Weersverwachting vandaag

Aan de oostflank van het hogedrukgebied Angela worden op deze woensdag wolkenvelden aangevoerd, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Lokaal is een enkele bui niet uitgesloten, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog.

De wind waait uit het noorden en is aanvankelijk nog matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7, maar gaandeweg de dag neemt de wind in kracht af. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 8°, maar in de hogere delen van België wordt het niet warmer dan een graad of 2.

We begonnen de dag en het nieuwe jaar met veel bewolking en op veel plaatsen ook met lichte regen en motregen. Johan Klos maakte de foto.
Vanuit het noorden klaarde het geleidelijk op en kwam hier en daar de zon tevoorschijn. De opklaringen waren het eerst bij Jannes Wiersema in Roodeschool.
Ook bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen klaarde het op.
Monique Bormans maakte deze foto in Leiden. Ook daar een (spaarzame) opklaring

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In de kustgebieden is lokaal een bui mogelijk, elders blijft het droog. Het kwik daalt naar waarden rond of iets onder nul in het binnenland en naar 2-3° in de kustgebieden. In de Ardennen en Hoge Venen vriest het wat serieuzer met waarden rond de -4°.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Weerpraatje

Op de weerkaart hierboven zien we dat het hogedrukgebied ten westen van onze streken inmiddels de naam Angela heeft gekregen. In dit nieuwe jaar zullen de hogedrukgebieden weer vrouwennamen krijgen en worden de depressies mannelijk. Komende zomer kom ikzelf ook een keer als depressie voorbij…

Aan de oostflank van Angela wordt met een noordelijke stroming koelere polaire lucht aangevoerd, maar daarvan was gisteren nog geen sprake. Na een bewolkte ochtend met lichte regen en motregen op de passage van een koufront, klaarde het gistermiddag van tijd tot tijd op. Toch kwam het hier en daar nog tot een bui. De temperatuur steeg naar 8-9° en er stond behoorlijk wat wind. Over land matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard en op de Wadden was de noordwestenwind stormachtig, windkracht 5 tot 8.

Op deze woensdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar lokaal is een bui niet uitgesloten. De temperatuur stijgt naar 6 tot 8° en de stevige wind neemt in kracht af.

De verwachte weerkaart volgens GFS voor later deze week. Bron: wetterzentrale.de

De rest van de week en ook komend weekend vinden we het hogedrukgebied Angela nog altijd boven de Britse Eilanden met morgen een verwachte kerndruk van 1043 hPa. Het hoog zakt langzaam wat naar het zuiden en ligt komend weekend met een kerndruk van 1041 hPa bij de ingang van het Kanaal.

Rondom het hoog wordt vrij zachte en ook vochtige lucht aangevoerd. Het weerbeeld kenmerkt zich dan ook door vrij veel bewolkt, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Vooral rond zaterdag is er kans op enige regen als een front passeert.

De temperatuur stijgt donderdag en vrijdag naar 5° in het oosten en naar 7 in het westen van het land en in de nacht naar vrijdag kan het landinwaarts weer een graadje vriezen. In het weekend wordt het iets zachter en is het overal zo’n 7-8° en ook in de nacht blijft het kwik positief met waarden tussen de 2 en 4°.

De wind waait uit het noorden, later wat meer uit het noordwesten en is zwak tot matig over land en zo nu en dan vrij krachtig rondom de Wadden, windkracht 5.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens GFS. Nog steeds hogedruk op een voor winterliefhebbers verkeerde plaats. Bron: wetterzentrale.de

Ook na het weekend blijven we profiteren van hogedruk. De exacte positie moet nog worden afgewacht, maar waarschijnlijk verandert er aanvankelijk heel erg weinig. Toch gaan de diverse weermodellen eind volgende week van elkaar verschillen en vooral het Europese en het Canadese weermodel gaan voor duidelijk kouder weer. Het Amerikaanse en het Australische model blijven aanhoudend zacht. De komende dagen houden we dit natuurlijk haarscherp in de gaten…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het voorlopig vrij zacht is met temperaturen veelal tussen de 6 en 9°. Eind volgende week kan het veranderen, maar meer daarover de komende dagen.

Later kwamen er hier en daar wat buien voor en Jolanda Bakker zag de eerste regenboog van het jaar.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Putten.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie woensdag van en graag weer tot morgen.

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 849 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!