 2° in het zuidoosten en 8 in het noordwesten. In het midden van het land is het een graad of 3-4.

Vanavond trekt de band met regen zuidoostwaarts en in het noorden wordt het weer droog. In de zuidoostelijke helft gaat de regen over in sneeuw en kan het zowaar wit worden en dat zijn natuurlijk interresante ontwikkelingen. De temperatuur daalt in de zuidoostelijke helft naar waarden rond het vriespunt, in het noorden en westen blijven de temperaturen met 2 tot 5° aan de positieve kant van de vorstgrens. De wind draait overigens na frontpassage naar het noorden.

komende nacht valt er in de zuidoostelijke helft sneeuw.

Morgen: geregeld zon, later buien
Morgen beginnen we de dag met veel bewolking en sneeuw in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen en dan met name in zuidelijk Limburg en de Ardennen en Hoge Venen. Elders is het droog met flinke opklaringen. In de middag trekken er vanuit het noordwesten enkele buien het land in en dat zullen over het algemeen regenbuien zijn. De temperatuur op een hoogte van 1,5 km is echter gedaald naar -7° en de buien kunnen dan ook hagel en wellicht landinwaarts smeltende sneeuw bevatten. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 4° in het oosten en 7 langs de kust. In het zuiden van Limburg wordt het maximaal een graad of 2-3, maar in de Ardennen en Hoge Venen liggen de maxima rond het vriespunt. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee, windkracht 3 tot 5.

Morgenavond is het wisselend bewolkt met enkele buien en landinwaarts kunnen dit winterse buien zijn en gepaard gaan met hagel en sneeuw. In de nacht doven de buien over land weer uit, klaart het flink op en komt het alleen langs de kust tot een enkele bui. De noordwestenwind draait naar west en neemt af naar zwak tot matig en de temperaturen dalen flink. Alleen in de kustgebieden blijft het kwik een paar graden boven nul, elders lichte vorst en lokaal kan het 3-4° vriezen.

mist en temperaturen onder nul blijft toch wel een favoriet. Deze prachtige foto werd gisteren gemaakt door Ben Saanen.

Dinsdag: perioden met zon
Dinsdag heeft het hoog Zhygimont een uitloper naar onze streken. Er zijn perioden met zon en op de meeste plaatsen is het droog. Alleen in het noorden en langs de kust is nog een bui mogelijk. De zwakke westenwind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig en langs de kust en in het noorden naar (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt naar maximaal 3-4° in het zuidoosten en in het westen en noordwesten wordt het een graad of 7-8. In de hogere regionen van België liggen de maxima rond het vriespunt, elders in België temperaturen tussen de 3 en 6°.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor dinsdag 3 januari.

De rest van de week: licht wisselvallig
De rest van de week krijgen we woensdag eerst te maken met een front behorende bij een depressie boven Scandinavië en komt het tot regen of enkele buien. In de Ardennen en Hoge Venen valt de neerslag weer als sneeuw bij temperaturen net boven nul. Elders zijn de maxima duidelijk hoger met kwikstanden tussen de 7 en 9°.

Het hogedrukgebied Zhygimont trekt geleidelijk naar onze streken en later verder naar het oosten en de rest van de week is het dan ook rustig weer met zo nu en dan een bui, maar ook geregeld zon. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor vrijdag 6 januari.

Na volgend weekend: echt winterweer?
Op de hele lange termijn, na volgend weekend, blijven de modellen kansen berekenen op winterweer. We krijgen dan te maken met een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië en met een continentale stroming wordt er dan koude lucht aangevoerd. Hoe koud het precies wordt is nog onduidelijk, maar vorst in de nacht en temperaturen overdag iets boven nul lijkt er wel in te zitten. Voor onze begrippen is dit gewoon winterweer. We blijven dit in de gaten houden en ondertussen gaan we duimen of het eindelijk weer eens een keertje lukt.

de verwachte weerkaart volgens GFS voor dinsdag 10 januari.

Pluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende dagen geleidelijk omhoog gaat naar een graad of 7-8 op woensdag. Donderdag zijn de maxima met een graad of 5-6 weer wat lager, maar daarna berekenen de ‘opers’ van de diverse modellen weer wat hogere temperaturen.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

De temperatuurpluim voor de Ardennen is vrij koud. De eerstkomende dagen liggen de maxima rond of onder het vriespunt. Pas aan het eind van de pluim lijken de temperaturen een fractie boven nul uit te komen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we voor vandaag een vrij lage temperatuur van maar net boven het vriespunt. Morgen wordt het een graad of 5 en de dagen erna loopt het kwik op naar zo’n 7°. Vanaf het weekend neemt de onzekerheid toe. De ‘oper’ zit bovenin de pluim, maar het kan ook net zo goed gaan vriezen. Het ensemblegemiddelde gaat in het weekend en daarna geleidelijk dalen naar hooguit een graad of 2-3.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

De 15-daagse laat op termijn zien dat het werkelijk kan vriezen of dooien. Er gaan lijntjes naar waarden richting de -10, maar er zijn ook lijntjes doe gaan voor temperaturen boven de 5°. Het ensemblegemiddelde ligt op de lange termijn rond de 3° en daarmee is het vrij koud en (licht) winters in de Lage Landen.

Hoe en wat is nog niet duidelijk, maar zacht weer is in ieder geval niet aan de orde. De komende dagen wordt het allemaal vanzelf duidelijk en tot die tijd kijken we naar de interessante ontwikkelingen op de weerkaarten…

de 15 daagse van het ECMWF. Bron: KNMI

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de temperatuur de gehele periode rond de 2° uitkomt. Op termijn gaan er een paar lijntjes voor ijsvorming, maar het merendeel en zeker het gemiddelde blijft boven nul tot en met begin volgende week.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt nog geen sneeuw in de Hoge Venen en Ardennen, maar vanavond en de komende nacht trekt een gebied met neerslag over en vooral boven de 500 meter wordt een sneeuwlaag van zo’n 5 centimeter gevormd, in de wat lagere delen van ongeveer 1-2 centimeter. Morgen dooit overigens de meeste sneeuw onder de 500 meter weer weg. Ook de rest van de week valt er af en toe wat sneeuw in de Ardennen. In de Hoge Venen kan de sneeuwlaag tegen volgend weekend kan er lokaal zo’n 10 centimeter liggen. Mocht het op termijn kouder worden, en die kans is zeker aanwezig, dan valt de neerslag sowieso als sneeuw en kunnen de centimeters groeien…

Woensdag ligt er nog sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.360 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier