Advertentie 

Algemene situatie:
Het is compleet winter deze week in de Lage Landen. Met een oost tot noordoostelijke stroming wordt aan de zuidflank van het krachtige hogedrukgebied Hartmut (kern 1050 hPa boven Lapland) ijskoude, maar droge lucht aangevoerd. Vooral door een stevige wind zal het bijzonder koud aanvoelen met gevoelstemperaturen in de vroege ochtend en avond onder de -10°.

Later in de week probeert lagedruk vanuit het zuiden een aanval te doen op het hogedrukbolwerk met wellicht een toenemende kans op sneeuw. Voordat het zover is is het volop winter met op steeds meer plaatsen schaatsmogelijkheden!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon
Gisteren scheen de zon weer volop, maar in de middag raakte het in het noordoosten bewolkt en uit die bewolking viel op de Wadden en langs de noordkust wat lichte sneeuw.

In het Groningse Roodeschool kwam het gistermiddag tot sneeuw. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Elders weer volop zon en dat betekende voor De Bilt bijna 10 uur zon erbij. De teller staat daarmee inmiddels op 136,1 uur en dat is, met nog een paar dagen te gaan, al goed voor een tweede plaats achter februari 2003. Of dat jaar met 157,7 uur wordt verslagen moet worden afgewacht. Daarvoor hebben we nog 21,6 uur nodig over drie dagen, maar zeker vandaag en morgen wordt er ook bewolking verwacht…

De temperatuur steeg gisteren overal nog tot boven nul met kwikstanden tussen de 0 en 2° met in Hoek van Holland nog maximaal 2,6°. Ook in België nog op veel plaatsen boven nul met kwikstanden tot 3°. Koksijde noteerde 2,6 en Beitem 3,0°. Op de Mont-Rigi werd het niet warmer dan -4,6°.

Dit prachtige plaatje werd gemaakt door Albert Thibaudier. Het ijs kan de komende dagen lekker aangroeien.
Deze mooie foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm
Door de wind is het moeilijk om een fraaie ijsvloer te krijgen. De foto werd gemaakt door Maarten Minkman.
Deze prachtige foto werd toegestuurd door Erik Heezius. Helaas nog weinig ijs door de sterke wind.
Het is bijna maart en de natuur gaat vrolijk door. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Carel ten Hoor stuurde deze mooie foto in vanuit Fochteloërveen.
De zondag begon erg fraai. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto.
Ook Ton Wesselius maakte een soortgelijke foto.

Vandaag: mix van zon en wolken
Na een nacht met op steeds meer plaatsen matige vorst is het op deze maandag aanvankelijk zonnig. Vanmiddag trekken er wolkenvelden over het land en op de Wadden en langs de noordkust zijn nog altijd enkele sneeuwbuien mogelijk. Vanochtend valt er in het zuiden van Limburg ook enige sneeuw.

De wind waait uit het noordoosten en is matig tot vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt met hier en daar een (nipte) ijsdag. De gevoelstemperatuur ligt, vanwege die stevige wind, vanmiddag tussen de -5 en -7°, maar vanochtend en ook vanavond is het nog duidelijk kouder.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het weer vrij helder, maar in het Waddengebied blijft kans op enkele sneeuwbuien van zee. Het gaat overal weer vriezen en veelal matig met uitersten tot -8 of -9°.

Morgen: geregeld zon, lokaal ook wat sneeuw
Morgen starten we de dag weer met zon, maar gaandeweg raakt het steeds meer bewolkt en uit die bewolking kan in de middag wat lichte sneeuw vallen.

De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt weer naar waarden rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Woensdag: nog kouder
Woensdag, de laatste dag van de meteorologische winter, stroomt er nog koudere lucht naar onze streken. De temperaturen op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) gaan verder onderuit naar waarden omstreeks de -19°.

Het weerbeeld ziet er vrij zonnig uit, maar er waait ook een ijskoude oostenwind. Over land is de wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en aan zee krachtig, windkracht 6. De temperatuur komt in de middag uit op waarden tussen de -1 en -3°, maar voor het gevoel is het woensdagmiddag tussen de -9 en -12°. Vanzelfsprekend is het woensdagochtend en woensdagavond nog kouder…

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Donderdag: ijskoude start meteo lente
Donderdag trekt er een depressie vanaf de Azoren naar de Golf van Biskaje. Meer dan bewolking levert dat voor onze streken niet op, maar het zorgt tussen deze lagedruk en het hogedrukbolwerk wel voor een ijskoude dag. De oostenwind neemt namelijk toe naar vrij krachtig tot krachtig over land, windkracht 5 tot 6 en aan zee komt een harde wind te staan, windkracht 7.

Na een nacht met matige en lokaal strenge vorst loopt de temperatuur overdag op naar waarden rond en in het noorden sowieso nog onder het vriespunt. Voor het gevoel is het weer zo’n 10° onder nul, maar zeker in de ochtend voelt het aan alsof het 14 tot 18° vriest.

Vrijdag wordt er volgens EC vanuit het zuiden sneeuw verwacht. Bron: wetteronline.de

Vrijdag: vanuit het zuiden sneeuw
De depressie trekt vrijdag ten westen van onze streken naar Engeland en Ierland en wij houden ook vrijdag een stevige oostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Vanuit het zuiden nadert echter wel een storing en deze levert vanuit diezelfde hoek enige tijd sneeuw op. Hoe en wat wordt de komende dagen vanzelf duidelijk. De temperatuur komt weer uit op waarden rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

Komend weekend: kwik weer boven nul
Komend weekend komt het kwik weer boven nul uit. Dat proces lijkt zaterdag te gebeuren, want na een nacht met lichte en in het noorden matige vorst loopt het kwik vanuit het zuiden geleidelijk op tot boven nul. Er is ook kans op neerslag, maar hoe en wat is nog niet duidelijk met een depressiekern boven onze streken.

Het lijkt er in ieder geval op dat de kou zich in het noorden en wellicht ook in het midden van het land niet makkelijk laat verdrijven. In het zuiden en niet in de laatste plaats in België lijkt het kwik wel snel op te lopen, maar het is allemaal nog ver weg. Voorlopig is het koud winterweer, dus gaan we daar volop van genieten!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat duidelijk zien dat het tot eind deze week volop winterweer is in de Lage Landen. Vanaf zaterdag komt het kwik weer boven nul uit, maar bijvoorbeeld het Australische model blijft ook dan koud. Het Amerikaanse weermodel is in ieder geval het ‘warmst’ met temperaturen die gelijk oplopen naar een graad of 10.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is ook nog altijd winter en niet verandert ten opzichte van voorgaande dagen. Tot en met vrijdag ligt het kwik rond of onder nul met in de nacht matige en lokaal strenge vorst.

Vanaf zaterdag komt het kwik boven nul met een ensemblegemiddelde vanaf het weekend van 5 tot 7°. Er zijn lijntjes die richting de 10° gaan, maar er zijn ook nog steeds lijntjes die ook volgende week vorst in de nacht berekenen. Het kan alle kanten op, maar de ergste kou raken we sowieso vanaf het weekend kwijt.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Later vandaag en ook morgen en in de nacht naar woensdag kan er uit de bewolking soms wat lichte sneeuw vallen. De kans op sneeuw neemt later op vrijdag toe, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Ook volgende week is er soms wat sneeuw mogelijk.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim ziet er nog altijd goed uit voor schaatsmogelijkheden later deze week. Als het ijs een dikte heeft van 8 tot 12 centimeter is het prima voor grote mensenmassa’s op het ijs. Na de vorst van afgelopen nacht heeft het ijs op wateren van maximaal 1 meter diep en geen last van de wind een dikte van 4 centimeter. Komende nacht komt daar weer een centimeter of 2 bij en dat is ook morgennacht het geval. Vanaf woensdag kan er dan op uitgebreide schaal worden geschaatst op ijs wat dan een dikte heeft van 8 centimeter. De schaatsmogelijkheden houden in ieder geval aan tot in het weekend…

Het ijs is op veel plaatsen nog onbetrouwbaar. Heb nog even geduld… De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook de ijsbaan in Oude Wetering ligt er goed bij, maar het ijs is nog niet betrouwbaar. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen. Vergeet geen (winterse) foto’s in te sturen naar foto@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.022 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier