Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Dit weekend hebben we nog te maken met diverse lagedrukgebieden en daardoor is het nog altijd wisselvallig, maar na het weekend bouwt er een hogedrukgebied op boven onze streken. De neerslagkansen nemen af, het wordt uitermate rustig weer met een toenemende kans op nevel en mist. Soms zal ook de zon schijnen, maar over het algemeen zal de bewolking overheersen mede ook dat de stroming aanlandig blijft.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Geruime tijd regen, later droog met veel wind

Gisteren was het bewolkt en een gebied met geruime tijd regen trok over het land. In Bedum viel 26, in Grootegast 24 en in Grou 23 millimeter. Later werd het vanuit het zuidwesten weer droog, maar de wind nam flink in kracht toe. Over land werd de zuidwestenwind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8 met in Zeeland zware windstoten tot 90 km/uur.

De temperatuur ging flink de hoogte in en steeg naar 11 tot 14° met op Terschelling 10,5 en op Vlieland en in Stavoren 10,6°. De toppers waren Schiphol en Westdorpe met 13,5, Arcen 13,8 en Maastricht 14,0°. In België lagen de maxima tussen de 9 en 14° met op de Mont Rigi maximaal 9,1. In Antwerpen en in Melle werd het 13,9 en in Diepenbeek 14,3°.

Het was een grijze natte dag met later ook veel wind. Jolanda Bakker maakte deze foto in Gouda.
Veel wind gistermiddag. Ton Wesselius maakte deze foto aan de oevers van het Braassemermeer.
Een grijze, grauwe dag in het noorden bij Jannes Wiersema.
Deze foto werd gemaakt door Johan Klos.
Veel regen gisteren en Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Enkele buien

Op deze zaterdag blijft het overwegend bewolkt, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon en verspreid over het land komt het tot enkele buien.

Er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee een krachtige westenwind, windkracht 4 tot 6. De temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en naar 12 in het zuiden en op veel plaatsen in België. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik onder de 10° met maxima rond de 7-8°.

Vanavond en de komende nacht is het overwegend bewolkt met lokaal nog een bui. De temperatuur daalt naar 6-7°.

Enige tijd regen

Morgen is het bewolkt en na een droge ochtend gaat het in de middag geruime tijd regenen als een depressie over onze streken naar het oosten trekt.

De wind waait eerst zwak tot matig uit het zuidwesten, later valt de wind weg en de temperatuur stijgt naar 8 tot 10°. In het (uiterste) zuiden en op veel plaatsen in België kan het nog altijd 11, lokaal 12° worden.

De verwachte weerkaart voor eerste Kerstdag. Hogedruk boven onze streken zorgt voor rustig en droog weer. Bron: wetterzentrale.de

Rustig hogedrukweer

Na het weekend, de kerstweek, gaan we profiteren van hogedruk boven onze streken. Het blijft droog, maar of we de zon veelvuldig te zien zullen krijgen denk ik niet. De stroming blijft, met de kern van het hoog ten zuiden van onze streken, aanlandig en de zwakke wind komt van over de Noordzee. Toch zal de zon niet helemaal verstek laten gaan en dan vooral op maandag niet, maar er worden over het algemeen vrij veel wolkenvelden aangevoerd en in de nacht en ochtend is er grote kans op nevel en mist. De Kerstdagen verlopen dus niet wit, maar overwegend grijs!

Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperaturen gaan iets omlaag, maar blijven toch nog te hoog voor de tijd van het jaar. Normaal is het tijdens de laatste dagen van het jaar een graad of 5-6, komende week liggen de maxima tussen de 6° in het noord(oost)en en 8 in het zuidwesten en op veel plaatsen in België. In de nacht en ochtend koelt het af naar 1 tot 3°, met alleen tijdens opklaringen wellicht een graadje vorst.

De verwachte weerkaart tijdens Oud en Nieuw. Hogedruk boven onze streken zorgt voor uitermate rustig weer met een hele grote kans op nevel/mist, mede ook door de kruitdampen… Bron: wetterzentrale.de

Ook na de Kerstdagen blijven we profiteren van hogedruk boven onze streken en met Oud en Nieuw kan dat zomaar nevel en (dichte) mist opleveren, maar daarover tegen die tijd natuurlijk meer.

Het jaar 2018 zal niet alleen de boeken ingaan als het jaar met de meeste warme en zomerse dagen, maar zoals al eerder gezegd ook met de meeste zonuren. Dat alles heeft er ook voor gezorgd dat 2018 het op één na warmste jaar ooit is met een gemiddelde temperatuur van 11,4°. Het record blijft in handen van 2014 met 11,7°. Normaal, gemeten over de periode 1981-2010 is het over een heel jaar 10,2°, maar het gemiddelde over de periode 1989-2018 is inmiddels al 10,5°…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende dagen gaat dalen naar hooguit een graad of 6-7 met de Kerstdagen. Na Kerst gaat het kwik weer wat omhoog.

De start van de astronomische winter was nat en zeer zacht. Ton Wesselius maakte deze treffende foto.

Dit was het voor deze zaterdag, morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de verwachtingen voor de komende kerstweek. Voor nu een mooie dag, goed weekend en graag tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 754 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier