Lage Landen - IJskoud de lente in!

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemene situatie:
Het is de laatste dag van de meteorologische winter en morgen begint de meteo lente. Onder aanvoering van het krachtige hogedrukgebied Hartmut wordt met een straffe oostenwind ijskoude lucht aangevoerd. De wind zal ook morgen snijdend zijn met gevoelstemperaturen onder de -10° overdag. De temperaturen op de thermometerbuis blijven vandaag en morgen ook (ruim) onder nul. Kortom: we gaan ijskoud de lente in!
Fronten van depressie Ulrike zullen later deze week proberen om de kou te verdrijven en dat gaat gepaard met sneeuw. Geleidelijk zal het kwik dan vanuit het zuiden gaan oplopen.
Gisteren: zon, wolken en lokaal wat sneeuw
Gisteren begonnen we met temperaturen tussen de -4 en -10°. Eindhoven noteerde -10,1° ofwel strenge vorst, maar Twenthe met -9,6 en Leeuwarden met -9,5° deden niet veel onder. Den Helder was het minst koud met -3,5°. In België daalde de temperatuur op de Mont-Rigi naar -12,6 en in Elsenborn werd het -12,2°.
Overdag scheen geregeld de zon, maar er waren ook wolkenvelden en met name langs de noordkust en op de Wadden viel enige tijd sneeuw. Gistermiddag kwam het op meerdere plaatsen tot wat lichte sneeuw.
De temperaturen bleef in het noorden en langs de oostgrens onder nul met dus een ijsdag, elders kwam het kwik wel iets boven nul uit. Op Terschelling werd het niet warmer dan -2,2°. Hoek van Holland was opnieuw het ‘warmst’ met maximaal 1,6°. In België lagen de maxima tussen de -7 en +1° met op de Mont-Rigi -7,1 en in Koksijde 1,0°.
Vandaag: veel zon, maar ijskoud
Na een nacht met matige tot lokaal strenge vorst en lokaal wat lichte sneeuw, is het op deze woensdag prachtig weer met volop zonneschijn. Het aantal zonuren op meetpunt De Bilt bedraagt tot en met gisteren 151,9 uur. Het record staat op 157,7 uur uit 2003, dus de zon zal vandaag afgerond 6 uur moeten schijnen voor een absoluut zonneschijnrecord voor februari. Gezien de verwachting zou dat moeten kunnen lukken…
De wind waait uit het oosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee. Op de Wadden wordt de wind zelfs hard, windkracht 7. Door die stevige en snijdende wind zal het ijskoud aanvoelen met een gevoelstemperatuur vandaag overdag van -10 tot -14°. De thermometers blijven overal onder nul met vanmiddag geen hogere maxima dan -2 tot -5°.
De laagste maximumtemperatuur ooit gemeten op 28 februari was -3,2° gemeten in Eelde in 1947. Een middagtemperatuur op deze dag in het verleden onder de -1° was sowieso voor 1955, dus alleen lezers van 62/63 jaar en ouder hebben dit eerder meegemaakt op de ‘laatste’ dag van februari…
Februari 2018: koudste februari in 22 jaar
De verwachting is dat februari uitkomt op 0,7 of 0,8° en dat zou de koudste februari in 22 jaar kunnen betekenen. Normaal is februari goed voor gemiddeld 3,3°.
In 2012 kwam februari ook uit op 0,8°, maar toen hadden we veel meer dagen met strenge en zeer strenge vorst. Ik zal een lijstje opsommen van dit jaar (incl. vandaag) met tussen haakjes 2012 en zie de duidelijke verschillen. Aantal ijsdagen 1 (11), lichte vorst 23 (15), matige vorst 4 (12), strenge vorst 0 (7), zeer strenge vorst 0 (3). De kou in 2012 kwam uit de eerste helft van de maand, vanaf halverwege de maand kwam de gemiddelde temperatuur niet meer onder nul met nog slechts een enkele nachtvorst.
Vanavond en de komende nacht neemt vanuit het zuiden de (hoge) bewolking toe vanwege het langzaam naderbij komen van zuidelijke lagedruk. Het blijft overal droog en het gaat op uitgebreide schaal matig en in het noorden ook streng vriezen met temperaturen rond de -11°.
Morgen: vrij veel bewolking en opnieuw ijskoud
Morgen start de meteorologische lente, maar van lenteweer is nog zeker geen sprake. De temperaturen blijven in het grootste deel van het land weer onder nul, alleen in het zuiden en in België kan het kwik wel wat boven nul uitkomen.
Verder is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft wel droog. De oostenwind waait vrij krachtig over land, windkracht 5 en krachtig tot hard in de kustgebieden, aan zee en op de Wadden, windkracht 6 tot 7. Daardoor is het weer vele graden kouder voor het gevoel dan de temperaturen op de thermometerbuis.
Vrijdag: zon, later meer bewolking en vanuit het zuiden sneeuw
Na wederom een koude nacht met op uitgebreide schaal matige vorst schijnt op vrijdag geregeld de zon. Van het zuiden uit neemt geleidelijk de bewolking toe en in de loop van de middag gaat het in België sneeuwen. Deze sneeuw trekt vrijdagavond geleidelijk noordwaarts over de Lage Landen.
De stevige en snijdende oostenwind neemt gedurende de dag langzaam wat in kracht af en de temperaturen lopen op naar waarden rond het vriespunt. In het noorden blijft het weer licht vriezen, in het midden ligt het kwik rond nul en in het zuiden en in België wordt het zo’n 1-2° boven nul.
Komend weekend: langzaam oplopende temperaturen
De sneeuwzone trekt in de nacht naar zaterdag verder noordwaarts over het land en laat overal enkele centimeters sneeuw achter. We starten het weekend dan ook met een witte wereld bij temperaturen enkele graden onder het vriespunt.
Zaterdag overdag valt er aanvankelijk nog sneeuw in het noorden, maar zaterdagmiddag is het overal weer droog. Wel houdt de bewolking de overhand met slechts af en toe een knipoog van de zon. De temperaturen zullen vanuit het zuiden geleidelijk gaan oplopen, maar in het noorden van het land lijkt de winter nog stand te houden met kwikstanden rond het vriespunt. In het zuiden en niet in de laatste plaats in België kan het zaterdagmiddag al zo’n 7-8, misschien wel 9° worden en de sneeuw zal dan ook wegsmelten.
In de nacht naar zondag klaart het op en in het midden en noorden van het land gaat het weer licht vriezen. In het zuiden en in België lijkt het kwik rond of net boven nul te blijven. Zondag gaat het vanuit het zuiden regenen. De temperaturen lopen geleidelijk verder op en in het zuiden en in België kunnen de dubbele cijfers worden gehaald.
De verwachting voor het weekend is echter nog niet in kannen en kruiken met nog veel verschillen tussen de modellen. Grote vraag is of de modellen rekening houden met een koude plaklaag…
De winterse periode is na het weekend weer voorbij, want kijk maar naar de pluim voor volgende week…
De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat zien dat het vandaag, morgen en ook vrijdag nog (ijs)koud is met temperaturen rond of onder nul. Zaterdag komt de temperatuur weer boven nul uit en vanaf zondag liggen de maxima tussen de 6 en 9°.
De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is niet veel anders dan voorgaande dagen. Vandaag en morgen is het ijskoud en ook vrijdag komt het kwik nog niet boven nul uit. Zaterdag is dat wel het geval en vanaf zondag gaat de ‘oper’ op de zachte toer. Het ensemblegemiddelde is echter lager en ligt volgende week rond de 5-6°. Later volgende week zien we wel geleidelijk weer de kans op vorst in de nacht en ochtend toenemen.
Afgelopen nacht was er een sneeuwkans en ook komende zaterdag is de kans op sneeuw groot. Later volgende week lijkt de kans op sneeuw weer toe te nemen.
De ijspluim is alleen geldig op wateren waar momenteel al een centimeter of 5 ijs ligt. Niet overal is dat namelijk het geval en de komende dagen kan er alleen geschaatst worden op ondergelopen weilanden, beschutte sloten en ijsbanen. De ijspluim laat zien dat er vandaag op genoemde plaatsen een centimeter of 6 ijs zou moeten liggen. Dit ijs groeit nog verder aan naar 12 centimeter in het weekend, maar vanaf dat moment neemt de ijsdikte geleidelijk af.
Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen met de start van de meteorologische lente ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de weerkaarten. Voor nu een fijne dag, kleed je goed aan en graag tot morgen. Vergeet geen (winterse) foto’s in te sturen naar foto@alpenweerman.nl
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wij kunnen de volgende diensten leveren:
- Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.
3 Reactie op “Lage Landen – IJskoud de lente in!”
Comments are closed.
Waarom wijkt de meteo lente af van de echte lente 21 maart?
Hoe word de zogenaamde gevoelstemperatuur berekend?
Dag Kees,
Dank voor je feedback!
‘Wij’ weermannen houden een vaste periode aan van 3 maanden voor wat betreft de seizoenen, dat is internationaal zo vastgelegd. Zo begint de meteorologische winter altijd op 1 december en eindigt op 28/29 februari. Op 1 maart begint dan altijd de meteorologische lente en deze duurt tot en met 31 mei, vervolgens begint de meteo zomer op 1 juni enz.
De astronomische seizoenen hebben geen vaste begindata, omdat deze afhankelijk is van de stand van de zon. Deze seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De astronomische lente begint dit jaar op 20 maart om 17:15 uur om precies te zijn.
De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid. Als de temperatuur laag is in combinatie met flink wat wind voelt het kouder aan dan de temperaturen op de thermometerbuis. Vandaag voelt het bijvoorbeeld veel kouder aan dan de gemeten temperaturen.
Fijne dag.
Rico
Nog even inhaken op de meteorologische jaar getijden. Het is zoals Rico al schreef idd afgesproken om de seizoenen in te delen in periodes van 3 maanden. Het wordt dan veel gemakkelijker om klimaten te kunnen berekenen (statistieken). Ander zit je immers met verschillende datums en tijden en dat is simpelweg niet “werkbaar”. Gr J