Algemene situatie:
Onder aanvoering van het lagedrukgebied Walter is het vandaag bewolkt en gaat het regenen op de passage van een warmtefront. Bovendien waait het flink. Al vrij snel volgt een koufront en daarachter zit de ijskoude lucht waar ik het de hele week al over heb. Deze koude lucht zal komende nacht over onze streken uitstromen en vanaf morgen is het dan ook guur met een toenemende kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het een bewolkte, maar wel droge dag. De zuidwestenwind nam geleidelijk in kracht toe en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 10° met op Schiphol en in Wijk aan Zee een maximumtemperatuur van 10,2 en in Den Helder van 10,3°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 9° met op de Mont-Rigi 2,7 en in Zeebrugge 8,9°.

Het was wederom een bewolkte dag gisteren. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Na een vrij heldere nacht met landinwaarts temperaturen dichtbij het vriespunt draait het op deze donderdag om vrij veel bewolking. In de oostelijke helft kan aanvankelijk nog even de zon schijnen, maar uiteindelijk is het overal bewolkt. Vanuit het westen gaat het bovendien regenen en vooral later vanmiddag en het eerste deel van de avond regent het flink door. Er wordt op de meeste plaatsen zo’n 5 tot 10 millimeter verwacht.

De wind waait uit het zuidwesten en is vrij krachtig over land, windkracht 5, krachtig tot hard aan zee, windkracht 6 tot 7 en vanmiddag mogelijk even stormachtig, windkracht 8. Bovendien zijn er (zware) windstoten tot meer dan 75 km/uur in het noordwestelijk kustgebied.

De temperatuur loopt vandaag langzaam op naar maximaal een graad of 8 in het oosten en naar 10 in het westen. In het zuidwesten en in het westen van Vlaanderen kan het lokaal 11° worden. In de hogere delen van België wordt maximaal een graad of 3-4.

Vanavond eerst nog regen, maar de regen trekt vrij snel naar het oosten weg en vanuit het westen wordt het dan ook weer droog. Komende nacht klaart het geleidelijk op, maar later in de nacht volgen vanuit het noordwesten al de eerste buien in een ijskoude bovenlucht.

De temperatuur op het 500 hPa vlak (5,5 km hoogte) gaat namelijk flink onderuit. Aan het begin van de avond is het op genoemde hoogte nog -21°, morgenochtend vroeg is het -36°. De temperatuur op leefniveau daalt tegen de ochtend naar waarden dichtbij het vriespunt.

De Els denkt al aan het voorjaar… De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius. Het was grijs met ‘woelige’ wolken.
Ook bij Suzanne Vermulm grijs weer. Ze maakte wel deze fraaie foto.

Morgen draait het om flinke buien en vanwege die ijskoude bovenlucht zijn deze buien winters van karakter en kunnen dus gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden en dan met name in de kustgebieden.

Tussen de buien door schijnt geregeld de zon en dan stijgt de temperatuur naar waarden tussen de 3 en 6°, maar tijdens stevige en clusterende buien is de temperatuur lager en kan het (tijdelijk) wit worden.

De hoogtekaart voor zaterdag met daarop te zien de ijskoude lucht boven onze streken. Bron: wetteronline.de

Ook komend weekend is de bovenlucht koud genoeg voor winterse neerslag. Zaterdag draait het dan ook weer om flinke buien die gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. De temperatuur loopt, buiten de buien om, op naar waarden tussen de 3 en 5°, maar opnieuw is het tijdens stevige en clusterende buien kouder met de vorming van een tijdelijk sneeuwdek. Voor het gevoel is het sowieso kouder met een gevoelstemperatuur van rond of iets onder het vriespunt bij een matige en aan zee (vrij) krachtige west tot noordwestenwind.

Na een nacht met temperaturen rond en in het binnenland iets onder het vriespunt en aanhoudend kans op sneeuwbuien beginnen we de zondag lokaal dan ook wit met hier en daar een laagje sneeuw. Zondag overdag is er aanvankelijk nog een winterse bui mogelijk, maar daarna is het een tijdje droog, maar wel overwegend bewolkt. De temperatuur stijgt naar 2-3, lokaal naar 4° en er waait een overwegend matige zuid tot zuidwestenwind. Voor het gevoel vriest het enkele graden.

Zondagavond is de kans op sneeuw groot volgens het ECMWF. Bron: wetteronline.de

Later op zondag nadert een depressie en de koers daarvan is nog niet helemaal duidelijk en verschilt per model. Het lijkt er echter wel op dat we dan te maken krijgen met sneeuwval met dus de vorming van een, al dan niet tijdelijk, sneeuwdek. De komende dagen houden we dit vanzelfsprekend in de gaten en jullie lezen het dan weer in de volgende weerpraatjes.

Ook volgende week is er nog altijd kans op winterse neerslag. Bron: wetteronline.de

Ook volgende week blijft het uitermate wisselvallig met een nieuwe depressie die zich met ons weer gaat bemoeien. Deze depressie is wederom gevuld met een ijskoude bovenlucht en winterse neerslag is ook volgende week regelmatig mogelijk. De temperaturen blijven ook te laag voor de tijd van het jaar en dat kunnen we weer zien aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat de daling na vandaag mooi zien. Zondag wordt het hooguit 1 tot 3°. Volgende week kan het kwik een klein beetje oplopen, maar over het algemeen blijft het kwik onder de 5° uitkomen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat zien dat het na vandaag vrij koud is voor de tijd van het jaar. Het ensemblegemiddelde ligt de gehele pluim tussen de 2 en 4° en dat is onder de norm die geldt voor half december. Normaal is het namelijk een graad of 6. In de nachten kan het volgende week soms vriezen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Aan de sneeuwpluim kunnen we zien dat er vanaf morgen duidelijk kans is op sneeuw. Vooral later op zondag kon er wel eens flink wat sneeuw vallen. Ook volgende week blijft de kans op sneeuwval aanwezig.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België dooit de aanwezige sneeuw langzaam verder weg en vandaag valt er bovendien regen. Vanaf morgen keert de kou terug en valt de neerslag weer in de vorm van sneeuw met de vorming van een sneeuwdek van enkele centimeters.

Momenteel dooit het nog in de Ardennen, maar er komt nieuwe sneeuw aan en zondagavond ligt er weer een centimeter of 10-11. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.083 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer