Vandaag en deels morgen is het zacht voorjaarsweer. Daarna enkele dagen rustig hogedrukweer maar wel minder zacht met in de nacht kans op een graadje vorst.

Vrijdag om 4:50 uur begint de astronomische lente. De zon staat op dat moment exact boven de evenaar. Overal op aarde zijn de dag en de nacht even lang. Daarna worden bij ons op het noordelijk halfrond de dagen langer en de nachten korter. Daardoor kan het hier makkelijker opwarmen. De eerste dagen merken we daar weinig van want onder invloed van een hogedrukgebied boven zuid Scandinavië is het tot en met zondag vrij fris maar rustig weer.

Lente. Foto Jolanda Bakker

Gisteren

Begon de dag op veel plaatsen met zon en een enkele mistbank in het binnenland. In de loop van de ochtend nam in het noordwesten de (hoge) bewolking toe op de nadering van een zwak front boven de Noordzee. Het bleef wel droog. De zuidwestenwind was in het binnenland matig en aan de kust en rond het IJsselmeer (vrij) krachtig. De temperatuur lag tussen 9° op de Wadden en 15° in het zuiden.

Afgelopen nacht waren er opklaringen maar vooral in het noorden ook sluierwolken. In het binnenland ontstond een enkele mistbank. De wind was zuidwest, in het binnenland zwak tot matig, aan zee en rond het IJsselmeer vrij krachtig en op de Wadden af en toe krachtig. De temperatuur daalde naar 3° in het zuidoosten van de Benelux tot rond 8° vlak aan zee.

Maar ook hoge bewolking. Foto Ton Wesselius
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Zorgt een zwak koufront voor meer bewolking en plaatselijk wat regen in het noorden.

Vooral vanochtend zijn er in het zuiden en zuidoosten nog brede opklaringen met plaatselijk wat nevel of een mistbank. In het noordwesten en noorden is het door de aanwezigheid van een zwak koufront bewolkt en daar kan in de loop van de dag (lichte) regen vallen. Naar het zuiden toe is er vanmiddag wat meer bewolking maar blijft het wel droog. De wind is eerst zuidwest, vanmiddag west en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt onder de bewolking rond 10°. Naar het zuiden toe tijdens opklaringen kan het kwik oplopen tot een lenteachtige 17°!

Vanavond en vannacht

Trekt het koufront amper verder naar het zuidoosten. Daardoor in de noordelijke helft bewolking en mogelijk (lichte) regen. Naar het zuiden toe opklaringen. Doordat de zuidwestenwind overal zwak is, kan er daar mist of nevel ontstaan. In het noordwesten waait later vannacht een matige noordwestenwind. De temperatuur daalt naar 5 tot 9°.

Morgen 

Trekt het koufront in verzwakte vorm naar het zuiden en verpieterd min of meer boven de Benelux. Waarschijnlijk blijft het overal droog maar er zijn in de ochtend vooral in de noordelijke helft wolkenvelden. In het zuiden zijn meer opklaringen. De wind is eerst zuidwest tot west maar draait geleidelijk naar noordwest tot noord en is over het algemeen zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt in het noorden rond 7°. Naar het zuiden toe is het 9 tot plaatselijk 15°.

De nacht naar vrijdag

Ligt het front nog steeds boven de Benelux. Doordat het iets activeert, kan er boven het midden en zuiden een spat regen vallen. In het noordwesten en zuidoosten blijft het droog. Bovendien kan er in het zuidoosten mist of nevel ontstaan. De wind draait naar noordoost en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., aan zee tegen de ochtend mogelijk vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur daalt naar 4 tot 7°.

De weerkaart voor zaterdag. Bron: Met Office

Vrijdag en komend weekend

Bepaalt een hogedrukgebied dat via Schotland richting zuid Scandinavië trekt het weer in de Benelux. Er is behoorlijk wat ruimte voor de zon maar vooral op vrijdag is er in het midden en zuiden meer bewolking. Overdag ligt de temperatuur tussen 4 en 9° terwijl het ’s nachts een graadje kan vriezen. Vooral in de nacht naar zaterdag is er niet veel wind en kan er nevel of mist ontstaan. Voor het overige een matige, zaterdag aan de kust vrij krachtige wind uit noordoost tot oost.

Na het weekend lijkt het zachter te worden maar blijft het wel droog.

De kans grafiek voor de neerslag is bijzonder deze keer. Alleen woensdag en donderdag een wat grotere kans op neerslag. Alle andere dagen een (zeer) kleine kans op neerslag. Met andere woorden; hogedrukweer!  Bron: Alpenweerman.nl.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat het de komende dagen frisser wordt. Bovendien een vrij groot verschil tussen de dag –en nacht temperatuur wat duidt op hogedrukweer. Bron: Meteologix.

Vrijdag kijken we naar het weekendweer en het weer voor de volgende week op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een rustige woensdag!

In een groot deel van het land mooi lenteweer. Foto Michel Looyenstein

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 411 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!