Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we vandaag het hogedrukgebied Angelika boven Duitsland en in het hoge noorden vinden we depressie Benjamin. De stroming komt bij ons uit het zuiden tot zuidoosten en daarmee wordt koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur in vrijwel de gehele Benelux onder het vriespunt blijft, ofwel een ijzige vrijdag. Vanuit het westen nadert een storing en daarmee krijgen we later vanavond en de komende nacht te maken en deze storing brengt eerst sneeuw en later regen die op een bevroren ondergrond aanleiding geeft tot IJZEL. De gladheidsproblemen zullen dan ook toenemen, maar hoe en wat dat lees je verderop.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: eerst een winterse bui, overdag veel zon
Het was gisteren prachtig winterweer met flinke zonnige perioden. In de nacht en ochtend kwam het hier en daar tot een winterse bui, overdag bleef het droog. De temperatuur daalde in de nacht, met uitzondering van het noordwesten en zuidweste tot onder het vriespunt met in de regio Twenthe matige vorst (-5,3°). Overdag steeg de temperatuur overal tot boven het vriespunt, maar in het oosten was het maar een fractie (Twenthe +0,6°). Langs de kusten was het een graad of 6. In België lagen de maxima tussen de 2 en 7°, maar in de Ardennen en Hoge Venen bleef het de hele dag vriezen.

een prachtige foto van de zonsopkomst gefotografeerd door Ben Saanen.

Vandaag: veel zon, ook sluierwolken
Het is vandaag op en top winterweer in de Lage Landen dankzij het hogedrukgebied Angelika boven Duitsland. De zon schijnt flink, maar er is ook sluierbewolking en het blijft overal droog. Na een nacht met lichte tot matige en lokaal strenge vorst (Twenthe -10,2°) blijft het vandaag op veruit de meeste plaatsen licht vriezen. Alleen op de westelijke Wadden en in het zuidwesten van de Lage Landen (Zeeland, West-Vlaanderen) kan het kwik net een graadje boven nul uitkomen. Elders dus vorst en in het noordoosten wordt het niet warmer dan rond de -3°. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig op de Wadden. Voor het gevoel zal het door de wind, zeker op de Wadden, nog kouder aanvoelen dan de thermometers aangeven.

Vanavond neemt de bewolking toe op de nadering van een storing en komende nacht gaat het vanuit het westen enige tijd sneeuwen. De sneeuw trekt geleidelijk verder naar het oosten en op veel plaatsen wordt het wit met kans op een sneeuwdek van enkele centimeters. Vanuit het westen lopen de bovenluchttemperaturen geleidelijk op tot boven het vriespunt, maar aan de grond blijft het nog (iets) onder nul. De sneeuw smelt en als sneeuw eenmaal gesmolten is, wordt het nooit meer sneeuw! Het gaat dan ook vanuit het westen regenen en met temperaturen aan de grond van onder het vriespunt geeft dat GLADHEID als gevolg van IJZEL. De minima komen uit op waarden tussen de 0° in het uiterste westen en -6 in het oosten.

volgens ECMWF sneeuwt het komende nacht op veel plaatsen.

Nog steeds zijn er verschillen tussen de diverse modellen en daarom geven we vandaag diverse updates aan de hand van de nieuwste berekeningen. Het is volgens de diverse weermodellen wel duidelijk dat het tot neerslag komt en dat deze neerslag in eerste instantie gaat vallen in de vorm van sneeuw. Later gaat de sneeuw vanuit het westen over in regen en kan het dus glad worden door IJZEL. Vooral landinwaarts zijn er grote gladheidsproblemen, want de temperaturen aan de grond blijft nog geruime tijd onder nul en daarbij regent het van tijd tot tijd. Uiteindelijk komt de temperatuur overal boven het vriespunt uit met dan ook afnemende gladheidsproblemen.

de zon ging gisteren ook weer fraai onder. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Morgen: naar het oosten trekkende (winterse) neerslag
Morgen is het bewolkt en een gebied met neerslag trekt over de Lage Landen naar het oosten. In de oostelijke helft valt aanvankelijk sneeuw, maar in het westen is het al snel regen met aanvankelijk een grote kans op IJZEL omdat de temperaturen aan de grond nog rond het vriespunt ligt. Halverwege de ochtend zal het in het westen regenen bij positieve temperaturen en zullen de problemen afnemen. Wat verder landinwaarts kan het geruime tijd ijzelen met dan ook grote en aanhoudende gladheidsproblemen. De maxima komen volgens ECMWF uiteindelijk uit op waarden tussen de 0° in het zuidoosten en 7-8 in het westen van het land. De Amerikanen (GFS) blijven wat achter met de temperaturen, want die laten het in de zuidoostelijke helft nog de gehele dag vriezen. In het westen wordt het maximaal een graad of 5 en alleen in het noordwesten en op de Wadden kan het al 7-8° worden. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht.

volgens GFS is er grote kans op IJZEL na enkele uren sneeuwval. Pas later komt het kwik boven nul.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het wisselend bewolkt met lokaal een buienkans. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 3° boven het vriespunt met de laagste temperaturen in het oosten en zuidoosten.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.

Zondag: af en toe zon en overwegend droog
Zondag blijft het over het algemeen droog met naast wolkenvelden en ook af en toe zon. Pas later op de dag neemt de kans op een lokale bui toe. De zwakke noordwestenwind draait naar west tot zuidwest en de temperatuur stijgt naar 5-6° in het oosten en naar 8 in het westen. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 4 en 9°, maar in de Ardennen en Hoge Venen liggen de maxima rond het vriespunt.

Eind volgende week stroomt er weer een portie koude lucht over onze streken onder aanvoering van een groot lagedrukgebied boven Scandinavië.

Volgende week: wisselvallig met normale temperaturen
Het hogedrukgebied Angelika trekt geleidelijk naar het westen en boven Scandinavië komt een lagedrukgebied te liggen en rondom dit laag stroomt koude lucht naar onze streken (zie kaart hierboven). Elke dag komt het wel tot regen of enkele buien, maar later in de week neemt de kans op winterse neerslag geleidelijk weer toe. De temperaturen zullen later volgende week geleidelijk weer dalen en dat is goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim voor het midden van het land. Vandaag wordt een koude dag, maar in de loop van morgen komt het kwik boven nul en loopt dan geleidelijk verder op naar waarden tussen de 5 en 10° volgende week. Aan het eind van volgende week gaan de temperaturen weer naar beneden en beginnen we wellicht aan een volgende winterse episode.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de paarse lijn hierboven, dan zien we dat de temperatuur vandaag onder het vriespunt blijft. De komende dagen loopt het kwik op naar ongeveer een graad of 8 halverwege volgende week. Vanaf volgende week vrijdag gaat de temperatuur weer naar beneden met overdag een graad of 3-4 en in de nacht wellicht weer lichte vorst. Aan de 15-daagse daaronder is goed te zien dat de temperatuur na volgend weekend geleidelijk lager wordt met een toenemende kans op vorst en overdag kwikstanden van maar een paar graden boven nul. De ‘control’ heeft er weer zin in en gaat voor een onvervalste vorstperiode. De komende dagen maar weer verder kijken, want herrinneren we ons de pluimen van eind december?

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 15-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de temperatuur aanvankelijk rond het vriespunt ligt met hier en daar de vorming van een ijsvloer. De komende week loopt de temperatuur geleidelijk op, maar later koelt het water weer wat af.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen en Hoge Venen ligt boven de 350 meter hoogte op veel plaatsen een sneeuwlaag van enkele centimeters dik. Boven de 500 meter hoogte ligt 5 tot 10 cm sneeuw en lokaal nog wat meer zoals te zien is op de webcam van de Mont-Rigi (14 cm). Komende nacht wordt er opnieuw sneeuw verwacht en kan het sneeuwdek met zo’n 5 centimeter aangroeien. De temperatuurpluim voor de Ardennen is gewoon koud. De komende dagen ligt het kwik ruimschoots onder nul. Zondag en maandag wordt het een fractie boven nul en later volgende week loopt de temperatuur nog wat verder op. Later volgende week en volgend weekend gaan de temperaturen weer naar beneden en gaat het weer licht vriezen. De (eventuele) neerslag zal zeker tot en met dinsdag in de vorm van sneeuw vallen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 10. Bron: RMI

Voor vandaag wil ik het hierbij weer houden. Zoals gezegd volgen later vandaag enkele updates voor het weer van morgen. Morgen wordt het reguliere weerpraatje verzorgd door Daan en ik ben er vervolgens zondag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer toe morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 853 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier