Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

Algemene situatie: 
Op de weerkaart vinden we vandaag een tweetal hogedrukgebieden. Het ene hoog, Ingrid, ligt boven Scandinavië en het andere is het Azorenhoog dat de naam Johanna heeft gekregen. Ingrid wordt voor ons niet van belang, maar Johanna wel. Aan de noordflank van Johanna trekken eerst nog met regelmaat storingen over onze streken, maar met een zuidwestelijke stroming wordt wel geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Komend weekend nemen de verschillen tussen de modellen toe, maar hogedruk krijgt het voor het zeggen… Ik zou zeggen: lees snel verder!

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zon, maar ook buien
De zon scheen gisteren geregeld en dan vooral in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht. In het uiterste noorden en ook in het uiterste zuiden bleef het bewolkt met slechts lokaal een knipoog. Verder kwam het tot enkele buien en bij die buien werd lokaal ook hagel waargenomen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 10°. Maastricht noteerde maximaal 6,6° en de topper was Rotterdam met 10,5°. In België lagen de maxima tussen de 7 en 9° met in Stabroek maximaal 9,3°. In de Ardennen lagen de maxima tussen de 2 en 5°.

na een mooie ochtend was het gistermiddag overwegend bewolkt. De foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: wisselend bewolkt en een enkele bui
Het is vandaag bewolkt en hier en daar valt wat regen of komt het tot en bui. Vanmiddag neemt vanuit het westen de buiigheid af en komt geregeld de zon tevoorschijn. De wind waait zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar maximaal 5-6° in het noorden en naar lokaal 10 in het zuiden en in grote delen van België.


Vanavond komt het lokaal in de zuidoostelijke helft nog tot een bui, maar elders is het droog. Aanvankelijk zijn er nog opklaringen, maar komende nacht neemt de bewolking alweer toe en tegen de ochtend gaat het vanuit het westen regenen. De zwakke veranderlijke wind wordt zuid en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 3° met kans op vorst aan de grond. In de Ardennen gaat het licht vriezen.

Bij de buien gisteren kwam lokaal ook hagel voor. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Morgen: geruime tijd regen
Morgen krijgen we weer met een storing te maken en valt er geruime tijd regen. In de middag wordt het vanuit het noordwesten weer droog met flinke opklaringen, maar in de zuidelijke helft van de LL blijft de regen tot in de avond aanhouden. De matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige zuidenwind draait geleidelijk naar west en neemt flink in kracht af en de temperatuur stijgt naar 10° in het noorden en naar 13 in het zuiden.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het in Nederland droog met een mix van wolken en opklaringen. In België overheerst de bewolking en valt er periodiek buiige regen. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuidwesten en de temperatuur daalt naar 2° in het noordoosten en naar 8 in het zuiden en in het regenachtige België.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor aankomende zaterdag. De verbinding tussen het Azorenhoog en het Groenlandse hoog lukt. Het weerbeeld wordt droger en rustiger.

De rest van de week en het komende week: hogedruk krijgt het voor het zeggen
De rest van de week en ook komend weekend gaan we profiteren van het Azorenhogedrukgebied Johanna althans volgens het ECMWF. Dit hoog maakt verbinding met een hogedrukgebied boven Groenland en komt eerst boven en later ten oosten van onze streken te liggen. Het zorgt dan ook voor rustig weer. Donderdag is er volgens deze verwachting nog kans op enkele buien, maar vrijdag en het komende weekend blijft het droog met naast vrij veel wolken ook geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt bij het ECMWF naar waarden tussen de 9 en 13°.

de verwachte weerkaart volgens GFS voor zaterdagmiddag. De fusie tussen de hogedrukgebieden is niet gelukt en lagedruk duikt ertussenin met een aanhoudend wisselvallig weerbeeld.

Bij de Amerikanen (GFS) lukt de verbinding tussen het Azorenhoog en het Groenlandse hogedrukgebied niet en tussen beide druksystemen zorgt lagedruk voor een aanhoudend wisselvallig weerbeeld met elke dag regen of buien. De temperatuurverwachting is nagenoeg hetzelfde als bij het ECMWF met 9 tot 13°.

Na het weekend lukt de verbinding wel bij GFS en komt er, vanwege een winterse drukverdeling, een koude noordoostelijke stroming te staan met duidelijk lagere temperaturen.

de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag volgens GFS.

De verschillen in temperatuur is hieronder weer goed te zien aan de temperatuurpluim. Vanaf zondag nemen de verschillen duidelijk toe. Vooral het Amerikaanse model is vrij koud met overdag temperaturen van 4 tot 6° en in de nacht lichte vorst. Het ECMWF (Europese model) is met temperaturen van 8 tot 11° duidelijk zachter en het Canadese model blijft uitkomen in de dubbele cijfers met kwikstanden van 11 tot 13°. Voordat het zover is liggen de temperaturen vanaf morgen veelal rond de 10°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar het ensemble van het GFS dan zien we dat de ‘oper’ (groene lijn) duidelijk lager is dan het ensemblegemiddelde (zwart). De oper komt uit op waarden tussen de 4 en 6°, maar het ensemblegemiddelde is veelal een graad of 8-9. De kans op een duidelijk kouder weertype is aanwezig, maar de kans op hogere temperaturen is vooralsnog groter…

de pluim van GFS met de oper en het ensemblegemiddelde. Bron: wetterzentrale.de

Aan de neerslagpluim hieronder (ik heb voor de duidelijkheid alleen het Duitse, het Amerikaanse en het Europese model genomen) is goed te zien dat hogedruk het volgende week voor het zeggen krijgt. De neerslagkansen nemen duidelijk af en het blijft dan overwegend droog.

Voordat het zover is wordt er woensdag in het midden van het land nog 6 tot 12 millimeter verwacht. Donderdag en vrijdag zien we alleen een groen staafje en dat betekent dat alleen het Amerikaanse GFS regen verwacht. Het Duitse en het Europese model houden het beide dagen droog. Zaterdag houdt alleen het Europese model het droog, want het Amerikaanse en zeker het Duitse model komen met (flink) wat regen op de proppen. Er wordt dan tussen de 3 (GFS) en 18 (Duits) millimeter verwacht. Zondag verwacht alleen het GFS nog regen, maar daarna (periode 13 t/m 16 maart) blijft het volgens alle modellen over het algemeen droog.

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van het ECMWF van het KNMI laat hieronder duidelijk zien dat het na vandaag nagenoeg elke dag 10° of wat meer kan worden. Het ensemblegemiddelde is vanaf het weekend wat lager met veelal een graad of 8-9. In de nachten kan het volgende week een graadje vriezen, maar veel hangt af van de positie van de hogedrukgebieden.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de weerkaarten en wellicht zijn de verschillen tussen de modellen wat kleiner.

Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

de zon kwam gisteren regionaal goed tevoorschijn. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 415 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer