klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Ex-orkaan Ophelia ligt vandaag voor de Noorse kust en het bijbehorende koufront is afgelopen nacht over onze streken getrokken met wolkenvelden. Vandaag en ook de komende dagen is het dan ook minder warm, maar de temperaturen blijven (ruim) boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Het hogedrukgebied Tanja houdt een uitloper naar onze streken en het blijft voorlopig over het algemeen droog. Pas vanaf vrijdag gaat het roer echt om met toenemende wisselvalligheid en ook duidelijk meer wind.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren was het volop zomerweer diep in de herfst. Na nachtelijke wolken en in de zuidelijke helft ook een enkele bui was het overdag prachtig weer met flink wat zon.

De temperatuur steeg overal naar een nieuw dagrecord met waarden tussen de 19 en 26°. Hoorn op Terschelling noteerde 18,6° en de toppers waren Eindhoven en Maastricht met 25,5°. Ook in De Bilt, waar het vorige record 21,2° was, steeg het kwik naar 24,4°. Dat was niet alleen een dagrecord, maar nooit eerder was het in De Bilt zo warm zo laat in het jaar. In België lagen de maxima tussen de 21 en 26° met in Antwerpen maximaal 26,0°.

Marcel Pijpers ging zondag met de drone de lucht in en maakte daarmee deze prachtige foto

Afgelopen nacht trok het koufront behorende bij ex-orkaan Ophelia over onze streken, maar het bleef droog en leverde alleen maar bewolking op. Op deze dinsdag zijn er perioden met zon, maar er trekken ook wolkenvelden over de Lage Landen. Het blijft droog en er waait een matige en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden een (vrij) krachtige zuidwestenwind. Later op de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af.

De temperatuur stijgt naar ongeveer 17° in de kustgebieden en naar 20 in het zuidoosten. In het zuiden van Limburg en in delen van België kan het lokaal 21° worden.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige veranderlijke wind daalt de temperatuur naar 6 tot 12°.

Jan Snijders maakte deze prachtige foto op het Wad.

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er trekken ook (hoge) wolkenvelden over de Lage Landen. Het blijft wederom droog en er waait een zwakke tot matige van oost naar zuid draaiende wind. Morgenavond is er in het westen en later noorden wat regen mogelijk.

De temperatuur stijgt op de Wadden naar een graad of 15-16, elders in het noorden wordt het 17-18, in het midden een graad of 20 en in het zuiden 21, lokaal 22°. Ook in België wordt het 21-22° en daarmee is het ‘gewoon’ weer een warme dag in grote delen van de Lage Landen.

de verwachte weerkaart voor donderdag. Bron: DWD

Donderdag verandert er nog niet zo gek veel. De zon schijnt geregeld, maar er trekken ook weer wolkenvelden over onze streken. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt aan de voorzijde van naderende lagedruk naar waarden tussen de 18 en 22°.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf vrijdag gaat het roer om. Depressies krijgen het voor het zeggen en dat betekent een toename van de wisselvalligheid met elke dag regen of enkele buien en van tijd tot tijd waait het flink. De temperatuur gaat geleidelijk naar beneden en ligt zondag rond de 13°.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het de komende dagen nog heel aangenaam is met zelfs weer wat oplopende temperaturen naar een graad of 20 gemiddeld op donderdag. Daarna gaat het kwik fors naar beneden en zondag en wellicht ook begin volgende week wordt de 15° niet meer gehaald. Later volgende week kan het kwik weer wat stijgen, maar zeker is dat nog niet.

Dit was het voor de dinsdag. Morgen ben ik er weer, dus voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Martin Vye maakte deze prachtige herfstfoto

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 412 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer