Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Christa is wat naar het oosten getrokken en dat betekent dat er met een zuidoostelijke stroming geleidelijk drogere, maar ook weer koudere lucht onze kant opkomt. Tot nu toe is deze januarimaand al een te koude maand en het is niet alleen te koud, maar ook zonnig en droog. Dat zijn precies de ingrediënten voor de komende dagen: droog, zonnig en koud, ofwel prachtig winterweer!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: overwegend grijs, maar in het westen aanvankelijk veel zon
Gisteren viel er in de nacht wat lichte winterse neerslag, maar overdag was het droog. Op veel plaatsen was het grijs, bewolkt nevelig en mistig, maar in het westen scheen in de ochtend volop de zon en dat leverde nog zo’n 5-6 uur zonneschijn op. In de gebieden met zon steeg de temperatuur snel naar waarden tussen de 5 en 8° (Rotterdam 7,0, Voorschoten 7,7 en Hoek van Holland 7,9°). Elders in het land was het grijs en mistig en werd het niet warmer dan 1-2° boven nul. Marknesse en Lauwersoog noteerden maximaal 0,7°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 4° met in Koksijde maximaal 4,1°. In de Ardennen bleef het licht vriezen.

een prachtige zonsopkomst in Hoofddorp. De foto werd gemaakt door Richard Bordes.
in de ochtend was de lucht in Hoofddorp strakblauw. Deze foto maakte ikzelf.

Vandaag: vanuit het oosten zonneschijn
Na een bewolkte, nevelige en mistige nacht met op de meeste plaatsen lichte, maar in het oosten ook matige vorst (Twenthe en Hupsel -7°), is het vandaag aanvankelijk ook nog grijs. Vanuit het oosten klaart het geleidelijk op en komt dus de zon tevoorschijn, maar het duurt tot in de middag voordat ook het westen en noordwesten vrij is van laaghangende bewolking. In het uiterste noordwesten kan het wellicht tot tegen de avond duren voordat het opklaart. Elders dus zonneschijn en bij een zwakke tot matige oost tot zuidoostenwind stijgt de temperatuur naar waarden iets boven het vriespunt op de meeste plaatsen. In zuidelijk Limburg en in de Ardennen blijft het wederom enkele graden vriezen.

Vanavond en de komende nacht is het overal helder en bij een matige oost tot zuidoostenwind daalt de temperatuur overal tot onder het vriespunt. Op de meeste plaatsen vriest het licht tot matig met uitersten in de oostelijke en noordoostelijke helft en niet in de laatste plaats op de Veluwe tot ongeveer -8°.

in de rest van het land was het een grijze bedoening. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.
Ook bij Willem Hagen was het grijs en mistig.
Ook mist boven het nog altijd instandhoudende sneeuwdek in Duiven. Foto is van Dianne (@daantjegras)

Morgen: volop zonneschijn
Morgen ligt het hoog Christa boven het oosten van Europa en zorgt het bij ons voor een zuidoostelijke aanvoer van droge en koude lucht. Bij volop zonneschijn, wellicht in de ochtend in de noordoostelijke helft wat nevel/mist, stijgt de temperatuur naar 2-3° boven nul. Kortom: prachtig winterweer!

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het helder en droog. Later in de nacht neemt in de zuidelijk helft van de Lage Landen de bewolking toe, maar het blijft droog. De zuidoostenwind waait matig en in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtig en het gaat weer licht tot matig vriezen met op de koudste plaatsen temperaturen van ongeveer -6/-7°.

de verwachte weerkaart voor vrijdag. Tussen hogedruk ten oosten en lagedruk ten westen wordt nog altijd droge en vrij koude lucht aangevoerd.

Vrijdag: vrij zonnig
Vrijdag ligt het hoog Christa boven de Balkan en vanuit het westen nadert lagedruk. Tussen beide druksystemen staat nog altijd een zuidoostelijke stroming met aanvoer van droge en vrij koude lucht. De zon schijnt weer flink, maar hoge (sluier)bewolking behorende bij genoemde depressie trekt ook over onze streken zodat de zon af en toe wordt afgeschermd. Het blijft wel overal droog en het wordt in de middag maximaal 2 tot 4°. Het Europese model heeft gelijk de lente in de bol en komt met temperaturen tussen de 7 en 10°.

de verwachte weerkaart voor het komende weekend. Hogedruk trekt naar het oosten weg en geleidelijk krijgen we te maken met lagedruk.

Komend weekend en volgende week: langzaam wisselvalliger en waarschijnlijk zachter
Komend weekend wordt het langzaam wisselvalliger, maar hoe en wat daar zijn de modellen het nog niet over eens. Het Europese model laat de nattigheid buiten onze landsgrenzen, maar de Amerikanen komen zowel zaterdag als zondag met enige regen of enkele buien. In beide gevallen loopt de temperatuur op naar waarden tussen de 5 en 7°.

Na het weekend kan het in feite weer alle kanten op. Vooral het ECMWF (Europese weermodel) blijft aanhoudend vrij koud met in de nacht temperaturen dichtbij het vriespunt en overdag kwikstanden onder de 5° in eerste instantie. Pas met februari op de kalender loopt de temperatuur ook bij het ECMWF op. Hogere temperaturen vinden we vanaf zondag al bij de Amerikanen en bij de Duitsers met volgende week zelfs temperaturen rond de 10° in het midden van het land. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 6.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat vandaag en morgen een tweetal koude dagen zijn met temperaturen net boven nul. Vrijdag gaat de temperatuur rap omhoog naar waarden rond de 6°, maar de stijging zet volgens ECMWF niet echt door. De rode lijn (oper) vertoont na vrijdag weer een langzame daling naar een graad of 3-4 begin volgende week. Aan het eind van de meerdaagse gaat het kwik weer omhoog. Het ensemblegemiddelde is wel hoger en komt na het weekend uit op waarden rond de 6-7°.

Van de 50 berekeningen gelieerd aan het Europese model (de groene lijntjes) gaan er ook een aantal voor temperaturen rond de 10°, dus wat dat betreft staan het Duitse en het Amerikaanse model (zie hierboven) niet helemaal alleen. Of het daadwerkelijk zo zacht gaat worden zien we dan wel weer, eerst maar genieten van het fraaie winterweer van de komende dagen!

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat het ijs momenteel een dikte heefft van een centimeter of 4 in het midden van het land. Komende nacht komt er een centimeter of 1-2 bij en dat is ook in de nacht naar vrijdag het geval. Vrijdagochtend is de ijsdikte zo’n 7 centimeter en kan er hier en daar weer geschaatst worden. Let echter goed op, want de afgelopen dagen waren niet echt goed voor het ijs. In het weekend zal weer een deel van het ijs smelten en blijft het gemiddeld nog zo’n 5 centimeter over. Pas na het weekend gaat de ijssmelt verder en volgens de oper zijn de wateren eind volgende week ijsvrij. Volgens het ensemblegemiddelde is dat halverwege volgende week al het geval…

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
In de Ardennen ligt nog altijd een sneeuwlaag van 10 tot 40 en in de Oostkantons lokaal tot 50 centimeter. Vrijwel alle skipistes en langlaufcentra zijn geopend.

De temperatuurpluim laat zien dat het de komende dagen koud blijft. Pas komend weekend lijken de temperaturen te gaan stijgen en volgende week verwachten de meeste modellen dooi. Het Europese model blijft ook volgende week nog koud met nagenoeg geen dooi en in de nacht nog regelmatig vorst.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 40. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Aanstaande zondag, 29 januari, is de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook Alpenweerman zal op deze beurs aanwezig zijn met zowel een stand als een lezing. Kom je ook? Tot dan!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 983 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier