Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Tanja en ook orkaan Ophelia laat oktober nazomeren. Met een zuidwestelijke en later zuidelijke stroming wordt warme lucht aangevoerd met temperaturen die later dit weekend en maandag oplopen naar 20° en meer. De warmte wordt vandaag geleidelijk aangevoerd na de passage van een uitermate zwak warmtefront behorende bij depressie Benno.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren bleef het, na nachtelijke regen, droog met flinke perioden met zon. De zon scheen verspreid over het land zo’n 3 tot 8 uur. De temperatuur was nog niet nazomers, maar wel normaal voor de tijd van het jaar en steeg naar 15 tot 17° met in Woensdrecht en Westdorpe maximaal 17,3°. Hoogeveen, Marknesse, Stavoren en Leeuwarden kwamen niet hoger uit dan 14,8°. In België lagen de maxima tussen de 13 en 18° met in Gent maximaal 18,2°.

na een fraaie dag ging de zon ook fraai onder. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Vanwege de passage van een zwak warmtefront behorende bij depressie Benno bij IJsland trekken er vandaag vrij veel wolkenvelden over de Lage Landen. Heel misschien en ook heel lokaal kan het uit die bewolking wat spetteren, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. Later op de dag komt ook hier en daar de zon tevoorschijn.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 18 tot 20°. In Limburg en ook hier en daar in België kan het 21° worden, maar op de Wadden en ook in Hoog-België blijft het kwik steken bij een graad of 16.

Vanavond en de komende nacht trekken de meeste wolken weg en klaart het flink op. De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur daalt naar 10 tot 12 en in de noordwestelijke helft naar 14-15°.

we begonnen de dag ook al fraai. Elske van der Kevie maakte deze prachtige foto
Suzanne Vermulm maakte gisterochtend deze prachtige foto van de mix van wolken en zonneschijn

Morgen blijft het droog en zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. De matige en aan zee vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 18° in het noorden en naar 22 in het zuiden van het land. In België wordt het ook een graad of 22 en zelfs in Hoog-België wordt het 19°.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor komende zondag. Bron: wetteronline.de

Zondag is het prachtig nazomerweer. De zon schijnt volop aan een wolkeloos zwerk en het blijft dan ook overal droog.  De wind waait matig uit het zuiden en de temperaturen gaan flink de hoogte in. In het noorden van het land wordt het een graad of 20, in het midden 22 en in het zuiden kan het 23-24° worden. Het landelijke dagrecord voor 15 oktober staat op 24,9° gemeten op 15 oktober 1990 in Eindhoven.

de verwachte maxima voor aanstaande maandag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Maandag is het ook prachtig nazomerweer met volop zonneschijn. De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 20 tot 25°. Een nieuw dagrecord zit er zeker in, want het landelijke dagrecord staat op 24,2° gemeten op 16 oktober 1949. Een tweede plaats zit er voor 100% zeker in, want dat is de 21,7° gemeten op dezelfde datum op meetpunt Eelde.

de weerkaart volgens GFS voor dinsdag met ‘Ophelia’ ten hoogte van Schotland en bij ons hogedruk. Bron: wetteronline.de
de weerkaart volgens EC voor dinsdag met ‘Ophelia’ op de Noordzee. Bron: wetteronline.de

Na maandag nemen de verschillen tussen de belangrijkste weermodellen (ECMWF en GFS) toe. De Amerikanen (GFS) laten het hogedrukgebied Tanja ons weer in ieder geval tot en met donderdag bepalen met flink wat zon en temperaturen van 18 tot 22°.

Het Europese ECMWF laat, tegen die tijd ex-orkaan, Ophelia wat oostelijker koersen en dat betekent weer een geleidelijke toename van de wisselvalligheid en niet in de laatste plaats lagere temperaturen. De komende dagen wordt dit vanzelf duidelijk, maar voorlopig gaan we tot en met maandag sowieso nazomeren.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. De temperaturen gaan aanvankelijk omhoog naar ruim boven de 20° op zondag en maandag. Vanaf dinsdag gaat het kwik weer naar beneden, maar vooral het Amerikaanse en in iets mindere mate het Duitse model houden de warmte nog even vast. Uiteindelijk gaat de temperatuur weer naar beneden, want de trend is dalende…

Dit was het weerpraatje voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en kijken we opnieuw naar de (nazomerse) weerkaarten en wellicht zitten de ‘grote jongens’ (GFS/ECMWF) vanaf dinsdag op één lijn. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

fraaie herfstkleuren tegen een groene achtergrond. Martin Vye maakte deze herfstfoto

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 208 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier