Advertentie 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied wat bij ons voor een ijskoud weekend zorgt, staat al in de steigers en verschijnt vandaag op de weerkaart. Het hoog heeft de naam Irenäus gekregen, maar voordat het zover is stroomt er vandaag en morgen aan de oostzijde van het lagedrukgebied Zsuzsa nog zachte lucht naar onze streken. Vanaf vrijdag begint dan operatie afkoeling.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: perioden met regen
Gisteren was het een overwegend bewolkte dag met uit die bewolking van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. Aan het eind van de middag werd het op steeds meer plaatsen droog en hier en daar knipoogde de zon nog even.

De temperatuur bleef overal onder de 10° en steeg naar 4 tot 9°. Op Ameland werd het niet warmer dan 3,7°. Lauwersoog noteerde 5,5, Vlieland 5,7 en Terschelling 5,8°. De toppers waren Hupsel met 9,2 en Heino met 9,3°. In België werd het 5 tot 10° met in Antwerpen en Retie maximaal 9,8 en in Sint Katelijne Waver 9,9°.

Begin maart maakte Martin Vye deze foto. Komend weekend kunnen tijdens de nachtelijke uren wederom dergelijke kwikstanden worden genoteerd.
Gisteren was het een grijze dag met regen en motregen. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook Jolanda Bakker maakte weer een mooie foto op een grijze dag.

Vandaag: perioden met zon
Tussen de sturende weersystemen in is het vandaag prima weer. De start is lokaal grijs met nevel en mist, maar vanochtend al gaat de zon geregeld schijnen en het blijft overal droog. In opklaringsgebieden is de temperatuur afgelopen nacht lokaal tot onder nul gedoken. Gilze-Rijen noteerde -1,3 en Woensdrecht -1,9°.

De temperatuur vanmiddag is weer hoger dan gisteren en stijgt naar een graad of 9 in het noorden en naar 12 in het zuiden van het land. In België wordt het op de meeste plaatsen zo’n 11-12°, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik wat achter. Ook op de Wadden blijft het kwik met een graad of 6-7 wederom wat achter.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

De zuidenwind is aanvankelijk zwak (minder dan 5 knopen), maar neemt geleidelijk toe naar matig en draait naar het zuidoosten. De windstoten zullen aanvankelijk niet boven de 10 knopen uitkomen, pas aan het eind van de middag neemt de wind in kracht toe.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen en blijft het droog. De zuidoostenwind neemt (verder) toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur daalt in het noorden en oosten naar waarden rond of onder het vriespunt. Elders koelt het af naar 2 tot 4°.

Morgen: eerst zon, later regen
Morgen starten we de donderdag droog met in de noordelijke helft aanvankelijk nog volop zonneschijn. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe en uit diezelfde hoek volgt in de middag enige tijd regen. In het noordoosten blijft het overdag nog droog.

De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en 12° met de hoogste temperaturen in het oosten van het land en de wind waait uit het zuidoosten en is matig over land (15 knopen, 4 bft.) met windstoten tot 28 knopen. Aan zee is de zuidooster vrij krachtig (18-20 knopen, 5 bft.) met stoten tot 30-31 knopen.

De regen gaat in de loop van de dag vanuit het noorden over in sneeuw. Bron: EC/wetteronline.de

Vrijdag: vanuit het noorden geleidelijk kouder met sneeuwkansen
Vrijdag versterkt het Scandinavische hogedrukgebied Irenäus zich en krimpt de stroming verder naar het oosten tot noordoosten. Het front dat donderdag van zuidwest naar noordoost trekt, komt in deze toenemende stroming langzaam weer naar het zuidwesten.

De temperatuur op het 850 hPa vlak daalt gedurende de dag van 1° in het zuidwesten en -2 in het noordoosten naar -2 in het zuidwesten en naar -9° in het noordoosten. Koning Winter komt dus weer op bezoek in onze Lage Landen.

Ook de temperaturen op leefniveau gaan ook onderuit en de verschillen tussen het noorden en zuiden nemen toe. In België loopt het kwik nog op naar 8 tot 11°, maar verder naar het noorden zijn de maxima al duidelijk lager. In het noorden wordt het een graad of 2-3 en in het zuiden 6°. De neerslag die valt gaat dus vanuit het noorden langzaam over van regen naar sneeuw.

De noordoostenwind waait matig in het zuiden en vrij krachtig tot krachtig elders. Op de Wadden wordt de wind hard, mogelijk zelfs stormachtig, kracht 7 tot 8. Voor het gevoel is het dan ook weer vele graden kouder.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetteronline.de

Weekend: koud!
In de avond en nacht naar zaterdag trekt het neerslaggebied met dus sneeuw geleidelijk naar het zuidwesten. In het noorden wordt het al vrij snel droog, maar in de zuidelijke helft kan een aantal centimeter sneeuw vallen. Hoe en wat moet nog worden afgewacht, want dat verschilt nog per model, maar dat wordt de komende dagen vanzelf duidelijk. De temperatuur daalt in de nacht overal tot enkele graden onder nul.

Zaterdag valt er in de zuidelijke helft van de Lage Landen nog enige sneeuw. Elders is het droog met flink wat zonneschijn. De noordoostenwind waait vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig bij de Wadden en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt. Door die stevige wind voelt het aan alsof het 7-8° vriest.

Na een heldere nacht met op veel plaatsen matige vorst is het zondag prachtig winterweer. De zon schijnt volop en het blijft droog. Bij een ijskoude noordoostenwind stijgt de temperatuur naar waarden iets boven nul, maar voor het gevoel is het weer graden kouder.

De verwachte weerkaart voor maandag. Bron: wetteronline.de

Volgende week: ‘dooi om de noord’
Na het weekend trekt het hogedrukgebied Irenäus door naar de regio Schotland/IJsland. We krijgen dan een ‘dooi om de noord’, ofwel een noordenwind die wat zachtere lucht vanaf de Noordzee aanvoert. Een noordenwind zorgt natuurlijk niet voor aangenaam lenteweer, maar de temperaturen zullen wel weer wat stijgen. Helaas blijven de temperaturen voorlopig onder de norm die geldt voor de tijd van het jaar.

We kunnen de flinke daling later in de week en de geleidelijke stijging volgende week weer goed zien in onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en morgen nog een graad of 10 wordt. Daarna begint operatie afkoeling en vooral zaterdag en zondag is het erg koud met temperaturen rond of iets boven nul. Na het weekend lopen de temperaturen weer wat op, maar het blijft te koud.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat zien dat het vanaf vrijdag ijskoud wordt met in de nacht lichte tot matige vorst. Na het weekend is de trend weer stijgende, maar ook volgende week is er kans op vorst in de nacht en ochtend.

Speciaal voor watersporters de windpluimen:

De windpluim voor het midden van het land. Bron: KNMÏ

Morgen staat er een ‘volle’ windkracht 4 en zaterdag staat er een windkracht 5. Na het weekend neemt de wind weer in kracht af.

De windpluim aan zee en dan voor het noordwesten. Bron: KNMÏ

De windpluim voor het noordwesten laat zien dat de gemiddelde wind morgen de kracht 6 kan halen. In het weekend is er een harde wind mogelijk, kracht 7, maar na het weekend neemt de wind weer duidelijk in kracht af.

Druppels op de langzaam weer ontwakende natuur. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De krokussen bleven gesloten tijdens het natte weer van gisteren. Martin Vye maakte de foto.

Dit was het weer voor deze woensdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de (winterse) weerkaarten. Ook blijven we speuren naar de lente… Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.004 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier