Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een hogedrukgebied boven onze omgeving en Centraal-Europa bepaalt tot en met woensdag ons weerbeeld. Een zwakke oostelijke stroming draait geleidelijk nog iets meer naar het zuiden en daarmee wordt zeer warme (subtropische) lucht aangevoerd. Een hoogtelaag boven de golf van Biskaje trekt richting de UK en gaat ons weerbeeld vanaf donderdag bepalen met meer bewolking en enkele (onweers)buien gevolgd door afkoeling. Hiermee verdwijnt de nazomer. Orkaan Larry trekt de komende dagen de Atlantische Oceaan over en aan de voorzijde van dit systeem ontstaat een hogedrukgebied. Brengt dat bij ons de nazomer weer terug?

Eerst nog zeer warm nazomerweer

We mogen nu toch wel spreken van een nazomer(tje). Er is veel zon en de temperatuur pakt flink uit. Zo werd het gisteren in Westdorpe zelfs 26,5 graden. Helaas had De Bilt met 24,3 graden net geen officiële zomerse dag. Vandaag gaat dat waarschijnlijk wel lukken. Het is niet helemaal zonnig. Er zijn ook wolkensluiers. We zien dan ook velden altocumulus en cirrus. Er zit namelijk wat vochtigere lucht op hoogte. De stroming is op een bepaalde hoogte namelijk noordwest waardoor er wat vocht van de Noordzee meegepikt wordt. Hogerop is de stroming oostelijk. Dit was gisteren ook al te zien aan de toenemende vliegtuigbewolking. Dit noemen we contrails in de meteorologie. Leuk weetje is dat als de strepen langer zichtbaar blijven (en gaan uitwaaieren) er meer vocht in de hogere luchtlagen zit en dit vaak wijst op een weersverandering. De zon heeft het dan moeilijker om echt voluit te schijnen. Voordat het zover is hebben we eerst nog 2 volop zomerse dagen voor de boeg.

Een prima zomerse dag vandaag met redelijk wat zon en hoge temperaturen. In het zuiden wordt het maximaal 27 graden. De normale waarde volgens het klimatologisch gemiddelde bedraagt nu 20 graden in de Bilt. Daar zitten we dus flink boven.
Woensdag wordt het nog wat warmer. Er is dan wederom veel zon. Wel trekt de zuidoostelijke wind wat meer aan en zeer lokaal is 29 graden in het zuiden van Nederland mogelijk. In België is die kans groter.

Vanaf donderdag geleidelijk koeler en wisselvallig

Donderdag passeert er een occlusiefront met daarachter geleidelijk wat koelere lucht. De stroming draait naar zuidwest en daarmee wordt vochtige oceaanlucht aangevoerd. Eerst loopt de temperatuur nog flink op en zeker in het zuiden is een zomerse 25 graden nog mogelijk. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Vooral later op de dag neemt de kans op enkele regen en onweersbuien toe. De zuidoostelijke helft lijkt hiervoor het gevoeligst te zijn.

Op het frontenkaartje is de weersverandering goed te zien met een occlusie boven onze omgeving.

Wachten op restanten orkaan Larry

Het klinkt een beetje raar. Een orkaan die onze kant op koerst en deze bepaalt juist gunstig het weerbeeld in onze omgeving. Herinneren we orkaan Ida nog? Daar hebben we nu het mooie nazomerweer aan te danken. Er zit zoveel warmte en energie in deze systemen dat ze het weerbeeld en dus het stromingspatroon (in onze omgeving) helemaal kunnen doen veranderen. Aan de voorzijde ontstaat vaak een hogedrukgebied en valt deze juist op de goede plaats dan zien we nog wel eens een nazomertje verschijnen. Maar het is niet altijd feest, want koerst dit laag naar een verkeerde plek dan kan het weer ook helemaal omslaan en wind en regen zullen dan het weerbeeld bepalen.
Daarom is de verwachting altijd onzeker met ex tropische cyclonen die met de straalstroom onze kant op koersen. Zo ook nu met de komst van Larry.

Larry op de weerkaart bij de collega’s van Wetteronline. Mooi ook het oog te zien.

Onzekere verwachting

Meteen hebben we dan nu ook uitgelegd waarom de lange termijn verwachting vooral nu vaak wijzigt. Dit verschil zien we nu ook al terug in het Amerikaanse en Europese weermodel. Dit heeft allemaal te maken met de koers van Larry. (klik op link)
De vraag is dus de komende dagen hoe het voor ons gaat uitpakken en de weermodellen zullen nog wel even stuivertje wisselen.

Het Amerikaans weermodel laat begin volgende week een hogedrukgebied ontstaan die koerst naar Scandinavië. De nazomer kan dan weer snel terugkeren. Wel wordt het dan iets minder warm. Het Europees weermodel ECMWF wil hier echter niets van weten.

Tenslotte nog de pluim


Begin volgende week zien we dan ook veel spreiding terug in de oplossingen van de weerpluim. ECMWF geeft dan ook wat neerslagsignalen. Er zijn ook oplossingen voor droog en en stabiel nazomerweer. Het wordt dan ook erg spannend en uiteraard houden we jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Bron uitgelichte afbeelding: Debbie van Ooststroom

Vanuit Helmond wens ik u een plezierige dag.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer