Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Irenäus krijgen we een kort, maar ijskoud weertype vanaf morgen. Vandaag is de temperatuur nog heel normaal voor de tijd van het jaar en valt er (later vandaag) regen. Morgen stroomt koude lucht naar onze streken en gaat de regen over in sneeuw. Komend weekend schijnt de zon en is het ijskoud met een stevige noordoostenwind.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst mist, daarna zonneschijn
Gisteren begonnen we in een rustige atmosfeer met nevel en mist. Al vrij snel verdween de grijzigheid en scheen de zon flink en het bleef droog.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 13°. Op Ameland werd het 6,9 en in Nieuw-Beerta 7,3°. Maastricht noteerde 12,6, Westdorpe 12,7, Woensdrecht 12,8 en Hoek van Holland 13,0°. In België werd het 8 tot 14° met in Gent 13,7°.

Deze prachtige foto van de zonsopkomst werd gemaakt door Joyce Derksen.
Ook Ton Wesselius maakte een prachtige foto van de zonsopkomst.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Deze lentefoto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Vandaag: vanuit het zuiden regen
We starten deze donderdag droog met in de noordelijke helft aanvankelijk nog flink wat zon. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe op de nadering van een front behorende bij depressie ZsuZsa en uiteindelijk gaat het regenen. In België begint het al in de loop van de ochtend, in Nederland zal het vanmiddag gaan regenen. Ten noorden van de denkbeeldige lijn Den Helder-Arnhem blijft het overdag nog droog.

De temperatuur loopt op naar waarden tussen de 10 en 13° met de hoogste temperaturen in het zuidoosten van het land.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

De wind waait uit het zuidoosten en is matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5. In het zuiden veelal 12 tot 16 knopen en in het noorden 16 tot 20 knopen. Aan zee is de zuidooster krachtig, windkracht 6 (22 tot 26 knopen). De windstoten zijn in het zuiden 21-27 knopen, elders 27 tot 33 knopen.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en in een brede strook over het midden van het land zijn er perioden met regen. In België zullen de droge perioden overheersen en ook in het noordoosten zal het droog blijven. Het koelt af naar waarden dichtbij het vriespunt in het noordoosten en naar 3 tot 7 elders.

Morgen: regen overgaand in sneeuw
Morgen is het bewolkt en regenachtig. Met het binnenstromen van koude lucht vanuit het noordoosten gaat de regen geleidelijk vanuit die hoek over in sneeuw.

De temperatuur wordt in het noordoosten niet hoger dan 1 tot 3°, in het midden wordt het 4 tot 7 en in het zuiden 7 tot 10°. In België worden de dubbele cijfers nog gehaald met kwikstanden van 10 tot 13°.

De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is in het zuiden van de Lage Landen matig (10-14 knopen). In het noorden is de wind vrij krachtig (16 tot 20 knopen) met uitschieters van 33 tot lokaal 40 knopen. Op de Wadden is de wind hard (28 tot 32 knopen).

Op het 850 hPa vlak (1,5 km hoogte) is het zaterdag erg koud. Bron: wetteronline.de

Zaterdag: koud!
In de avond en nacht naar zaterdag stroomt de koude lucht over de Lage Landen naar het zuidwesten. De neerslag die daarmee gepaard gaat valt in de vorm van wat lichte sneeuw en na frontpassage is het droog met opklaringen. Het koelt overal af tot onder nul met kwikstanden tussen de -2 en -6°.

Zaterdag is het in Nederland droog (in België is de hele dag nog kans op sneeuw) met flink wat zonneschijn. De wind waait uit het noordoosten en is vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot mogelijk stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8 en met die wind wordt ijskoude lucht aangevoerd waarin de temperatuur oploopt naar waarden rond of net boven het vriespunt. In het zuidoosten van het land en in delen van België is zowaar een ijsdag mogelijk.

Dergelijke temperaturen in combinatie met die ijskoude wind zorgen voor een gevoelstemperatuur ruimschoots onder nul. Om 10 uur in de ochtend voelt het aan alsof het 10° vriest, in de middag is de gevoelstemperatuur -7/-8°. Voor de diverse buitensporten is het echt afzien.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondag: koud!
In de nacht naar zondag is het helder en koud met lichte tot matige vorst. In België is nog altijd kans op sneeuw.

Zondag is het prachtig winterweer met volop zonneschijn. Bij een nog altijd doorstaande noordooster stijgt de temperatuur naar waarden iets boven nul. Voor het gevoel is het wederom ijskoud met een gevoelstemperatuur van ongeveer -7°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week: oplopende temperaturen
Ook in de nacht naar en maandagochtend vriest het op de meeste plaatsen nog matig, maar vanaf dinsdag, als de astronomische lente om 17:15 uur begint, neemt de kou af. De temperaturen lopen geleidelijk op naar een graad of 9 en de nachtelijke vorst verdwijnt weer.

Dat de kou weer net zo snel verdwijnt als dat deze morgen verschijnt heeft te maken met het feit dat het hogedrukgebied Irenäus naar het zuidwesten wegtrekt. De stroming draait bij ons eerst naar het noorden, later uit het westen en de aangevoerde lucht is weer duidelijk zachter. Later in de week nemen de neerslagkansen ook weer toe.

Fraai en aangenaam lenteweer is voorlopig niet te verwachten en dat kunnen we weer zien in onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land is weer duidelijk. Vanaf vandaag gaat de temperatuur fors naar beneden naar waarden rond of net boven nul in het weekend. Na het weekend gaat de temperatuur weer omhoog, maar de 10° grens wordt voorlopig niet overschreden en daardoor blijft het ook volgende week te koud voor de tijd van het jaar.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. Eerst een forse daling naar een ijskoud weekend en volgende week weer een gestage stijging. Aangenaam lenteweer met temperaturen boven de 15° lijkt op basis van deze pluim nog even te duren…

Speciaal voor watersporters de windpluimen:

De windpluim voor het midden van het land. Bron: KNMÏ

De wind is de komende dagen duidelijk aanwezig, maar volgende week wordt er niet meer dan een matige wind verwacht. Vooral in het weekend staat er een vrij krachtige wind die voor het gevoel ijskoud is.

De windpluim aan zee en dan voor het noordwesten. Bron: KNMÏ

De windpluim voor het noordwesten, het gebied met de meeste wind de komende tijd, laat zien dat er vanaf vandaag tot en met zondag flink wat wind staat. Vooral in het weekend kan de wind hard zijn, kracht 7. Volgende week waait de wind gemiddeld matig, kracht 4.

De krokussen staan mooi in bloei. Martin Vye maakte de foto.
Deze foto van een veld speenkruid werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De lente komt eraan. Echt waar…. maar nog even geduld 😉 De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie dag van en graag tot morgen, want dan ben ik er weer.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 821 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer