Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een lagedrukgebied ligt vrijwel stationair boven de noordelijke Noordzee en vult daarbij op. Een grootschalige hoogtetrog boven Engeland en Bretagne trekt oostwaarts. Hierdoor is de lucht onstabiel. Hogedrukgebieden boven de Azoren en Oost-Europa kunnen ons voorlopig (nog) niet helpen aan stabiel en warm zomerzeer. De straalstroom loopt vaak zuid van de Benelux, waardoor wij dus aan de “koele” kant verblijven.

Het begin van de zomer heeft veel last van hoogtelagen

Het wil nog niet echt vlotten met een stabiele periode van droog en (zeer) warm zomerweer. Over de temperaturen mogen we niet klagen, die liggen veelal keurig rondom het klimatologisch gemiddelde. Over het algemeen wordt het overdag tussen de 20 en 24 graden. Voor de zon breken soms moeilijke tijden aan. Zeker met een hoogtelaag in de buurt valt het erg tegen qua zonuren. Verder valt er (bijna) dagelijks wel ergens regen. Soms wat lokaler en soms wat meer op uitgebreide schaal. Oorzaak van het onstabiele weertype zijn de hoogtelagen die ons de afgelopen tijd en ook de komende periode prima weten te vinden. Als we het stromingspatroon onder de loep nemen, dan zien we een blokkade op de Atlantische Oceaan. Op zich gunstig, maar deze ligt voor verkeert voor stabiel en warm zomerweer. Hoogtelagen ontstaan precies in de buurt van de Lage Landen en liggen dan ook nog eens in de aanvoerrichting. Tussendoor is het dan tijdelijk wat beter als gevolg van een zwakke uitloper van het Azorenhoog. Voor warm en stabiel zomerweer moet dus de straalstroom naar het noorden verhuizen en noord van de Benelux komen te liggen. De trein van (hoogte)lagen in beeld, met vooral vandaag, zaterdag en maandag lokaal weer “veel” neerslag. Met de pijlen wordt de straalstroom weergegeven.

Vandaag perioden met zon, in het oosten onweersbuien

Vandaag is het redelijk zomerweer, vooral aan de kust en in het westen schijnt de zon vaak. In het binnenland zijn al stapelwolken ontstaan. Door convectie gaan deze zeker in de oostelijke helft nog wat verder uitgroeien en naar het cumulonimbus stadium. Dat betekent dus buien. De lucht is dermate onstabiel dat er ook onweer bij mogelijk is, voornamelijk in het noordoosten. Daar kunnen de buien zich ook wat meer organiseren (multicellen) door meer schering. Elders valt lokaal een bui. Verder schijnt af en toe de zon en bij niet al te veel wind wordt het van noordwest naar oost 20 tot 24 graden.

Vooral in de oostelijke helft ontstaan vandaag pittige regen en onweersbuien. Elders valt lokaal een bui.

Vrijdag is de atmosfeer in een groot deel van het land wat minder onstabiel. Lokaal valt nog wel ergens een bui, maar op minder plaatsen. Verder zijn er weer perioden met zon afgewisseld met de welbekende stapelwolken. De westelijke wind is zwak tot matig en met 20 tot 23 graden is het dan dus gewoon Nederlands zomerweer.

Prachtige zonsopkomst vanmorgen. Vastgelegd door Aad Hogenboom.

Zaterdag veel buien

Zaterdag passeert dan weer een storing ons land. De buienactiviteit neemt vooral in het zuiden toe. Eerst schijnt de zon nog van tijd tot tijd en mogelijk blijft het noordoosten buitenschot. Dit is wel afhankelijk van de exacte positie van de storing. Met maxima van 20 tot 22 graden is het dan wel gedaan en in de regen is het nog wat koeler.
Zondag is het dan weer wat stabieler, maar ook niet helemaal droog. Een zwak hoogtelaag passeert namelijk van zuidwest naar noordoost waarop de kans op een lokale bui dus weer groeit. Er is af en toe zon en met een westelijke wind is het wederom 20 tot 23 graden in de middag.

De atmosfeer is dan wel vaak onstabiel, het levert wel prachtige plaatjes op. Foto: Floris Wolters

Ook begin volgende week nat en onstabiel

In de nieuwe week verandert er nog niet veel, de zelfde stroming blijft gehandhaafd en dus is het onstabiel en soms erg nat, vooral op maandag als een nieuw lagedrukgebied ons land passeert.

Maandag passeert een actieve storing ons land met pittige regenbuien, waarbij vooral in het zuiden ook onweer mogelijk is.

De rest van de week zien we wel een verandering op de weerkaarten. Het hogedrukgebied boven de Azoren gaat aan de wandel en trekt naar het noorden. Deze trekt over het westen van de UK verder noordwaarts. De stroming gaat hierbij bij ons naar het noorden en het wordt overwegend droog. Met een noordelijke stroming wordt uiteraard geen zeer warme lucht aangevoerd, integendeel de temperatuur moet zeker in het noorden wat inleveren. Globaal ligt de maxima dan tussen 18 en 22 graden. Naast perioden met zon, zijn dan ook wolkenvelden te verwachten die vanaf de Noordzee aangevoerd zullen worden. De meeste zonneschijn is dan waarschijnlijk weggelegd voor het zuiden van het land.

Op de lange termijn wordt het stromingspatroon dan eindelijk doorbroken. Het hoog boven de Azoren trekt noordwaarts.

Wordt het “onstabiele” stromingspatroon doorbroken op de lange termijn?

De ontwikkelingen op de lange termijn zijn positief voor het doorbreken van het stromingspatroon. Het belangrijkste is dan dat de positie van de straalstroom wijzigt. Het Europees weermodel hintte daar vanmorgen wel op in de ochtendrun. De termijn is echter nog ver weg en daarmee dus ook de betrouwbaarheid van de berekeningen.
Toch zien we de laatste dagen ook in de weerpluim en de ensembles een voorzichtige trend naar stabieler en warmer weer op termijn terug. Dat zou een mooie ontwikkeling zijn voor het begin van de zomervakantie.

De ensembles

Aangezien de pluim van het Europees weermodel ECMWF ten tijden van schrijven van dit bericht nog niet beschikbaar is, pakken we de ensembles van het Amerikaans weermodel erbij. Hieronder zien we dat ook daar het wisselvallige weer met regelmatig flinke neerslag terugkomt in de berekeningen. Daarna zien we de weersverbetering komen met eerst een lichte afkoeling. (te verklaren aan de noordelijke stroming). Op de lange termijn ook hier een trend naar droger en warmer weer. Dat zou een mooi begin zijn voor de aanstaande zomervakantie. Ik zeg duimen maar!

Afbeelding voorpagina: Ton Wesselius
Vanuit Stiphout, wens ik u een fijne dag en blijf volgen!

(Visited 24 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Lage Landen: Hoogtelagen zorgen frequent voor onstabiliteit”

  • Alpen - Luchtmassagrens, zware regen -onweersbuien | Noodweerpotentiaal
    8 juli 2021 at 12:02

    […] Lage Landen: Hoogtelagen zorgen frequent voor onstabiliteit […]

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer