Advertentie 

Algemene situatie: het lagedrukgebied Fritz ligt boven Scandinavië en wij hebben een west tot zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. In de stroming trekt een hoogtetrog met enkele buien over het land en later volgt nog een vore. Ook na het weekend blijft het wisselvallig zomerweer met de komst van een hoogtelaag. Kortom: het is en blijft wisselvallig zomerweer met aanvankelijk nog aangename temperaturen, maar ook de temperaturen zullen volgende week geleidelijk gaan dalen tot onder de 20°. Pas in de tweede helft van augustus neemt de kans op hogere temperaturen geleidelijk toe.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Geregeld zon, maar aanvankelijk ook enkele buien

Gisteren was het aanvankelijk bewolkt en in de ochtend en het eerste deel van de middag kwam het hier en daar tot enkele buien. Geregeld scheen ook de zon en bij nog altijd een stevige zuidwestenwind steeg de temperatuur naar waarden tussen de 20 en 25°, maar op veruit de meeste plaatsen was het een graad of 21-22. De topper was Westdorpe met 24,8°. In België lagen de maxima tussen de 18 en 24° met in Brussel maximaal 23,7°.

mix van zon en wolken. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
Ook bij Suzanne Vermulm prachtig weer met geregeld zonneschijn

Enkele buien, maar ook zonneschijn

Ook op deze eerste zaterdag van augustus kan ik geen droog weer garantie afgeven, want in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen valt al wat lichte regen en elders komt het vandaag tot enkele buien die van noordwest naar zuidoost over het land trekken. Na frontpassage blijft het vanuit het westen wel op veel plaatsen weer droog met geregeld zonneschijn. De duidelijk afgenomen en inmiddels zwakke tot matige zuidwestenwind wordt west tot noordwest en de temperatuur stijgt naar 20 tot 22°. Alleen op de Wadden en in het noordwestelijk kustgebied blijft de temperatuur onder de 20°. In België wordt het 21-22°, maar in de hogere delen is het ook een graad of 18-19.

Vanavond komt het vooral in het westen en noorden tot enkele buien en daarbij is lokaal onweer mogelijk. Elders in de Lage Landen blijft het droog met flinke opklaringen. De zwakke tot hooguit matige wind waait uit het westen en de temperatuur daalt naar 10 tot 12°. In de hogere delen van België koelt het af naar een graad of 8.

Perioden met zon, lokaal nog een bui

Morgen profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog en daardoor zijn er flinke perioden met zon. Vooral landinwaarts is er nog een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De westenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt overal naar waarden tussen de 20 en 22°. Alleen in het noordwestelijk kustgebied blijft het kwik (iets) onder de 20°.

de verwachte weerkaart voor maandag. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Maandag tijdelijk warmer

Na het weekend splitst de hogedrukuitloper zich af en trekt naar het oosten. De temperaturen zullen dan tijdelijk wat hoger zijn en stijgen naar 20 tot 22° in het westen en noorden en naar 25-26 in de zuidoostelijke helft. Verder schijnt geregeld de zon, maar er is ook vrij veel sluierbewolking en het blijft droog.

de verwachte kaart op een hoogte van 500 hPa (ruim 5 km) voor donderdag met daarop de koude lucht in onze omgeving. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Vanaf dinsdag flinke buien en bovendien vrij koel

Tussen beide hogedrukgebieden komt dinsdag boven onze omgeving een lagedrukgebied tot stand en dit laag zorgt vooral op hoogte voor hele lage temperaturen van -21 tot -23°. Dit (hoogte)laag zal de rest van de week ons weerbeeld bepalen en trekt heel langzaam naar het noorden tot noordoosten. Elke dag komt het dan ook tot flinke buien die van onweer vergezeld kunnen gaan en vooral later in de week waait het weer flink. De temperaturen gaan dan ook naar beneden en aan het eind van de week wordt de 20° niet meer gehaald.

de verwachte weerkaart voor volgende week zondag. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Volgend weekend iets beter?

Volgend weekend gaan we geleidelijk weer profiteren van een volgende uitloper van het Azorenhoog, maar ook dan komt het nog tot enkele buien in een westelijke stroming aan de noordflank van het hoog. Of de temperaturen dan ook weer omhoog gaan moet worden afgewacht.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Aan de temperatuurpluim hierboven kunnen we het één en ander weer mooi zien. Aanvankelijk ligt het kwik nog (ruim) boven de 20° met op maandag de hoogste temperaturen. Vanaf dinsdag gaat het kwik naar beneden en eind volgende week is het vrij koel met hooguit een graad of 18. Volgend weekend lijkt het kwik weer wat te gaan stijgen, maar de Amerikanen willen daarvan nog niets weten. De komende dagen zullen mijn collega’s daarover wellicht verder berichten.

Ik laat het hierbij voor deze zaterdag. De komende weken ga ik de batterij opladen in de Oostenrijkse Alpen, maar de weerberichten voor de Lage Landen zullen zo goed en zo kwaad worden overgenomen door de overige Alpenweermannen. Morgen zal in ieder geval het weerbericht worden verzorgt door Daan en ik ben er dan eind augustus weer, maar misschien meld ik mij tussendoor ook nog wel even… Voor nu een prettig weekend en graag weer tot morgen.

Jan Snijders stuurde donderdag nog een prachtige foto in

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 417 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen: hoogtelaag zorgt ook volgende week voor wisselvallig zomerweer”

 • Johann
  5 augustus 2017 at 09:11

  Goede reis en een heel fijne vakantie Rico!

  • Rico Schröder
   5 augustus 2017 at 12:17

   Danke Johann 😎

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier