Tot en met zaterdag is het over het algemeen bewolkt en iets te fris weer. Maar belangrijker; er valt eindelijk regen van betekenis! Met 10 tot 15° is het wel wat te fris voor deze tijd van het jaar. Na zaterdag knapt het weer geleidelijk op en wordt het droger en warmer.

Ton Wesselius maakte gisteren deze foto van de zonsopkomst

Gisteren

Viel er voor het eerst sinds ruim een maand weer eens regen van betekenis. In de ochtend scheen in het (noord)oosten nog een waterig zonnetje terwijl in het westen uit dikkere bewolking al (lichte) regen viel. In de loop van de dag breidde de regen zich over het grootste deel van Nederland uit. Alleen in het zuidoosten wat het nog droog. Daar ontstonden later buien. De wind was noordoost en zwak tot matig, in het noordwesten af en toe vrij krachtig. De temperatuur lag tussen 10 en 15°, in Limburg enkele graden hoger.

Afgelopen nacht

Trok de kern van een klein lagedrukgebied van west naar oost over Nederland. Daardoor was het bewolkt en viel er plaatselijk regen. De wind was zwak tot matig, in het noorden uit oostelijke richting, in het zuiden uit het zuidwesten. Het koelde af naar 7 tot 11°.

Eindelijk weer regen. Foto door Erica v. Leeuwen
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Ligt de Benelux onder een uitloper van een lagedrukgebied ten westen van Ierland. Ten noordoosten en zuidwesten van ons liggen fronten die regen veroorzaken.

Vanochtend valt er voornamelijk in de noordoostelijke helft van het land nog wat regen. In de loop van de ochtend klaart het vanuit het zuidwesten op en breekt de zon af  en toe door. Later vanmiddag neemt de bewolking op de nadering van een front behorend bij de depressie ten westen van Ierland vanuit het zuidwesten weer toe en volgt er opnieuw regen. De wind is westelijk en matig, 3 of 4 Bft. Het wordt vanmiddag tussen 10° op de Wadden en plaatselijk nog 17° in het zuiden.

Vanavond en vannacht

Trekt een eerste regengebied van zuidwest naar noordoost over het land. Na middernacht wordt het vanuit het westen tijdelijk droog en kan er een enkele opklaring voorkomen. Al snel wordt de bewolking opnieuw dikker op de nadering van een volgend front gevolgd door regen. Vooral in het westen kan plaatselijk meer dan 10 mm neerslag vallen. De wind krimpt naar het zuidwesten en kan tegen morgenochtend in het zuidwesten toenemen tot vrij krachtig, 5 Bft. Elders is de wind meest zwak of matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt vannacht tussen 6 en 10°.

Morgen 

Wordt rond het lagedrukgebied ten westen van de Benelux met een zuidwestelijke stroming vochtige lucht aangevoerd. Het is meest bewolkt en regenachtig.

Het lagedrukgebied boven Engeland trekt langzaam naar het oosten. Bij ons veroorzaken de fronten en troggen ervan veel bewolking. Bovendien valt er regen die in de loop van morgen buiig van karakter wordt. Morgenmiddag kan er vooral in het westen een enkele opklaring voorkomen. De zuidwestenwind is boven land matig, 3 of 4 Bft., en aan zee af en toe vrij krachtig, 5 Bft. Het wordt morgen tussen 10 en 15°.

De nacht naar vrijdag blijft het vrij bewolkt en valt er vooral in het westen regen. De zuidwestenwind is in het binnenland matig, 3 of 4 Bft., en aan zee matig of vrij krachtig, 4 of 5 Bft. Het koelt af naar 6 tot 10°.

De weerkaart voor zaterdag. Bron: UKMO

Vrijdag en komend weekend

Blijft de Benelux onder invloed van lagedrukgebieden. De fronten ervan zorgen op vrijdag en zaterdag  voor af en toe regen of enkele buien. Tussendoor is er ruimte voor enkele opklaringen. De kans hierop is het grootst aan de kust. Zondag wordt het droger doordat de Benelux geleidelijk onder een rug van hogedruk komt te liggen. Daardoor is er dan meer zon en blijft het waarschijnlijk droog. De wind blijft alle dagen westelijk en is meest zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Alleen aan zee is de wind af en toe vrij krachtig, 5 Bft. Met 10 tot 15° is het iets te fris voor begin Mei.

Volgende week

Lijkt zicht boven de Benelux een hogedrukgebied op te bouwen. Als dit scenario uitkomt betekent dat droog weer en hogere temperaturen. Daarover de komende dagen meer.

De grafiek voor de neerslag voor de komende twee weken. Tot en met het weekend is er elke dag kans op regen of buien. Daarna neemt de kans op neerslag af.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland.

De eerste dagen is het iets te koel voor eind april / begin mei (normaal 17°). Vanaf komend weekend laten enkele modellen een lichte stijging van de temperatuur zien. Deze ontwikkeling is nog erg onzeker. Bron: Meteologix.

Tot het volgende weerbericht op alpenweerman.nl!

Vanaf Texel een fijne woensdag gewenst en blijf gezond!

Het weer gisteren Bewolking en regen. Foto door Jolanda Bakker

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 494 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!