Algemene situatie: 
Het lagedrukgebied Gregor trekt langzaam verder zuidwaarts en de depressies Dieter en Falk doen hetzelfde maar dan noordwaarts. Daartussen hebben wij te maken met het hoog Ludwiga en dit hoog verwent ons met flink wat zonneschijn. De stroming komt uit het noordoosten en met die stroming worden geen thermische hoogstandjes verwacht, maar het is wel aangenaam en niet in de laatste plaats droog lenteweer.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: prachtig lenteweer!
Het was gisteren prachtig lenteweer maar de start was koud. Vooral aan de grond ging het kwik flink onderuit met zowel in Diepenbeek als in Elsenborn een grastemperatuur van -9°. Humain en Dourbes noteerden -8, Kleine Brogel -7 en het Nederlandse Ell kwam uit op -6°. Op normale waarneemhoogte vroor het matig in Elsenborn met -6,7°, elders op veel plaatsen lichte vorst met bijvoorbeeld in Buzenol, St. Hubert en Diepenbeek -2,0 en in Eindhoven -1,5°.

de grasminima van gisterochtend.

Overdag ging de temperatuur, bij aanvankelijk volop zon, weer duidelijk de hoogte in. Het werd 11 tot 14° met in Gilze-Rijen maximaal 13,8°. De zon werd gistermiddag vanuit het zuiden van tijd tot tijd afgeschermd door wolkenvelden. De meeste zon hadden we dan ook in het noorden met 10-11 uur zonneschijn. Elders in den lande scheen de zon 7 tot 10 uur. In België lagen de maxima tussen de 6 en 13° met in Gent maximaal 13,4°.

Deze prachtige foto werd ingestuurd door Carel ten Hoor. De strakblauwe lucht was in de ochtend op veel plaatsen zichtbaar.
ook Martin Vye maakte weer een schitterende lentefoto.

Vandaag: perioden met zon
Net als gisteren is het ook vandaag prachtig weer met vanochtend weer volop zon en vanmiddag weer enkele wolkenvelden. Het blijft droog en er waait een matige en op de Wadden een vrij krachtige oost tot noordoostenwind. De temperatuur, die afgelopen nacht weer flink kon dalen naar waarden rond en aan de grond tot onder het vriespunt (-3° bij het gras in grote delen van Brabant), stijgt vanmiddag naar maximaal 9 of 10° op de Wadden en naar 12 tot 15° van noord naar zuid elders in de Lage Landen. In het zuiden van België kan het lokaal 16° worden.

Vanavond en de komende nacht is het helder, maar in de zuidelijke helft van de LL komt ook vrij veel hoge bewolking voor. Het blijft overal droog en bij een matige en aan zee en op de Wadden soms een vrij krachtige noordoostenwind daalt de temperatuur naar 1 tot 3° boven het vriespunt met vooral in de noordelijke helft een grote kans op vorst bij de grassprietjes met waarden tot -3°.

Bij Jolanda Bakker kwamen in de middag enkele wolkenvelden voor en dat leverde dit zeer fraaie plaatje op.

Morgen: vrij zonnig
Morgen is het ook prima lenteweer met vrij veel zon. Wel trekt er van tijd tot tijd sluierbewolking over de Lage Landen, vooral over de zuidelijke helft, maar het blijft overal droog. De wind waait nog steeds uit het noordoosten en is matig over land en soms vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 12° in het noorden en naar 13-14 elders. Alleen op de Wadden blijft het kwik weer enkele graden achter met maximaal een graad of 8-9.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag is het vrij helder met alleen wat sluierwolken. Het blijft droog en er waait een overwegend matige noordoostenwind. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in het noordoosten en naar een graad of 2-3 boven nul elders. Aan de grond gaat het op meerdere plaatsen weer enkele graden vriezen.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag. Bron: DWD

Komende weekend: rustig hogedrukweer
Komende weekend blijven we profiteren van het hogedrukgebied Ludwiga ten noorden van onze streken. Het blijft dan ook op beide dagen droog, maar na een vrij zonnige zaterdag trekken er zondag ook wolkenvelden over het land.

De wind waait wat meer uit het noorden tot noordoosten en is overwegend matig en zo nu en dan ook vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt zaterdag naar 11° in het noorden en naar 14, lokaal 15° in het zuiden van de Lage Landen. Zondag is het tijdelijk minder zacht met maxima tussen de 10° in het (noord)westen en 12, lokaal 13 in het oosten. Op de Wadden wordt het zowel zaterdag als zondag maximaal een graad of 8-9.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens ECMWF.

Volgende week: aanhoudend droog
Na het weekend onstaat er een groot hogedrukgebied boven onze streken, want het hoog Ludwiga maakt verbinding met een hoog boven de regio Groenland. De exacte positie is nog altijd niet duidelijk en de modellen verschillen daarin nog altijd.

Het Amerikaanse en het Canadese model zijn het gunstigst met aflandige winden en vrij hoge temperaturen met het hoog ten oosten van onze streken (zie kaart hieronder). Het Duitse en het Europese model daarentegen komen met een meer noordelijke component in de wind (zie weerkaart hierboven) en daardoor zijn de maxima duidelijk lager.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens GFS.

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat dat allemaal weer heel mooi zien. Aanvankelijk liggen de maxima rond de 12-13° in het midden van het land, maar komende weekend zijn de maxima een fractie lager. Vanaf dinsdag zit er een duidelijke trend naar boven in volgende de meeste modellen. Alleen het Europese en het Duitse model blijven aanvankelijk wat achter, maar uiteindelijk zal het Europese model ook gaan stijgen. De nachten blijven vooralsnog vrij koud met regelmatig vorst aan de grond en zo nu en dan ook op neushoogte.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we ook aanvankelijk temperaturen van een graad of 12-13. Volgende week lijkt er ook een stijging in te zitten, maar de OPER wil aanvankelijk nog niet mee.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Als je puur naar de gemiddelde waarde kijkt en dan ten opzichte van wat normaal is voor de tijd van het jaar, dan worden er nog steeds geen schokkende dingen verwacht. Aanvankelijk liggen de maxima en de minima nagenoeg rond of wat betreft de maxima iets boven normaal. Volgende week lijkt het duidelijk warmer te worden, maar begin april komen de maxima weer rond normaal uit. De nachten lijken met april op de kalender minder koud te worden.

gemiddelde temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: KNMI

Dankzij het hogedrukgebied blijft het overal in de Lage Landen droog en dat laat de neerslagpluim goed zien.

de neerslagpluim voor het midden van het land volgens de divese OPERS. Bron: Kachelmannwetter.com

De zon zal de komende dagen veelvuldig te zien zijn. Zondag zijn er wat meer wolkenvelden, maar zeker begin volgende week zal de zon volop schijnen.

het aandeel van de zon is de komende dagen groot. Bron: KNMI

Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en kijken we of het ECMWF voor volgende week ook gelijk mee gaat met de stijging…

Ik zou zeggen blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

de natuur krijgt vat op het bloeiproces. Deze prachtige foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 226 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!